Local

Oraşul Iaşi în urmă cu 200 de ani! Imagini de colecţie cu ”orasul celor şapte coline” – GALERIE FOTO

Publicat: 13 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Pe pagina de Facebook intitulata ”Orasul Iasi” au apărut şapte imagini cu ”orasul celor şapte coline” realizate cu 200 de ani în urmă.

”Primul Album dedicat Capitalei Moldovei a apărut în 1845, reprezentând 12 desene realizate de către pictorul Vienez, Anton Kauffmann iar francezul J. Ray a făcut gravurile ptr litografiere. Acest album surprinde orașul Iași, în diferite ipostaze ale acelor vremuri. Putem observa printre imagini și celebru Turn cu Ceas ce se regăsea în curtea Mănăstirii Trei Ierarhi ( 1638-1886 ), fiind primul Ceas adus în România.” se arată pe pagina de Facebook ”Orasul Iasi

Anton Kauffmann a fost un pictor vienez, activ între anii 1835-1850, cunoscut mai ales ca portretist, miniaturist și desenator. Înainte de1840, el a studiat la Academia de Arte din Viena. Cinci miniaturi ale sale aufost prezentate la expozițiile academice din 1838 și 1839, în perioada cândse afla în anii terminali ai studiilor. Tânărul artist este cunoscut îndomeniul miniaturiștilor prin portretul doamnei Karoline de Nesle(născută Scheerer), soţia markgrafului Joseph de Nesle, semnat„Kauffmann, 1840”
2
. Nu se cunosc până acum date despre familia lui Anton Kauffmann şi locul de origine, nici despre limitele temporale ale vieţii sale. Numele său de familie indică o origine orăşenească, burgheză, legată de comerţ (Kaufmann = negustor). Pictorul trebuie să se fi născut cândva între 1815 şi 1820.

Anton Kauffmann în Moldova (1841-1845)
Pictorul Anton Kauffmann nu a activat doar la Bucureşti, ci şi la Iaşi,în capitala Moldovei. Activitatea sa din această a doua provincieromânească este mai bine documentată şi mai variată. Cu toate acestea,informaţii scrise privitoare la şederea sa în Moldova aproape că nu există. Lucrările sale sunt cele care permit creionarea biografiei artistului din acei ani

Adauga un comentariu