Local

Imagini de colecție. Mii de oameni au fost prezenți la cel mai așteptat moment de peste an din centrul Iașului. Desfășurare uriașă de forțe în zona Palatului – FOTO, VIDEO

Publicat: 02 dec. 2019

Manifestări de amploare de Ziua Națională a României în centrul municipiului Iași. Mii de ieșeni au îndurat vremea rece pentru a vedea cel mai așteptat moment al zilei de 1 Decembrie. Sute de militari și angajați ai Ministerului de Interne au defilat în zona Palatului Culturii. Autoritățile locale și cele județene și-au dat mâna pentru a-i omagia pe eroii neamului și pe cei care au înfăptuit Marea Unire de acum mai bine de un secol. Nu au lipsit însă înțepăturile politice pe scena din zona pietonalului central

Eveniment de amploare derulat în zona centrală a municipiului Iași. Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, a adus un nou prilej de bucurie și satisfacție pentru mii de oameni, în special pentru cei mici. Zona din dreptul Palatului Culturii a fost scena unei mari desfășurări de forțe. Sute de cadre militare din cadrul Brigăzii Mecanizate „Podu Înalt”, dar și angajați din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne au defilat la parada de Ziua Națională.
La eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, în frunte cu prefectul Marian Șerbescu, primarul Mihai Chirica, dar și Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. La manifestare a fost prezent și Costel Alexe, ministrul Mediului, iar pe scenă au urcat și parlamentari ai Iașului. Invitații de vază ai paradei de la Iași au fost membrii Casei Regale a României. Pe scenă au urcat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, alături de Princepele Radu și de Principesa Sofia.

Apel la istoria Iașului

În discursul adresat mulțimii, edilul Mihai Chirica a evidențiat rolul jucat de urbea moldavă de-a lungul secolelor.

„Aceste zile le-am sărbătorit altfel, mult mai frumos, mult mai măreț și mai legat de istoria și tradiția acestui popor. În aceste zile avem alături de noi și Casa Regală a României, acea pagină frumoasă din istoria acestei națiuni care a reușit după o lungă și grea suferință a poporului român să scrie ceea ce așteptam de secole, Unirea. Regele Ferdinand I a reușit alături de clasa politică de atunci să facă ceea ce visam cu toții, să ne adune pe toți sub un singur drapel, cu un singur destin. Le suntem recunoscători pentru ceea ce au făcut pentru această țară. Toți românii sunt prețuiți oriunde s-ar afla ei. Trebuie să înțelegem cu toții că dragostea pentru această palmă de pământ este singurul motiv care ne adună împreună. Iașul a scris cele mai frumoase pagini cu multe sacrificii. Ieșenii trebuie să se mândrească cu acest lucru. Trebuie să facem din orașul nostru un stindard al democrației”, a spus edilul Mihai Chirica.

Primarul a arătat că de la Iași a plecat și Revoluția din 1989.

Înțepături politice

Nici de această dată nu au lipsit micile dispute politice. Costel Alexe, ministrul Mediului, a venit cu discursul premierului Ludovic Orban, în care a înțepat fosta guvernare social-democrată pentru situația din țară. De partea cealaltă, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, a cerut tuturor parlamentarilor să lase disputele politice și să lucreze pentru realizarea autostrăzii A8, cea care unește Moldova cu Transilvania.

„Suntem datori să ne cinstim trecutul, să reflectăm la prezent și să ne gândim la viitor. Este așadar obligația noastră să punem umărul la continuarea misiunii începute de predecesorii noștri. La mai bine de un secol de la unirea cea mare, acest moment istoric are încă o încărcătură aparte. Dragi parlamentari, dragi guvernanți, organizațiile civile, cu toții trebuie să ne unim cu Transilvania prin autostrada Unirii, să luptăm împreună. Trebuie să avem încredere în viitorul nostru. E sărbătoarea noastră, a strămoșilor noștri, a fiilor noștri. Iașul s-a sacrificat pentru păstrarea unității naționale și de aceea rog toți parlamentarii să luptăm împreună pentru Moldova, pentru autostradă. Ziua Marii Uniri este un îndemn la unitate, la solidaritate națională”, a spus Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

După încheierea manifestărilor, ieșenii care au fost în Piața Palatului au servit câte o porție de fasole cu ciolan, dar și un pahar de vin fiert sau ceai.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu