Local

Imagini incredibile dintr-un liceu ieșean. O unitate de învățământ din oraș va fi transformată din temelii de Consiliul Județean – FOTO

Publicat: 04 mart. 2021
Costel Alexe, președintele CJ Iași, la clădirile de la Liceul
Un liceu ieșean va fi transformat de către Consiliul Județean pentru a putea găzdui o unitate de învățământ cu nevoi speciale

Consiliul Județean Iași vrea să refacă clădirile de la Liceul „Anghel Saligny” din municipiu. Autoritatea județeană va muta Liceul Special „Vasile Pavelcu” din zona centrală către zona industrială. Clădirile de la „Saligny” au însă nevoie de o reabilitare completă

O unitate de învățământ specială din Iași se va muta în casă nouă. Consiliul Județean (CJ) Iași va reloca Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” din centrul orașului într-o altă unitate școlară. Liceul Special „Pavelcu” funcționează într-un spațiu de pe strada I.C.Brătianu, însă zona a intrat în patrimoniul unui privat. În aceste condiții, autoritățile județene au demarat un proces de mutare a unității de învățământ. Liceul ar urma să funcționeze în spațiul de la Liceul „Anghel Saligny” din zona industrială. Însă și imobilele de la „Saligny” au nevoie de o reabilitare completă înainte să poată găzdui Liceul Special „Vasile Pavelcu. Șefii CJ Iași au fost la clădirile din zona industrială pentru a vedea cum arată acestea și cum vor putea fi reabilitate.

Liceul ieșean „Pavelcu” se va muta în casă nouă

Costel Alexe, președintele CJ, a arătat și ce se va întâmpla în perioada următoare după mutarea liceului ieșean în noua locație.

„Urmează să relocăm Liceul Tehnologic Special «Vasile Pavelcu» Iași pe actualul amplasament al Liceului «Anghel Saligny». Am verificat spațiul în care funcționează liceul și aici este nevoie de intervenție pentru că actul educațional nu se poate desfășura în astfel de condiții. Vom identifica cea mai potrivită sursă de finanțare pentru a transforma unitatea într-o școală care să corespundă cerințelor actuale și în care elevii și profesorii să poată lucra cu plăcere, în condiții de normalitate”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Liceul special „Pavelcu” a fost prins în nenumărate proiecte ale ISJ Iași în ultima perioadă.

CJ Iași a preluat clădirile de la „Anghel Saligny”

Procesul de preluare a spațiilor de la Liceul „Anghel Saligny” a fost demarat încă de acum câțiva ani. CJ a demarat un proiect alături de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași prin care a ajuns să preia clădirile de la liceul din zona industrială.

„Având în vedere comasarea și reorganizarea unor instituții de învățământ preuniversitar din municipiul Iași a căror imobile sunt in proprietatea municipiului Iași, am solicitat acestuia acordarea în folosință a unuia din imobilele în care nu se mai desfășoară activități didactice. Pentru identificarea unui astfel de imobil am făcut o solicitare și la Inspectoratul Școlar Județean Iași. Prin adresa nr.687/08.02.2017 ne comunică faptul că imobilul în care a funcționat Liceul Tehnologic «Anghel Saligny» este disponibil pentru a putea fl relocat Liceul Tehnologic Special «Vasile Pavelcu» Iași”, se arată în proiectul avizat de CJ Iași.

Mai multe școli speciale din județ vor fi reabilitate

Conducerea Consiliului Județean Iași a anunțat că în perioada următoare va trece la modernizarea mai multor unități școlare subordonate. Costel Alexe a precizat că CJ se va concentra la început pe modernizarea unităților școlare speciale din municipiul Pașcani și orașul Târgu Frumos. Despre refacerea școlii speciale din Pașcani s-a discutat și în mandatul anterior.

„Vom demara un proces de reabilitare și modernizare a unităților de învățământ din subordinea Consiliului Județean. Avem în plan două proiecte de reabilitare a Școlii Gimnaziale Speciale Pașcani și a Liceului Special Moldova Târgu Frumos”, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Comentarii
  • Se cunoaste adevarata cauza a relocarii ? “Primarul Chirica a premeditat un tun de proporții cu patrimoniul Municipiului Iași în folosul prietenului său samsar imobiliar, proprietarul firmei de construcții M.CHIM S.R.L., care a ”închinat” la cumătria sa o sumă consistentă de bani, alături de alți samsari imobiliari. Și prin ”dărnicia” acestui samsar imobiliar a reușit primarul Chirica să adune „modesta” sumă (declarată!) de 180.000 euro. În schimbul terenului de pe strada I.C. Brătianu (unde a funcţionat Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu“), în suprafață de 6626 mp, Mihai Chirica vrea să ofere din patrimoniul Iașului patru suprafețe de teren de 9811 mp, în cele mai bune zone ale orașului

Adauga un comentariu