Eveniment-Social

Imagini spectaculoase cu sfinţirea unuia dintre cele mai importante monumente religioase din Iași. Catedrala Catolică împlinește 15 ani de la înființare – GALERIE FOTO

Publicat: 02 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imagini spectaculoase cu sfinţirea unuia dintre cele mai importante monumente religioase din Iași. Catedrala Catolică împlinește 15 ani de la înființare - GALERIE FOTO
Ceremonia de sfinţire - partea desfăşurată la intrarea în catedrală

În noiembrie 2020 se împlinesc 15 ani de când Catedrala Catolică a fost sființita. Vorbim despre unul dintre cele mai importante monumente religioase din Iași.

Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi este lăcașul de cult în care a fost și Papa Francisc, în vizită pe care a avut-o la Iași în 2019. La 15 ani de la sfiintire, PS Petru Gherghel a realizat un interviu pentru ercis.ro.

PS Petru Gherghel este cel care a însoţit construirea catedralei noi

PS Petru Gherghel a realizat un interviu pentru site-ul ercis.ro. Interviul are loc în contextul în care Catedrala Catolică din Iași împlineşte 15 ani de la sfinţire.

– Ce reprezintă o catedrală în viaţa unei dieceze?

Cuvântul catedrală se referă la prezenţa scaunului său tronului („cathedra”) episcopului în interiorul catedralei. O catedrală reprezintă inima Bisericii şi centrul spiritual al întregii comunităţi bisericeşti locale, strânsă în jurul episcopului, păstorul ei.

– Care a fost contextul în care aţi hotărât să ridicaţi o catedrală nouă?

Încă de pe vremea muşatinilor, comunitatea catolică avea o biserică din lemn. Abia în anul 1776, domnitorul Grigore al III-lea Ghica a dat un hrisov pentru construirea unei biserici din piatră, care a fost ulterior reînnoită şi mărită până s-a ajuns la formă de astăzi, pe timpul prefectului Fidelis Rocchi, care a procedat la sfinţirea ei la 15 august 1789, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. A fost declarată biserică episcopală odată cu înfiinţarea Episcopiei de Iaşi, la 27 iunie 1884, căpătând, astfel, statutul de catedrală episcopală. După trecerea anilor grei ai dictaturii, venirea timpurilor noi ne-a determinat să ne gândim la o catedrală nouă, conformă cu necesităţile miilor de credincioşi ajunşi din toate părţile în capitala istorică a Moldovei, operă care să fie vrednică de trecutul comunităţii catolice din Moldova şi din Iaşi. Şi am aşezat piatra fundamentală în vecinătatea catedralei vechi, „Adormirea Maicii Domnului”, în sărbătoarea ei, la 15 august 1992.

-Astfel, în primul proiect, catedrala era în formă de cruce greacă. Cum de s-a ajuns la această formă circulară a catedralei?

O surpriză mare. După sistarea lucrărilor, chiar după câteva luni de la sfinţirea pietrei de temelie, pentru noi analize şi probleme arhitecturale în ansamblul vechilor monumente istorice din centrul Iaşiului, la propunerea arhitectului Hereş şi a echipei domniei sale, s-a ajuns la forma circulară a noii catedrale, retrasă mult faţă de vechea catedrală, dar cu posibilitatea creării unui nou culoar, ce unea noua lucrare cu cea veche. Forma nouă a fost analizată de toate forurile şi ne-a fost permis să continuăm lucrările, considerându-se că această formă intră mai bine în ansamblul general al monumentelor din jur. După mari eforturi şi cu sprijinul şi solidaritatea tuturor credincioşilor din dieceza noastră, la care au binevoit să se adauge şi unii binefăcători din Germania, Austria şi Italia, s-a ajuns la momentul consacrării bisericii şi altarului.

– … şi a fost ales ca hram „Sfânta Fecioară Maria, Regină”…

Ca patron şi hram a fost ales acelaşi mister al Maicii Domnului, „Preasfânta Fecioară Maria, ridicată cu trupul şi cu sufletul la cer”, dar de data aceasta cu numele de „Maria, Regină”, împodobită cu coroana regească de Regină a cerului şi a pământului chiar de către Fiul ei, Isus, Regele Universului. Forma finală trebuia să arate ca o coroană ce vesteşte mereu desăvârşirea şi perfecţiunea misterului lui Dumnezeu, care ne invită pe toţi la o speranţă a înălţării şi încoronării în ceruri prin mijlocirea Mariei. În intenţia noastră a fost, aşadar, că Maica Domnului, ridicată cu trupul şi sufletul la cer, să aibă şi o celebrare specială dedicată încoronării ei în slavă, lângă Isus, Mântuitorul lumii, chiar la o săptămână după 15 august, „Adormirea Maicii Domnului”. Am dorit că Sfânta Fecioară Maria, Regină să ne adune pe toţi, ca să formăm, prin ea şi cu ea, o coroană frumoasă şi fericită cu toţi cei din ceruri. spune PS Gherghel în interviu.

În altă ordine de idei, BZI.RO vă prezintă o galerie foto cu momentele în care Catedrala Catolică de la Iași este sființită.

sursa foto: ercis.ro

Adauga un comentariu