Local

Imagini spectaculoase! Secția Exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie „Socola” a fost refăcută din temelii! Condiții foarte bune pentru pacienți – FOTO, VIDEO

Publicat: 23 ian. 2020

Cu investiții substanțiale, din fondurile proprii ale Institutului „Socola”, s-a reușit transformarea demisolului, impracticabil până atunci, în spațiu cu destinație medicală și administrativă și renovarea celorlalte trei etaje, astfel încât să se asigure cele mai bune condiții de cazare și îngrijire pentru pacienți.

Situată într-un cadru natural, în mijlocul pădurii Bârnova, la 20 de kilometri de Iași, Secția Exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie „Socola” reprezintă locul în care sunt îngrijiți și tratați peste 170 de pacienți cu diferite afecțiuni psihiatrice.

Construită de armata americană în perioada interbelică, cu destinația de spital militar, clădirea în care funcționează astăzi Secția Exterioară Bârnova a fost o lungă perioadă de timp Sanatoriu TBC, pentru ca în anul 2005 să capete destinația pe care o are astăzi, intrând în marea familie a Spitalului Clinic de Psihiatrie, așa cum se numea la vremea respectivă. Dată în folosință în 1938, clădirea s-a deteriorat în continuu, atât sub acțiunea timpului, cât și a factorilor de mediu. Mai mult, în decursul anilor s-au luat foarte puține măsuri pentru repararea acesteia, micile peticeli realizându-se cu mare greutate și doar în situații de forță majoră… Asta până în 2019, când a început cel mai amplu proces de renovare a acestei clădiri-simbol pentru medicina ieșeană.

Investiții substanțiale din fonduri proprii

Cu investiții substanțiale, din fondurile proprii ale Institutului „Socola”, s-a reușit transformarea demisolului, impracticabil până atunci, în spațiu cu destinație medicală și administrativă și renovarea celorlalte trei etaje, astfel încât să se asigure cele mai bune condiții de cazare și îngrijire pentru pacienți.

La demisol vor funcționa mai multe cabinete medicale, o sală de ergoterapie, radiologia, precum și bucătăria, o sală de mese modernă, un lavoar pentru pacienți, o magazie pentru alimente, precum și magazii pentru materiale sanitare sau materiale diverse…

La parter, pe lângă cele 75 de paturi destinate în exclusivitate Secției I Cronici, va funcționa și un cabinet stomatologic.
Etajele 1 și 2, cu un total 98 de paturi, sunt destinate în totalitate Secției II Îngrijiri Paleative.

Investițiile pentru dotarea acestei secții au fost, la rândul lor, substanțiale: s-au achiziționat 53 de paturi speciale pentru îngrijiri paliative, elevatoare, defibrilatoare, monitoare pentru monitorizarea funcțiilor vitale, măsuțe pentru servit la pat… toate acestea pentru îmbunătățirea serviciilor acordate pacienților.

S-au luat măsuri pentru eliminarea pierderilor de căldură

Totodată, cu această ocazie, s-a construit un sistem de rigole de jur împrejurul clădirii, astfel încât să nu mai existe riscul producerii inundațiilor, s-au făcut reparații la nivelul acoperișului, s-au montat tavane false, s-au renovat holurile de acces pe etaje, precum și holul principal, s-au luat măsuri pentru eliminarea pierderilor de căldură…
Secția Exterioară Bârnova a Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași se apropie astăzi de ceea ce ar trebui să însemne un spital modern care oferă condiții de cea mai bună calitate pacienților pe care-i găzduiește.loading...

Adauga un comentariu