Dacă vrei să cumperi în următoarea perioadă o locuință în Iași, atunci este important să știi că prețurile continuă să crească pe piața rezidențială locală, iar numărul efectiv de proprietăți din care ai de ales este în scădere.
Potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360, într-un an proprietarii au majorat prețul mediu solicitat pentru apartamentele și casele scoase la vânzare, indiferent de vechimea imobilului, cu circa 2%.
Astfel, atunci când începi căutarea unei locuințe în Iași trebuie să te aștepți să plătești în jur de 1.330 de euro/mp util. Desigur, în funcție de zona în care este localizată proprietatea de care ești interesat, prețul cerut poate fi semnificativ mai mare. Pentru un apartament situat, de exemplu, într-un imobil din zona ultracentrală a orașului costul atinge o medie de 1.955 de euro/mp util.
Vezi aici ce garsoniere găsești acum de vânzare în Iași
Găsești aici oferta completă de apartamente cu 2 camere din Iași
În același timp, numărul apartamentelor și caselor pe care le poți achiziționa în Iași este în scădere. Doar 560 de proprietăți vechi, deci construite înainte de anul 2000, puteau fi cumpărate de cei interesați în trimestrul al doilea al acestui an.
Vorbim aici despre o scădere cu aproape 33% a ofertei totale existente la nivelul pieței rezidențiale locale în doar 12 luni.
Totodată, oferta de locuințe nou intrate în piață a scăzut și ea cu aproape 47% în intervalul aprilie-iunie 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Trei sfaturi utile când negociezi prețul
Găsești, mai jos, câteva sfaturi care îți pot fi de mare ajutor, dacă vrei să bați palma pe cont propriu cu proprietarul la un preț cât mai mic.
- Studiază piața – informația înseamnă putere, mai ales într-o negociere în care ai nevoie de argumente valide pentru a-ți susține poziția. Înainte de a intra într–o discuție despre prețuri este important să cunoști detalii despre evoluția generală a pieței rezidențiale. Le găsești în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Îl poți descărca gratuit aici.
- Setează-ți așteptări realiste – poate fi tentant să prezinți proprietarului o contraofertă cu un preț mult mai mic decât se așteaptă acesta să primească pentru locuința scoasă la vânzare. Trebuie să ai însă niște așteptări realiste. Marja de negociere este, de obicei, în marile orașe de doar câteva procente.
- Fii respectuos și păstrează-ți calmul – atitudinea pe care o ai într-o negociere față de partea opusă poate face diferența. Încearcă să fii respectuos, inclusiv atunci când subliniezi punctele slabe ale proprietății, și nu uita că atât tu, cât și proprietarul, sunteți implicați emoțional profund în discuție. Încearcă să te detașezi de factorul emoțional și să porți o conversație bazată pe fapte reale, nu pe sentimente.
Și nu uita, dacă alegi să lucrezi cu un agent imobiliar pentru a-ți găsi locuința potrivită, atunci acesta va avea grijă să-ți reprezinte interesele în discuțiile cu proprietarul. Negocierea ar putea fi, astfel, depășită mai ușor de tine.
Zău? Atunci de ce sunt atât de multe blocuri noi, cu anunțuri de vânzare? Asta e din seria „să-i prostim pe prosti”.