O nouă lege vizează impozitarea veniturilor pentru românii care muncesc în străinătate! Contribuabilii care realizează venituri în străinătate sunt obligați să completeze și să depună o declarație unică. Iată câți bani vor avea de dat la stat.
Impozitarea veniturilor pentru românii care muncesc în străinătate!
Începând cu anul 2025, autoritățile române vor implementa modificări privind veniturile românilor care lucrează peste hotare. În România, legislația fiscală stabilește un set clar de reguli pentru impozitarea veniturilor obținute din străinătate, aplicabile atât rezidenților români, cât și nerezidenților.
Contribuabilii care realizează venituri în străinătate sunt obligați să completeze și să depună declarația unică până la 25 mai a anului următor celui în care au obținut veniturile.
Obligația vizează persoanele rezidente române, care trebuie să declare toate veniturile externe și nerezidenții ce îndeplinesc criteriile de rezidență fiscală, cum ar fi prezența pe teritoriul României pentru peste 183 de zile într-un interval de 12 luni.
Ce trebuie să facă toți cetățenii care obțin venituri peste hotare
Pentru a nu fi impozitați dublu, România aplică două metode pentru cei care muncesc în străinătate.
- Credit fiscal – deducerea impozitului plătit în străinătate, cu condiția existenței unei convenții bilaterale;
- Scutire fiscală – excluderea veniturilor impozitate în străinătate, conform acordurilor internaționale.
Pe lângă impozitul pe venit, contribuabilii trebuie să achite contribuții sociale obligatorii. Este necesară prezentarea documentelor justificative, cum ar fi contracte de muncă sau dovezi ale plății impozitelor în statul sursă. Veniturile sunt declarate în lei, folosind cursul mediu anual comunicat de BNR.
De la 1 ianuarie 2025, va intra în vigoare legea privin completarea și depunerea declarației unice (formularul 212), în scopul de a facilita procesul pentru persoanele fizice care obțin venituri independente. Una dintre măsurile-cheie este precompletarea obligatorie a declarației unice pentru persoanele fizice care obțin venituri independente. Aceasta reprezintă un pas important în simplificarea procesului de depunere a declarației fiscale. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va transmite contribuabililor formularele precompletate, care vor include informații despre veniturile realizate, impozitul pe venit datorat, precum și bazele de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate.
Cetățenii de origine română care locuiesc în alte țări sunt obligați, din punct de vedere al legii fiscale, să depună un document important la ANAF. Este vorba despre certificatul de rezidență fiscală. Lipsa depunerii certificatului de rezidență fiscală poate veni cu consecințe grave, mai ales având în vedere schimbările legisltive care permit impozitarea cu până 70% a veniturilor nejustificate. Cu toate acestea, mulți români nu depun documentul pentru că amenda este mică, de 100 de lei. Românii care lucrează în străinătate trebuie să depună actul pentru a nu risca să le fie impozitate veniturile cu 70%.
Un alt proiect legislativ recent are ca scop chemarea românilor înapoi în țară și să suporte jumătate din salariul fiecărui cetățean concediat în străinătate din motive nejustificate. Suma maximă pe care statul ar urma să o acopere din salariul lunar al fiecărui român revenit în ţară e de 3.000 de lei, în primul an de contract de muncă. În al doilea an de contract de muncă, statul ar urma să acopere 25% din salariul românilor care s-au întors din străinătate. Suma maximă acoperită de stat din salariul lunar al fiecărui român întors în ţară va fi de 2.000 de lei, conform proiectului de lege. Sumele acordate celor care se întorc din străinătate se vor deconta din bugetul asigurărilor pentu șomaj sau din fonduri externe nerambursabile.
Cert este că veniturile românilor care muncesc în străinătate vor fi impozitate după o nouă formulă de calcul de la 1 ianuarie 2025.
Sa ne sugeți
Nu vă dăm un leu.
Nu vă este rușine?Cum mă să impozitați veniturile din alte țări?Mai aveți foarte puțin și ne puneți taxe pe aerul inspirat și expirat…Gunoaielor,plec în Madagascar poate acolo o să trăiesc liniștit să nu mai aud de voi.
Idioții dracului, tot mai cred în şmecheria cu ulciorul : tot pe săraci, tot pe ei. Bă hoților şi cretinilor de guvernanți, habar nu aveți unde suntem afară, nu aveți nici cea mai mică idee unde sunt exact mai bine de 6 mil de români. Aşa, în general, că sunt 1 mil în Spania, 1 mil în Italia etc sunt vechi şi expirate. Mai bine puneți la loc tot ce a-ți furat ordinarii dracului şi totul va fi bine.
Idioții dracului, tot mai cred povestea cu ulciorul: tot pe săraci, tot pe ei. Hoții şi cretinii naibii care ne guvernați de 35 ani, habar nu aveți unde sunt mai bine de 6 mil români în afară. Ordinarii naibii ce sunteți, puneți la loc tot ce a-ți furat sau să vină ANAF-ul pe voi.
O lege tâmpită, sincer,pt a,acoperi găurile la buget făcute de către cei care au guvernat țara în ultimii ani,PSD-PNL-USR-UDMR.
Refuz,sa plătesc aceste taxe atâta timp cât venitul meu ESTE impozitat ( social,medical,etc) în țara unde lucrez.
Baaai șarlatanilor voi ăștia care dați legi peste noapte nu va e rușine de sa mai cerșiți de la noi ăștia care muncim de numai noi știm că sa dăm o creștere bună copiilor noștri și să aibă un trai decent.Pai noi plătim cu vârf și îndesat acești bani,și acuma ce ?vreți de la noi? S.P.LA TOTI ROMANI SI DIN TARA SI DIN AFARA
Sunteți niște jigodii ordinare ,după ce oamenii cheltuiesc o grămadă de bani în țara pe care voi ați jefuito ,mai vreți sa vă plătească oameni și impozit,,asta nu o să se întîmple
Informativ articol, dar de ce nu se specifica și despre ce lege este vorba, când a fost publicata/ intrata în vigoare?
Ptr ca acest ziar e rusofil si mai mult dezinformeaza cititorii care il apreciaza. Tusea si junghiul.