Prima pagină » Local » În campania de depunere a cererilor unice de plată, derulată de APIA Iași, s-au înscris sute de fermieri
În campania de depunere a cererilor unice de plată, derulată de APIA Iași, s-au înscris sute de fermieri

În campania de depunere a cererilor unice de plată, derulată de APIA Iași, s-au înscris sute de fermieri

07 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Local

În campania de depunere a cererilor unice de plată din anul 2022, derulată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Iași, s-au înscris sute de fermieri din Iași, care administrează aproximativ 3.000 de hectare de teren agricol. Termenul de înscriere expiră pe 15 mai 2022

Primii fermieri din Iași care exploatează terenuri agricole cu suprafețe mici au depus cererile unice de plată la APIA, pentru 3.000 de hectare. În această săptămână vor fi autorizate noi cereri ale agricultorilor din Iași, care vor să obțin subvențiile pentru anul 2022. În această perioadă depun documentele fermierii mici, care exploatează maximum 50 de hectare. Specialiștii din cadrul APIA spun că, în ultima lună de depunere, vor putea aduce documentele agricultorii care au suprafețe mari.

Fermierii vor completa o singură cerere unică de plată, chiar dacă utilizează suprafețe de teren în diverse localități sau județe. Aceștia trebuie să verifice, împreună cu primăria de pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită primăriei să transmită la APIA adeverința. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată. Adeverințele pentru schemele din sectorul zootehnic sunt emise de către asociația acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei / Oficiul Județean pentru Zootehnie.

Fermierii nu trebuie să se deplaseze la sediul APIA Iași pentru a depune cererile

Fermierii care dețin animale în exploatație au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate, în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), la medicul veterinar concesionar. Aceștia trebuie să se adreseze centrului APIA pentru a completa declarația sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA online. Responsabilitatea privind legalitatea și valabilitatea documentelor aparține fermierului și/sau autorității care a emis/atestat aceste documente, după caz. Fermierii care sunt deja beneficiari APIA își vor actualiza la completarea cererii doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior.

În acest fel se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greșite este mai mică. Începând cu anul 2022, fermierii din Iași pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe, prin mesaj telefonic sau e-mail, funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic.

În campania derulată de APIA trebuie respectate unele reguli

Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA online, la data depunerii cererii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna, de asemenea electronic, la aceeași dată. Agricultorii din Iași transmit declarațiile privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii unice de plată 2022, prin mijloace electronice prin care certifică faptul că a întocmit, completat și actualizat datele și informațiile din cererea unică de plată și își asumă corectitudinea și veridicitatea acestora.

Totodată, își exprimă acordul pentru închiderea cererii unice de către funcționarul APIA. Campania APIA a demarat la 1 martie 2022 și se va încheia pe 15 mai 2022. Potrivit APIA, 17.000 de fermieri din Iași au depus cererile în campania derulată în anul 2021, pentru 280.000 de hectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025