Dat fiind faptul că este cea mai frecventă patologie tumorală la pacientele de sex feminin, multe paciente se pot întreba în cât timp se dezvoltă cancerul ovarian. Majoritatea cancerelor ovariene sunt din păcate diagnosticate în stadii tardive de evoluție, fapt care limitează opțiunile terapeutice ale pacientelor și determină evoluția nefavorabilă a acestui tip de patologie.
Cancerul ovarian este o afecțiune gravă, în care celulele epiteliale și stroma ovariană se divid și se înmulțesc fără control, dobândind un caracter malign. Aceste celule anormale ajung să invadeze și să distrugă țesutul sănătos.
În cât timp se dezvoltă cancerul ovarian?
Sistemul reproducător feminin conține două ovare, câte unul pe fiecare parte a uterului. Ovarele, fiecare de mărimea unei migdale, produc ouă (ovule), precum și hormonii estrogen și progesteron. Cancerul ovarian reprezintă tumoarea canceroasă care se formează în țesuturile unuia sau ambelor ovare.
De cele mai multe ori, boala este detectată abia când ajunge într-un stadiu avansat și devine mult mai greu de tratat. Tratamentul cancerului ovarian implică, de obicei, intervenții chirurgicale și chimioterapie. Cel mai frecvent tip de cancer ovarian, respectiv cancerul epitelial ovarian poate evolua rapid în câteva săptămâni sau luni.
Semnele și simptomele timpurii ale cancerului ovarian pot fi absente sau subtile. În majoritatea cazurilor, simptomele există timp de câteva luni înainte de a fi recunoscute și diagnosticate. Stadiile incipiente ale cancerului ovarian tind să fie nedureroase, ceea ce face dificilă detectarea acestuia de la început.
Cele mai tipice simptome ale cancerului ovarian includ: simptome digestive; simptome urinare, inclusiv urinare frecventă și urinare urgentă; oboseală; dureri pelvi-abdominale; dureri de spate; menstruație neregulată; sângerare vaginală postmenopauză; durere sau sângerare după sau în timpul actului sexual.
Simptomele ulterioare ale cancerului ovarian se datorează masei în creștere care provoacă durere prin apăsarea altor organe abdominopelvine sau din metastaze. Datorită locației anatomice a ovarelor adânc în pelvis, majoritatea maselor sunt mari și avansate la momentul diagnosticului. Alte simptome comune includ hirsutism, dureri abdominale, virilizare.
Cum se tratează acest tip de cancer
Atât pentru diagnosticarea corectă, cât și pentru aplicarea terapiei se efectuează o intervenție chirurgicală, cu scopul de a îndepărta complet tumora identificată. În stadiul incipient, când carcinomul ovarian se limitează la ovare sau la nivelul bazinului mic, este necesară eliminarea completă a organelor genitale interne, a omentumului, a ganglionilor limfatici retroperitoneali, pelvieni și para-aortici, este necesară o citologie, rezecția tuturor anomaliilor macroscopice, inspecția atentă a abdomenului superior și prelevarea biopsiilor peritoneale evidențiate.
În cazuri rare, cu carcinom unilateral foarte diferențiat în stadiul 1 și dorința de a avea copii, se poate aplica o procedură de conservare a organelor, în ceea ce privește uterul și celălalt ovar. Cu toate acestea, astfel de cazuri sunt foarte rare și necesită o clarificare amănunțită a pacientei, precum și o operație foarte meticuloasă.
În cazurile de cancer ovarian avansat, scopul intervenției chirurgicale este îndepărtarea completă a tuturor formațiunilor tumorale, vizibile macroscopic. Prin urmare, terapia se împarte între chirurgia primară și chimioterapia neoadjuvantă.
Dacă se administrează o chimioterapie neoadjuvantă, situația pacientei trebuie evaluată după trei cicluri de chimioterapie, pentru a determina dacă se poate efectua intervenția chirurgicală.
Aplicabilitatea terapiei chirurgicale depinde de reacția tumorii la tratament și de starea generală a pacientei. Cancerul ovarian epitelial este tratat postoperator, în aproape toate cazurile, cu chimioterapie. Pentru multe femei e important să știe în cât timp se dezvoltă cancerul ovarian și care sunt metodele de prevenție.