Prima pagină » Local » În ce constă infecția cu Clostridium difficile? Prof. dr. Evelina Moraru explică, la BZI LIVE, ce diete să urmăm pentru a ne recupera – VIDEO

În ce constă infecția cu Clostridium difficile? Prof. dr. Evelina Moraru explică, la BZI LIVE, ce diete să urmăm pentru a ne recupera – VIDEO

28 nov. 2022, 13:47,
în Local

Prof. dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre infecția cu Clostridium difficile. În ce constă acest proces patologic și ce diete trebuie să urmăm, pentru a ne recupera?

Clostridium difficile este o bacterie care determină apariția unei forme grave de inflamație la nivelul colonului. Inflamația este provocată, în special, de administrarea de antibiotice, iar în cazuri grave poate pune în pericol viața pacientului.

Important de precizat este că această bacterie are capacitatea de a forma spori, care o ajută să reziste în cazul în care există condiții nefavorabile de mediu. Sporii pot să se mențină în aceeași stare în mediu mai multe luni, având o rezistență crescută la multiple dezinfectante pe bază de alcool. În schimb, utile sunt dezinfectantele pe bază de clor, care ucid bacteria.

Cum se manifestă infecția cu Clostridium difficile și ce dietă trebuie urmată?

De regulă, persoanele infectate cu bacteria Clostridium difficile nu prezintă simptome, dar acestea pot răspândi infecția. Manifestările pot apărea în decurs de 5-10 zile de la începerea tratamentului cu antibiotice, însă sunt și cazuri în care pot apărea după prima zi de tratament sau chiar după trei luni de la debutul tratamentului.

Infecția moderată cu Clostridium difficile se manifestă prin diaree apoasă de trei sau chiar de mai multe ori pe zi și crampe abdominale ușoare. În ceea ce privește infecția severă, aceasta generează deshidratare, diaree apoasă de 10-15 ori pe zi, crampe abdominale/durere severă, ritm cardiac rapid, greaţă, febră, creşterea numărului de celule albe în sânge, pierderea poftei de mâncare, insuficienţă renală, abdomen umflat, pierdere în greutate și prezența sângelui sau a puroiului în scaun.

Pentru a se recupera după infecția cu Clostridium difficile, pacienții trebuie să urmeze diete destul de restrictive, cum este dieta low FODMAP. Aceasta este o dietă în 3 etape utilizată pentru a ajuta la gestionarea simptomelor sindromului de colon iritabil diagnosticat medical. Dieta low FODMAP trebuie urmată doar la recomandarea medicului de specialitate.

„Există diete care nu sunt tipice pentru asta, dar care vizează ceea ce s-a întâmplat în timpul acestui fenomen. Apar intoleranțe la lactoză, intoleranțe la proteinele din laptele de vacă, apar intoleranțele la gluten post orice infecție în sindromul de intestin iritabil. Se ajunge până acolo, încât se recomandă la un moment dat dietele low FODMAP. Deci toate dietele care să nu conțină alimente fermentabile, care să nu conțină anumite zaharuri. Low FODMAP este ultima dietă care se recomandă și care este destul de restrictivă. Dar astea sunt excepții.”, a declarat medicul Evelina Moraru, la BZI LIVE.

Prof. dr. Evelina Moraru: „Nu trebuie confundată intolerența la gluten pasageră cu boala celiacă”

Medicul a subliniat că intoleranța la gluten pasageră, care are un mecanism imunologic, nu trebuie confundată cu boala celiacă. Aceasta constă, de fapt, în intoleranța autoimună pe care unele persoane o au la gluten. Boala celiacă afectează mai ales intestinul subțire, dar și alte organe, și mai este cunoscută și sub denumirea de enteropatie glutenică.

„Nu trebuie confundată intolerența la gluten pasageră, tranzitorie, care are un mecanism imunologic, în urma unei sensibilizări la gluten cu boala celiacă. Boala celiacă este o boală care apare pe o anumită susceptibilitate genetică, cu declanșarea conflictului pe bază de imunitate, în general imunitate celulară și necesită dietă toată viața.”, a adăugat medicul.

Boala celiacă se poate manifesta atât la adulți, cât și la copii sau sugari prin: apatie, anorexie, tegumente palide, scăderea tonusului muscular (hipotonie generalizată), creșterea în volum a abdomenului (distensie abdominală), anemie, încetinirea procesului de creștere și scaune voluminoase și decolorate.

„Nu sunt numai manifestări digestive, sunt, de exemplu, persoane cu anemie refractară care, la un moment dat, în viața lor, află că de fapt au boală celiacă, au intoleranță la gluten, și se tratau cu fier în zadar, pentru că nu răspundeau. Sau tulburări psihice, poate să dea depresii sau hipostatură, în afară de semnele digestive. De fapt acum nu prea mai sunt bolnavii ăia descriși clasic cu abdomenul mare, cu fundulețul sărăcit de mușchiuleți, cu scaune mari. Deci lucrurile astea apar mai rar.”, a subliniat prof. dr. Evelina Moraru, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
observatornews.ro
Israel a atacat Iran. IDF anunţă că a lovit instalaţiile subterane de îmbogăţire a uraniului de la Natanz
Playsport.ro
Unde poți recicla un telefon mobil vechi și de ce e mai valoros decât crezi
Evz.ro
Câştigul salarial mediu net a scăzut. Criza își arată colții tot mai rău
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Adio, Digi Sport! Cutremur pe piața media de sport din România
Playtech.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Blocaj total la negocierile pentru Guvern. Ilie Bolojan a refuzat categoric să fie prim-ministru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`