În ce relaţii era Ştefan cel Mare cu marea boierime. Relaţia lui Ştefan cu marea boierime a fost una în general paşnică. Aceasta ar putea fi descrisă prin autoritarism domnesc, cu puține manifestări de nesupunere sau revoltă din partea boierilor.
Pe măsură ce autoritatea centrală a domnului se întărea şi relaţia dintre aceştia evolua.
În primii ani de domnie, Ștefan a căutat să țină sub control puterea boierilor. Acesta a ales menținerea privilegiilor, iertarea celor care l-au slujit pe Petru Aron.
A schimbat de asemenea și ierarhia boierească, creând imediat sub domn un nivel al conducătorilor administrațiilor locale, pârcălabii de cetăți cărora le-a acordat puteri lărgite.
În ce relaţii era Ştefan cel Mare cu marea boierime
Pentru a-și consolida puterea și a-și asigura controlul asupra acestora, el a încredințat aceste posturi de mare răspundere doar rudelor sale și celor mai apropiați dintre boieri.
Ca semn al importanței pe care o aveau, pârcălabii erau situați întotdeauna înaintea dregătorilor de curte, cu excepţia marelui vornic
În aceeași idee Ștefan a asigurat o stabilitate mare pe funcții a marilor dregători. Mulți dintre aceştia au rămas în aceeaşi poziţie pentru un număr mare de ani.
Acest lucru a asigurat totodată și o mare stabilitate administrației țării
Ca urmare a acestor măsuri, Ștefan a avut de înfruntat doar două conspirații boierești în cei patruzeci și șapte de ani de domnie.
În 1471 – când au fost decapitați trei mari boieri în frunte cu cumnatul său, marele vornic Isaia și cea organizată în 1504 – cu două zile înainte de moartea sa, care viza îndepărtarea fiului său Bogdan de la tron. Ambele s-au sfarist în acelaşi mod cu omorârea capilor conspirației.