Local

În comuna Brăești, edilul a renunțat la colaborarea cu afaceristul Cristian Dorneanu

Publicat: 30 nov. 2022
În comuna Brăești edilul a renunțat la colaborarea cu afaceristul Cristian Dorneanu
Edilul comunei ieșene Brăiești a renunțat la colaborarea cu Speed Iași SRL

Vasile Butnaru, edilul comunei ieșene Brăești, a renunțat la colaborarea cu afaceristul Cristian Dorneanu, administrator al firmei Speed Iași SRL. Firma condusă de Cristian Dorneanu încheie oferte pe bandă rulantă cu primăriile din județ și din țară, încasând sume uriașe pentru elaborarea unor studii de fezabilitate

Cu o vechime de 9 ani pe piață, firma condusă de Cristian Dorneanu are succes printre primăriile din județ și din țară. Cu doar o mână de angajați, Speed Iași înregistrează cifre de afaceri și profituri uriașe. În perioada 2018-2021, firma administrată de Cristian Dorneanu a semnat 57 de contracte cu primăriile din județ, prin platforma Sistemului de Achiziții Publice (SEAP). În comuna Brăești din județul Iași, firma a pierdut contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, edilul comunei renunțând la colaborarea cu Speed Iași SRL.

sediul primariei comunei iesene Braiesti
Primăria comunei Brăiești a încheiat alte două contracte pentru studiile de fezabilitate cu o valoare considerabil mai mică față de ofertele Speed Iași SRL

Edilul comunei Brăești a renunțat la colaborarea cu afaceristul Cristian Dorneanu

Cristian Dorneanu, administratorul firmei Speed Iasi
Speed Iași a pierdut contractele cu primăria comunei Brăești

Primăria comunei Brăești a acceptat, în 2021, trei oferte din partea Speed Iași SRL. Mai exact, la data de 25 august 2021, firma administrată de Florin Dorneanu a primit acceptul pentru trei oferte ce priveau elaborarea unor documente și studii de fezabilitate, toate având același preț (n.r. – 130.000 lei, fără TVA), cu o valoare totală de 405.000 de lei, fără TVA.

Primarul comunei ieșene, Vasile Butnaru, susține că a renunțat la colaborarea cu afaceristul Cristian Dorneanu, acesta găsind altă societate pentru elaborarea studiilor de fezabilitate și a documentelor, în vederea avizării cu un preț mult mai mic față de oferta depusă de Speed Iași SRL. Edilul comunei a revenit cu precizări privind motivele pentru care a renunțat la colaborarea cu afaceristul Cristian Dorneanu.

„În ceea ce privește cele trei achiziții directe ce au fost menționate în BZI, la data de 26.11.2022, acestea nu au fost finalizate cu semnarea contractelor, întrucât ulterior am primit oferte cu 60 la sută mai mici, fapt care a dus la încheierea a două contracte cu altă firmă, unul pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru obiectivul «Construire și dotare Școală Cristești, comuna Brăești, județul Iași». Valoarea studiului de fezabilitate a fost de 55.000 de lei.

Valoare mult mai mică față de oferta Speed Iași SRL. Al doilea studiu de fezabilitate, privind construirea și dotarea sediului primăriei, este de 30.000 de lei. Al treilea contract nu a fost semnat niciodată”, susține Vasile Butnaru, edilul comunei ieșene Brăiești.

Captura de ecran cu trei dintre ofertele acceptate de primaria comunei Braesti in favoarea societatii Speed Iasi
Achizițiile directe ale comunei Brăești nu s-au mai finalizat cu contracte semnate

Comuna Brăești a primit acceptul din partea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor pentru colaborarea cu Geo Myke SRL

o mana care arata spre un document și un pix tinut in alta mana deasupra unui document
Primăria Brăești nu a mai semnat contractele cu Speed Iași SRL

Oferta depusă de Dragoș Ciopate, administratorul firmei Geo Myke SRL, a fost contestată de firma administrată de Vlad Andrei-Popovici la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor(CNSC). La data de 20 august 2020, edilul comunei Brăești a primit decizia prin care CNSC a respins contestația trimisă de EcoMary SRL. Aceasta este o firmă din Iași, controlată de inginerul Maria Popovici, care a devenit abonată la contractele Companiei Naționale de Investiții (CNI). Pentru lucrări neconforme, EcoMary a primit interdicție la licitații. S-a rezolvat și această problemă. Societatea a primit direct contractele, în special pe cele de la CNI.

„Colaborarea cu Geo Myke SRL a fost stabilită prin Decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, nr. 1452/C10/1675 din 20.08.2020, având ca obiectiv «Servicii de proiectare și asistență tehnică în vederea Refacerii și Reabilitării Drumurilor din comuna Brăești», proiect finalizat în anul în curs, prin asfaltarea a 7 km de drumuri”, declară Vasile Butnaru, primarul comunei Brăești.

Reporterii BZI au încercat în mod repetat să ia legătura cu Cristian Dorneanu, administratorul firmei Speed Iași SRL, pentru prezenta și punctul său de vedere, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

După ce reporterii BZI au scris despre colaborarea dintre Primăria Brăiești și Speed Iași SRL, edilul comunei a venit cu clarificări. Astfel, firma lui Cristian Dorneanu nu mai face parte din lista de colaboratori ai Primăriei comunei Brăiești. Studiile de fezabilitate au fost realizate cu prețuri substanțial mai mici față de ofertele depuse de firma lui Cristian Dorneanu.
Comentarii
Adauga un comentariu