Economic Local

În luna iunie 2021 nu a fost înregistrată nicio depășire a indicatorului PM10 în Iași. Specialiștii de mediu susțin că în următoarea perioadă scade numărul de depășiri datorită vremii

Publicat: 19 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În luna iunie 2021 nu a fost înregistrată nicio depășire a indicatorului PM10 în Iași. Specialiștii de mediu susțin că în următoarea perioadă scade numărul de depășiri datorită vremii
Datele oferite de stațiile de monitorizare a poluării din Iași arată că în luna iunie 2021 nu a fost înregistrată nicio depășire a indicatorului PM10. Potrivit Galei Temneanu, director al Agenției pentru Protecția Mediului Iași, trendul s-ar putea menține și în această perioadă datorită vegetației și vremii

În luna iunie 2021 nu au fost înregistrate niciun episod de poluare, respectiv depășiri ale indicatorului PM10, în Iași. Datele APM arată că trendul de scădere a numărului de depășiri se menține în continuare în Iași și în anul 2021. Chiar dacă poluarea s-a redus la jumătate în ultimii 4 ani, specialiștii de mediu susțin că este necesară în continuare aplicarea unor măsuri

În luna iunie 2021 nu a fost înregistrată nicio depășire a indicatorului PM10, care arată calitatea aerului din Iași. A scăzut numărul depășirilor la indicatorul PM10 în ultimele luni din acest an, fiind înregistrate tot mai puține astfel de situații. În stația de trafic din Podu de Piatră au fost noi episoade de poluare în primele 5 luni din acest an, astfel că principala cauză a poluării din această zonă este traficul auto.

Specialiștii din cadrul APM susțin că și încălzirea domestică, alte surse locale, precum încălzirea rezidențială, dar și alte surse de emisie, precum lucrări și activități din gospodăriile populației din zonă, respectiv activitatea de salubrizare, corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților, pot fi surse de poluare. Pentru indicatorul particule în suspensie PM10 determinat gravimetric s-au înregistrat 65 de depășiri ale valorii limită zilnice de 50 micrograme pe metrul cub, pentru protecția sănătății umane, în anul 2021. Datele privind calitatea aerului din Iași sunt furnizate de stațiile automate din Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului din județul Iași.

Numărul depășirilor la indicatorul PM10 a scăzut în ultimii 4 ani în Iași

Indicele specific de calitate a aerului, pe scurt „indice specific”, reprezintă un sistem de codificare a concentrațiilor înregistrate pentru fiecare dintre următorii poluanți: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), monoxid de carbon (CO), pulberi în suspensie (PM10). Indicele specific și general de calitate a aerului se calculează în conformitate cu Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 1818/ decembrie 2020. Indicele general este calculat ca maxim din indicii specifici când există date pentru minimum 1 poluant.

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM), poluarea din Iași s-a redus la jumătate începând cu anul 2018 până în prezent, însă traficul rămâne în continuare principalul factor al poluarii. În anul 2018 au fost înregistrate peste 200 de depășiri ale indicatorului PM10, care arată calitatea aerului din Iași. În stația de trafic din Podu de Piatră s-au înregistrat cele mai multe depășiri în anul 2018, dar și în anii următori. În anul 2018 au fost 105 depășiri, în 2019- 54 de depășiri, iar în anul 2020- 44 de depășiri.

Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 300.000 de lei pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor

Potrivit Galei Temneanu, director al APM Iași, chiar dacă poluarea s-a redus semnificativ, trebuie în continuare aplicate măsuri specifice pentru ca județul să nu mai fie poluat.

„Nu ne putem relaxa în privința aceasta pentru că depinde de fiecare, de contribuția fiecăruia la scăderea poluării în Iași. Orice acțiune, oricât de mică, contează. Cred că în următoarea perioadă nu vor mai fi depășiri, pentru că și vremea ajută, vegetația și, în general, în această perioadă nu se înregistrează depășiri ale indicatorului PM10. Este nevoie și de acele măsuri investiționale, mai ales pe managementul traficului, și aici Primăria, împreună cu cei responsabili, să ia măsuri, pentru că altfel Comisia Europeană nu ne iartă”, susține Galea Temneanu.

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Iași au efectuat controale planificate și neplanificate la operatorii economici din județ care desfășoară activități cu impact asupra mediului.
În urma verificărilor, în anul 2021 au fost aplicate amenzi în valoare de 300.000 de lei. Sancțiunile au fost date pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, un fenomen care este tot mai reclamat de ieșenii nemulțumiți de acest aspect, dar și în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate.

Adauga un comentariu