International

În oraşul pakistanez Lahore, şcolile vor fi închise două zile pe săptămână din cauza poluării

Publicat: 07 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În oraşul pakistanez Lahore şcolile vor fi închise două zile pe săptămână din cauza poluării
În oraşul pakistanez Lahore, şcolile vor fi închise două zile pe săptămână din cauza poluării

Tribunalul din Lahore a decis că şcolile, pentru a proteja sănătatea elevilor, vor fi închise două zile pe săptămână, vineri și sâmbătă, din cauza poluării. Cu aceeași situație se confruntă și locuitorii din capitala Indiei, unde concentraţiile de particule din aer sunt sunt de trei ori mai mari decât limitele admisibile.

Miercuri, 7 decembrie 2022, un organism de măsurare a calităţii aerului a clasat oraşul pakistanez Lahore ca fiind cel mai poluat din lume. Smogul atinge cote mari în fiecare iarnă în Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan, cu peste 11 milioane de locuitori, situat în estul tării, la graniţă cu India.

În oraşul pakistanez Lahore, şcolile vor fi închise două zile pe săptămână din cauza poluării

Pentru scurt timp, reţeaua specializată IQAir a catalogat, miercuri dimineaţa, Lahore ca fiind oraşul cu cel mai ridicat nivel de poluare a aerului din lume, cu un indice de calitate a aerului (ICA) de 234, descris drept „foarte grav pentru sănătate”.

Rata particulelor fine de PM2,5, cele mai periculoase pentru sănătate, a fost de 183,5 micrograme pe metru cub de aer, sau de 36 de ori nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În ultimele săptămâni, s-au înregistrat tot mai mulţi pacienţi cu probleme respiratorii sau iritaţii ale ochilor sau gâtului.

În acest sens, tribunalul din Lahore a decis că şcolile publice şi private trebuie să se închidă vineri şi sâmbăta, până la noi ordine. Totodată, şi angajaţii din serviciul public vor trebuie să lucreze în zilele de vineri şi sâmbăta de acasă.

Secretarul general al sindicatului profesorilor din provincia Punjab a declarat că decizia tribunalului nu este o soluţia nu este tocmai cea mai potrivită.

„Rămânerea acasă nu îi va proteja neapărat pe elevi de poluare, la fel ca şi mersul la şcoală. Cel puţin mergând la şcoală, elevii nu vor fi privaţi de studii. Smogul, COVID-19 şi febra dengue fac parte în prezent din viaţa noastră zilnică. Trebuie să învăţăm să trăim cu ele şi să nu ne izolăm”; a declarat Rana Liaqat Ali.

Capitala Indiei, New Delhi, acoperită de un smog toxic

În fiecare iarnă, cu dificultăţi de respiraţie se confruntă şi locuitorii din capitala Indiei , în contextul în care New Delhi, este acoperită de un smog toxic.

Concentraţiile de particule din aer sunt sunt de trei ori mai mari decât limitele admisibile. Autorităţile au anunţat că gradul de poluare este „sever”. Gradul de poluare a ajuns să fie atât de ridicat la nivelul statului indian încât locuitorii oraşului Delhi sunt supuşi zilnic unui risc mare de îmbolnăvire.

„Pe măsură ce temperaturile minime scad, apariţia graduală a ceţii în timpul primelor ore ale dimineţii va creşte, ducând la deteriorarea indicelui de calitate a aerului (AQI)”, a anunţat un serviciu al guvernului federal indian, Sistemul pentru Calitatea Aerului şi Previziuni şi Cercetări Meteorologice (ŞAFAR).

De-a lungul timpului, autorităţile au adoptat mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea indicelui de calitate a aerului, printre care se includ trecerea pe carburanţi mai curaţi a flotei de vehicule folosite de transportul public, stropirea cu apă a teraselor şi străzilor. Pentru a controla poluarea, aceste măsuri trebuie aplicate nu doar în capitală, ci şi în localităţile din jurul ei, potrivit experţilor.

Activiştii de mediu au început să ia măsuri şi au cerut autorităţilor închiderea şcolilor, în contextul în care locuitorii oraşului Delhi au inhalat mai mult fum decât aer.

Așadar, reiterăm faptul că în oraşul pakistanez Lahore, şcolile vor fi închise două zile pe săptămână din cauza poluării.

Adauga un comentariu