Actualitate

În prima zi de mandat ca președinte al SUA, Joe Biden anulează politicile cheie ale lui Donald Trump

Publicat: 21 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În prima zi de mandat ca președinte al SUA Joe Biden anulează politicile cheie ale lui Donald Trump
Președintele Biden a semnat rapid acțiuni executive cu privire la coronavirus, schimbările climatice și inegalitatea rasială

Președintele SUA, Joe Biden, a început să anuleze unele dintre politicile cheie ale lui Donald Trump, la câteva ore după ce a depus jurământul.

„Nu este timp de pierdut când vine vorba de abordarea crizelor cu care ne confruntăm”, a postat el pe Twitter în timp ce se îndrepta spre Casa Albă după inaugurarea să.

În prima zi de mandat, Joe Biden a semnat 15 ordine executive

Președintele Biden a semnat 15 ordine executive, în primul rând pentru a stimula răspunsul federal la criza coronavirusului. Alte ordine inversează poziția administrației Trump față de schimbările climatice și imigrație.

Biden a început să lucreze la biroul oval, după ce a jurat miercuri, devenind ca al 46-lea președinte al Statelor Unite. Inaugurarea a fost diferită de oricare alta din cauza restricțiilor coronavirusului, fiind prezenţi puţini susţinători democraţi la jurământ și ceremonie. Donald Trump – care încă nu i-a recunoscut oficial președinția lui Biden – a lipsit de la depunerea jurământului de către Joe Biden. Decizia luată a fost una atipică în istoria recentă a Statelor Unite ale Americii.

„Democrația a prevalat”, a declarat președintele Biden, după ce a depus jurământul de funcție cu judecătorul șef John Roberts.

Livrând un mesaj de unitate după turbulenții ani ai lui Trump, el a promis că va fi un președinte „pentru toți americanii” – inclusiv pentru cei care au votat împotriva lui.

Trei dintre foştii preşedinţi SUA au participat la ceremonie

Conform datelor publicate de bbc, la ceremonia de depunere a jurământului şi de preluare oficială a mandatului de către Joe Biden au fost prezenţi trei foşti preşedinţi. Vorbim despre Barack Obama – în cadrul căruia domnul Biden a servit timp de opt ani ca vicepreședinte – Bill Clinton și George W Bush, precum și vicepreședintele lui Trump, Mike Pence.

Kamala Harris a depus jurământul de vicepreședinte înaintea domnului Biden. Ea este prima femeie – și prima persoană de culoare și asiatico-americană – care a îndeplinit a preluat a doua cea mai puternică poziţie în stat.

Joe Biden și prima doamnă Jill Biden, împreună cu doamnă Harris și soțul ei Doug Emhoff, au mers apoi pe Pennsylvania Avenue până la Casa Albă, salutând prietenii și susținătorii.

Ceremonia de inaugurare a inclus spectacole muzicale de Lady Gaga – care a cântat imnul național – precum și de Jennifer Lopez și Garth Brooks.
Un concert de seară televizat intitulat „Celebrating America” a fost organizat la Memorialul Lincoln din oraș. Găzduit de Tom Hanks, a participat la Bruce Springsteen, John Legend, Jon Bon Jovi, Justin Timberlake și Demi Lovato și a culminat cu un spectaculos foc de artificii.

Ceremonia a fost una atipică pentru SUA

Întreaga ceremonia a fost una atipică pentru SUA. În contextul pandemiei de coronavirus, puţini au fost cei care au venit la depunerea jurământului. Vorbim despre faptul că şi președintele desemnat, Joe Biden, i-a îndemnat pe susţinători să urmărească ceremonia de acasă pentru a evita apariţia unor noi focare. În altă ordine de idei, miercuri 20 ianuarie 2021 s-a mai înregistrat o premieră.

Pe fondul tensiunilor susţinute de către cei care consideră că alegerile din SUA au fost furate, în capitala Washington DC au fost relocate peste 25.000 de soldaţi americani din cadrul Gărzii Naţionale SUA. De altfel, Washington DC s-a aflat în stare de alertă pentru a evita potenţialele conflicte dintre tabăra lui Donald Trump și cea a lui Joe Biden.

Ce ordine a semnat Joe Biden în prima zi de mandat

Președintele Biden „va lua măsuri – nu doar pentru a inversa cele mai grave daune ale administrației Trump – ci și pentru a începe să ne avanseze țara”, se spune într-o declarație care detaliază ordinele executivului.

O serie de măsuri vor fi adoptate pentru a combate pandemia de coronavirus care a provocat peste 400.000 de decese în SUA.

Va exista un ordine de a purta măști și de a practica distanțarea socială pe toate proprietățile guvernului federal.

Un nou birou va fi înființat pentru a coordona răspunsul la pandemie, iar SUA vor opri procesul – început de administrația Trump – de retragere din Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Mișcarea de a re-angaja cu OMS a fost binevenită de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a spus că este „absolut critic” pentru un răspuns global mai coordonat, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, Stéphane Dujarric. Biden s-a angajat, de asemenea, să facă din lupta împotriva schimbărilor climatice o prioritate majoră a administrației sale.

El a semnat un ordin executiv care începe procesul de reînscriere în acordul climatic de la Paris din 2015, din care Trump a retras oficial SUA anul trecut.

Biden a revocat și permisul prezidențial acordat controversatului proiect Keystone XL Pipeline, cu care ecologiștii și grupurile de nativi americani s-au luptat de mai bine de un deceniu. Conducta finanțată privat – estimată a costa aproximativ 8 miliarde de dolari (5,8 miliarde de lire sterline) – va transporta aproximativ 830.000 de barili de țiței greu pe zi din nisipurile petroliere din Alberta, în Canada, până în Nebraska.

Barack Obama a votat un proiect de lege care aprobă construcția conductei în 2015, dar decizia a fost anulată de președintele Trump.

În ceea ce privește imigrația, domnul Biden a revocat declarația de urgență a administrației Trump, care a ajutat la finanțarea construcției unui zid de-a lungul frontierei mexicane și, de asemenea, a pus capăt interdicției de călătorie asupra unor țări majoritar musulmane.

Adauga un comentariu