BZI LIVE

În Studioul BZI vor fi date cărțile pe față. Este invitat unul dintre cei mai interesanți și cunoscuți ieşeni – LIVE VIDEO

Publicat: 21 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Marţi, 22 octombrie 2019, începând cu ora 15.00 în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE este programată o interesantă, atractivă și actuala dezbatere pe plan cultural, publicistic şi despre managementul unei celebre instituţii din Iaşi. Invitat este cunoscutul scriitor şi jurnalist Dan Doboş – directorul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi, entitate administrată de Consiliul Judeţean (CJI).

Producţia media va avea în prim-plan idei ce se vor referi la serviciile oferite de bibliotecă, proiecte pentru dezvoltarea sa, proiectele şi activităţile derulate în ultimul an, activitatea publicistică şi literară a domniei sale, realităţi culturale contemporane, posibilităţi ca Biblioteca Asachi să aibă un nou sediu. Pe de altă parte, despre impactul și implicarea avută în cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). De asemenea, despre recentul raport european ce reliefează monitorul oraşelor culturale şi creative, lansat recent de către Comisia Europeană (CE) şi cuprinde 190 de oraşe din 30 de ţări (statele membre ale Uniunii Europene, alături de Elveţia şi Norvegia) va fi un reper al emisiunii având în vedere experienţa și implicarea scriitorului Dan Doboș în asemenea proiecte.

Analiza municipiilor a fost realizată de către serviciul ştiinţific şi de cunoaştere al Comisiei. Instrumentul a fost creat pentru a compara şi stimula potenţialul creativ şi cultural al oraşelor europene. Municipiile sunt împărţite în cinci clasamente, în funcţie de populație. Acesta plasează Iaşul pe poziţia 34 din 40 de oraşe luate în calcul şi care au o populaţie cuprinsă între 250.000 şi 500.000 de locuitori. Pe primul loc la această secţiune este Florenţa. Înaintea Iaşului sunt Cluj-Napoca şi Timişoara.

Pregătiri pentru aniversarea unui secol de la fondarea

Nu în ultimul rând, vor fi reluate elemente ce țin de soarta și destinul Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi. Cu un sediu actual destul de nepotrivit şi precar, aflat într-un imobil din centrul citadelei, instituţia are în proprietate colecţii speciale şi rare de tipărituri şi cărţi, unele vechi de peste jumătate de mileniu şi care valorează şi zeci de mii euro, dar şi volume de largă circulaţie. În total, este vorba de aproximativ 700.000 de volume, dintre care 20 mii sunt exemplare unice. Mai mult, ca date istorice, în 2020 Biblioteca Asachi va împlini un secol de la fondare.

În 1920, la 1 octombrie, Primăria Municipiului Iaşi aproba constituirea Societăţii Culturale „Muzeul Oraşului Iaşi” şi a Bibliotecii municipalităţii, la propunerea unor personalităţi, printre care: Gh. Ghibanescu, Orest Tafrali, N. A. Bogdan, Mihai Costachescu sau Sever Zotta. Astfel, aceasta a fost instalată la început împreună cu muzeul, într-o clădire ce aparţinuse fostei Direcţii a Societăţii Invalizilor. Între 1924 şi 1926, istoricul N.A. Bogdan alcătuieşte primul catalog al bibliotecii.

Din 1935, ea devine o instituţie de sine stătătoare, cu un buget propriu. De asemenea, intre 1936-1945, biblioteca este condusă de faimosul Rudolf Sutu. În 1937, la 1 iulie, istoricul Nicolae Iorga, unul dintre importanţii donatori de cărţi (574 volume), vizita biblioteca şi consemna: „Întemeierea acestei biblioteci de către Primăria Municipiului Iaşi este una din cele mai frumoase opere culturale”. Tot atunci, într-un local din curtea Mănăstirii Golia are loc deschiderea oficială a Bibliotecii municipalităţii. La eveniment au participat oficialităţile oraşului, personalităţi ale culturii, ca: Petre Andrei, Orest Tafrali, Ilie Bărbulescu sau Octav Botez.

Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, pe www.bzi.ro sau în direct, accesând http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Adauga un comentariu