Local

Noi unităţi de învăţământ din Iaşi unde s-au confirmat cazuri pozitive de Covid-19. Cursurile s-ar putea desfăşura după scenariul roşu – EXCLUSIV/ UPDATE

Publicat: 21 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Noi unităţi de învăţământ din Iaşi unde s-au confirmat cazuri pozitive de Covid-19. Cursurile s-ar putea desfăşura după scenariul roşu - EXCLUSIV UPDATE
Sute de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore în județul Iași! Flux mare de pacienți care se internează

Având în vedere parcursul epidemiologic prezent pe raza teritoriul judeţului Iaşi, s-au descoperit noi posibile focare de Covid-19. Astfel, trei noi unităţi de învăţământ din Iaşi prezintă cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

UPDATE: „În baza avizelor emise de ISJ si DSP situatia pusa la dispozitia CJSU in vederea emiterii Hotatrii in baza art. 16, alin.1 și 3 din Ordinul Nr. 5487/1494/2020 arată astfel:
Școala Gimnazială „Ion Simionescu” – 4 cazuri cadre didactice diagnosticate cu COVID
Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” – 1 caz diagnosticat COVID – INVATATOR
Grădinița cu Program Prelungit nr. 12 – 1 caz diagnosticat COVID – PRESCOLAR
Grădinița cu Program Prelungit nr. 26 – 1 caz diagnosticat COVID – EDUCATOARE
Grădinița cu Program Prelungit nr. 22 – 1 caz diagnosticat COVID – EDUCATOARE
Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – 1 caz diagnosticat COVID – ELEV
Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”- 1 caz diagnosticat COVID – ELEV”, potrivit autorităților.

Cazuri Covid-19 la mai multe unități de învățământ din Iași

La Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” din Paşcani sunt cazuri de Covid-19. De asemenea, la Școala Gimnazială „Ștefan Bârsenescu” Iași s-au confirmat cazuri de infecție cu Covid-19. Iar în unitățile Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași și Școala Normală „Vasile Lupu” există suspiciuni că ar fi cazuri pozitive de Covid-19.

Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, Grădinița cu Program Prelungit nr. 12, Grădinița cu Program Prelungit nr. 26, Grădinița cu Program Prelungit nr. 22, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” va trece la activități online.

Suspendarea cursurilor școlare în modalitatea „faţă în faţă” pentru Școala Gimnazială „Ion Simionescu” și trecerea la activități online, timp de 14 zile, începând de la data de 21.09.2020, până la data de 2.10.2020.

Cursurile în aceste unităţi s-ar putea desfăşura după scenariul roşu, adică cursurile să se desfășoare exclusiv online.

În acest moment se desfăşoară rapid anchete ale Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi pentru a preveni răspândirea infectării cu virusul SARS-COV02. Dinamica cazurilor este foarte mare. În consecinţă, dacă nu se testează contactii direcţi, virusul poate cauza un colaps al sistemul educaţional din judeţul Iaşi.

„În conformitate cu Ordinul nr. 1494 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, art. 14, în cazul apariţiei unuia/mai multor cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o unitate/instituţie de învăţământ, DSP împreună cu ISJ şi directorul unităţii/instituţiei de învăţământ vor stabili măsurile ce se impun cu privire la desfăşurarea activităţii didactice.

Decizia de suspendare a cursurilor şcolare organizate în modalitatea „faţă în faţă” se dispune la nivel local, prin hotărârea CJSU, la propunerea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, după obţinerea avizului inspectoratului şcolar judeţean şi al direcţiei de sănătate publică judeţene.”, potrivit unui comunicat transmis de IȘJ.

Măsuri pentru păstrarea siguranței elevilor și cadrelor didactice

Având în vedere faptul că păstrarea stării de sănătate a elevilor și a cadrelor didactice este prioritară, în urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în care s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, astăzi, 21 septembrie, Comitetul Județean pentru Situații de urgență Iași a stabilit următoarele măsuri:

– suspendarea cursurilor școlare în modalitatea „faţă în faţă” pentru câte o clasă din următoarele școli – Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, |Grădinița cu Program Prelungit nr. 12, Grădinița cu Program Prelungit nr. 26, Grădinița cu Program Prelungit nr. 22, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” – și trecerea la activități online.

– suspendarea cursurilor școlare în modalitatea „faţă în faţă” pentru Școala Gimnazială „Ion Simionescu” și trecerea la activități online, timp de 14 zile, începând de la data de 21.09.2020, până la data de 2.10.2020.

În unitățile școlare menționate, s-au luat următoarele măsuri:

  • izolarea cazurilor confirmate;
  • igienizarea și dezinfecția spațiilor unităților școlare (clase, holuri, toalete);
  • reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul măștii de protecție.

În toată perioada suspendării cursurilor școlare, în aceste clase/ unități de învățământ, orele de curs se vor desfășura exclusiv online, urmând ca după intervalul precizat, elevii și profesorii să revină la școală.

Ce noi scenarii sunt aplicate, în timpul pandemiei de COVID-19, în școlile și liceele din județul Iași

Inspectoratul Școlar Județean a prezentat noile scenarii de funcționare ale unităților de învățământ din județul Iași, valabile pentru perioada 21-25 septembrie 2020. Asta, în urma propunerilor înaintate de Consiliile de Administrație ale școlilor și liceelor în data de 18 septembrie. De reamintit că, după prima săptămână de la debutul noului an școlar, la Iași au fost depistați cu COVID-19 șase elevi și șase cadre didactice

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Iași a prezentat noile scenarii de funcționare ale unităților de învățământ din județ, valabile pentru perioada 21-25 septembrie 2020. Asta, în urma propunerilor înaintate de către Consiliile de Administrație ale școlilor și liceelor în data de 18 septembrie. Astfel, conform acestora, se înregistrează următoarea situație: 369 de unități de învățământ în Scenariul 1: participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară. 282 de unități de învățământ în Scenariul 2.

Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Sunt și două unități de învățământ în Scenariul 3, care presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții on-line. Acestea sunt: Liceul Tehnologic „Spiru Haret” și Școala Sanitară Postliceală „Aprendis” din municipiul Iași. De reamintit că în cele șapte școli (toate din comuna Bivolari), în care cursurile au început în scenariul roșu, după reducerea numărului de infectări, s-a revenit la scenariul galben.

Scenarii galbene, verzi și unul singur roșu au fost aplicate în școli și licee din Iași, odată cu începerea anului școlar 2020-2021. Activitățile cu preșcolarii se fac și outdoor

Scenarii galbene, verzi și unul singur roșu au fost aplicate în școli și licee din Iași, odată cu începerea anului școlar 2020-2021. Activitățile cu preșcolarii se fac și outdoor.

„Sunt clase împărțite în două, se vor defaza pauzele. O clasă nu va intra în contact cu alta în pauze, elevii vor merge în curtea școlii doar cu respectare normelor de distanțare și cu respectare normelor de igienă. O clasă nu va intra în contact cu alta. S-au organizat spațiile, există distanțare. De asemenea, o parte din elevi și liceeni nu vor mai avea loc în internate. Aici, ca urmare a unui parteneriat cu Primăria Iași, o parte din aceștia sunt cazați într-un cămin al unei unități de învățământ tehnologice, la o capacitate de 118 locuri.

Mai mult, Primăria Iași le va asigura transportul. Acum, pentru on-line, avem acoperită o capacitate pentru 80 la sută din copii și profesori, în scenariul galben. Vom lua măsuri de îmbunătățire. La triajul epidemiologic, părinții trebuie să fie atenți la copii și la semnele de îmbolnăvire. Triajul se va face și la școală, de către personalul medical autorizat”, a punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general IȘJ Iași.

Adauga un comentariu