Sanatate

Înălțime și greutate copii: Cum calculezi masa corporală în funcție de vârstă

Publicat: 29 nov. 2021
o fata ii masoara inaltimea unei fetite
În mod normal, un copil crește cu aproximativ 6 cm în fiecare an

Înălțimea și greutatea la copii variază în funcție de propriul ritm de creștere a acestora. Copiii au ritmuri diferite de creștere, unii dezvoltându-se mai repede, alții mai încet. În copilărie există mai multe etape de dezvoltare și doar medicul pediatru poate să confirme dacă procesul de creștere este unul normal.

Este diferită și dezvoltarea unui băiețel dea cea a unei fetițe. De cele mai multe ori, fetele tind să se dezvolte mai rapid până la vârsta adolescenței. Mulți părinți se întreabă ce greutate și înălțime trebuie să aibă copilul lor pentru a se încadra în parametrii normali. Pentru a înțelege dacă copilul tău se dezvoltă armonios în comparație cu cei de vârsta lui poți să te ghidezi după valorile generale.

o fetita care isi masoara inaltimea
Dezvoltarea este diferită a unui băiețel dea cea a unei fetițe

Înălțime și greutate copii: Când încep să se dezvolte copiii?

Pentru a afla greutatea ideală a copilului tău trebuie să știi că aceasta depinde de înălțimea celui mic, dar și de metabolismul acestuia. În mod normal, un copil crește cu aproximativ 6 cm în fiecare an. Desigur, acest fapt nu este unul fix, existând și puseuri de creștere.

Copii încep să se dezvolte mai mult atunci când are loc pubertatea, între 8 ș 15 ani la fete și între 10 și 17 la băieți. În copilărie există mai multe etape de dezvoltare, pentru a reuși să depășească fiecare din acestea, copilul are nevoie de un stil de viață echilibrat și o alimentație corespunzătoare. De asemenea, pentru o dezvoltare armonioasă este importantă și activitatea fizică.

o fetita care ii masoara inaltimea unui baietel
Copii încep să se dezvolte mai mult atunci când are loc pubertatea

Spre exemplu, la 3 ani, un băiat trebuie să cântărească 15 kg la o înălțime de 96,82 cm. Iar fetele la această vârstă trebuie să cântărească în medie 14,65 kg la o înălțime de 95,75 cm. Cifrele sunt orientative, nereprezentând o regulă. Nu este o problemă dacă băiețelul tău sau fata nu se încadrează în aceste standarde. Conform specialiștilor, în ultimii 80 de ani, a fost înregistrată o tendință de creștere în greutate a copiilor. Potrivit datelor statistice, copiii de 7 ani, au în medie, cu 10 cm și 5 kg în plus față de copiii de vârsta școlară din anii `40. Factorii care contribuie la aceste fenomen sunt regimul alimentar și mediul înconjurător.

un bebelus pe un cantar
Înălțimea și greutatea copiilor în primul an de viață este monitorizată în fiecare lună de către un medic pediatru

Cum calculezi înălțimea și greutatea medie normală a unui copil?

Specialiștii recomandă pentru a identifica valorile normale a masei corporale a copilului tău să faci o medie între înălțime și greutatea acestuia. De asemenea, acestea trebuie raportate la vârsta pe care o are copilul. Astfel, pentru a estima greutatea normală la diferite vârste poți aplica următoarea formulă.

Pentru a calcula greutatea medie de la 3 la 12 luni trebuie să aduni vârsta cu 9 și să împarți la 2. Iar dacă vrei să știi câte kg trebuie să aibă copilul tău la vârsta cuprinsă dintre 1 și 6 ani trebuie să înmulțești vârsta la 2 și să aduni rezultatul cu 8. De la 6 la 12 ani, vârsta trebuie înmulțită cu 7 și din rezultat să scazi 5. Ulterior totul trebuie să împarți la 2.

După vârsta de 1 an, valoarea medie aproximativă a înălțimii în centimetri se poate afla din următoarea formulă: Înălțimea = vârsta (în ani) x 6 + 77.

copil cu picioarele pe un cantar
Specialiștii recomandă pentru a identifica valorile normale a masei corporale a copilului tău să faci o medie între înălțime și greutatea acestuia

Înălțimea și greutatea copiilor în primul an de viață este monitorizată în fiecare lună de către un medic pediatru. După aceea, medicii recomandă să-ți măsori și să-ți cântărești copilul de 3 ori pe an, în intervalul de 3-6 ani, și o dată pe an, la vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani.

Adauga un comentariu