Stiri medicale

Încălzirea globală face virusurile mai periculoase și mai greu de distrus

Publicat: 19 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Încălzirea globală face virusurile mai periculoase și mai greu de distrus
Încălzirea globală face virusurile mai periculoase

Încălzirea globală poate crește amenințarea unor boli infecțioase, făcând virusurile mai periculoase și mai greu de distrus, au avertizat cercetătorii.

Un studiu realizat de oamenii de știință elvețieni sugerează că virusurile care se adaptează la medii mai calde rămân infecțiosi mai mult timp și sunt mai rezistenți la dezinfectanți precum clorul.

„Acest lucru implică faptul că calitatea apei microbiene ar putea fi mai proastă în regiunile calde, iar riscurile pentru sănătate pe care le prezintă virusurile vor fi mai mari”, a declarat pentru Independent Tamar Kohn, profesor asociat de chimie a mediului la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.

Lumina soarelui, temperaturile ridicate și alți microbi pot dezactiva virușii găsiți în apa de suprafață, reducându-le capacitatea de a răspândi boala. Oamenii de știință se așteaptă ca modul în care virusurile reacționează la mediul să evolueze, ca răspuns la schimbările climatice.

Studiul elvețian a examinat modul în care enterovirusurile, o familie de viruși care pot provoca o serie de infecții, inclusiv răcelile, poliomielita și febra aftoasă, se pot adapta la schimbările de condiții meteorologice. Enterovirusurile sunt de obicei transmise prin fecale și își găsesc drumul în mediu prin canalizare, ape uzate și canalizare defecta.

Încălzirea globală face virusurile mai periculoase și mai greu de distrus

Echipa a creat patru populații diferite ale unui enterovirus uman prin incubarea probelor în baloane de apă de lac la 10C și 30C, cu și fără expunere la lumina soarelui. Apoi au expus probele la căldură și dezinfectant.

Studiul, publicat în jurnalul de știință și tehnologie de mediu al Societății Chimice Americane, a descoperit că virusurile adaptate la căldură erau mai rezistente la dezactivarea prin temperaturi ridicate decât cele incubate în apă rece. Când sunt mutate în apă rece, virusurile adaptate la cald au rămas, de asemenea, active mai mult timp și au rezistat mai bine expunerii la clor.

Descoperirile sugerează că virusurile din apele mai calde „vor persista într-o stare infecțioasă mai mult timp și vor fi, de asemenea, mai rezistente la dezinfectare”, a declarat prof. Kohn, deși a avertizat că studiul de laborator nu a fost încă validat în domeniu.

Înseamnă că încălzirea globală i-ar putea face pe oameni mai expuși riscului de infecție prin înot sau consumul de alimente irigate cu apă contaminată.

În timp ce creșterea cu 3 grade a temperaturii medii globale prognozate de oamenii de știință din domeniul climei până la sfârșitul secolului poate să nu fie suficient de mare în sine pentru a avea un impact asupra stabilității virusului, a spus prof. Kohn, creșterea fenomenelor de vreme extrema poate aduce cu sine o amenințare crescută a bolii, în special în țările mai calde.

„Ne gândim în principal la apariția mai frecventă și durata mai lungă a valurilor de căldură extreme, care ar putea duce la încălzirea semnificativă a corpurilor de apă în zonele afectate”, a adăugat prof. Kohn, potrivit sursei citate.

Adauga un comentariu