Este bine sa tii o dieta detoxifianta macar o data pe an pentru a elimina toate toxinele din rinichi. In randurile de mai jos, iti spunem exact cum ar trebui sa procedezi.
In general, atunci cand tinem o dieta, principalul nostru obiectiv este slabitul. Insa exista si altfel de cure destinate altor nevoi ale organismului. In cele ce urmeaza te invitam, de pilda, sa descoperi in ce consta o dieta detoxifianta pentru rinichi.
Buna functionare a rinichilor este esentiala pentru un organism sanatos. Aceste organe in forma de fasole sunt foarte mici, fapt care ne-ar putea induce in eroare cu privire la rolul lor fundmental. Rinichii au o lungime de aproximativ 13 cm si o latime de 8 cm, fiind cam cat un pumn.
Rinichii sunt localizati chiar deasupra taliei, in spatele cavitatii abdominale. Principala functie renala este detoxifierea organismului. Aceste organe fac deosebirea intre substantele benefice si cele daunatoare, eliminandu-le pe cele din urma.
Avand in vedere cat sunt de importanti pentru sanatatea organismului, iti recomandam sa urmezi o dieta detoxifianta pentru rinichi, conform instructiunilor prezentate in randurile de mai jos.
Functiile rinichilor
Rinichii sunt cel mai mare „filtru” al sangelui. Acestia retin substantele utile si le elimina pe cele nefolositoare prin urina.
Pe langa filtrarea sangelui, rinichii indeplinesc si alte roluri importante, fapt care explica necesitatea de a-i mentine in stare optima. Conform informatiilor publicate in jurnalul medical online Zona Hospitalaria (cu articole in limba spaniola), rinichii:
- Filtreaza in jur de 1,8 l de lichid pe zi.
- Produc intre 1,5 si 2 l de urina.
- Elimina toxine.
- Pastreaza in corp substantele benefice, cum ar fi apa, sodiu, potasiu, clorura, calciu si glucoza.
- Au un rol esential in sinteza eritropoietinei, un hormon care contribuie la productia de eritrocite.
- Ajuta la sinteza reninei, un hormon care contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
- Sunt implicati in productia de vitamina D, care mentin sanatatea oaselor prin producerea de calcitriol.
- Ajuta la mentinerea homeostazei.
Pentru a-ti da seama daca este nevoie sa urmezi o dieta detoxifianta pentru rinichi, trebuie sa identifici semnele care indica o problema renala:
- Retentie de apa
- Modificari ale mirosului, ale culorii sau ale cantitatii de urina
- Dureri la urinare
- Posibile infectii la vezica urinara
- Hipertensiune arteriala
- Posibile infectii renale
- Oboseala generala
- Eruptii cutanate insotite de mancarimi
Dieta detoxifianta pentru rinichi
Este bine sa urmezi o dieta detoxifianta pentru rinichi cel putin o data pe an. In primul rand, este important sa stii ce alimente ar trebui sa eviti pentru a asigura buna functionare a acestor organe.
Este recomandat sa eviti consumul excesiv de sare si alimentele care lasa in urma reziduuri toxice, cum ar fi cafeaua, lintea, nucile si prunele. Totodata, trebuie sa te feresti de alimentele bogate in purine, deoarece acestea cresc nivelul de acid uric. Cateva exemple ar fi:
- Sardinele
- Ansoa
- Mezelurile
- Organele
- Leguminoasele
In plus, este bine sa tii cont de faptul ca alimentele cu un continut ridicat de potasiu pot cauza probleme persoanelor cu probleme renale sau cu rinichii slabiti. Daca te afli in aceasta situatie, evita consumul de spanac, cartofi dulci, portocale, varza si cartofi.
Nu fa excese. Anumite alimente forteaza rinichii sa depuna un efort suplimentar. Acestea pot fi daunatoare, mai ales daca sunt de origine animala. Nu este neaparat nevoie sa le elimini complet din alimentatie, dar este bine sa le consumi in portii moderate. Atentie la consumul de:
- Carne rosie
- Carne de pasare
- Lapte si produse derivate
- Oua
Redu consumul de zahar
Vorbim separat despre zahar deoarece, dintre toate alimentele si ingredientele dintr-o dieta detoxifianta pentru rinichi, acesta trebuie consumat in cantitatile cele mai mici. Probabil stii deja de la parinti, bunici sau medici cat de daunator este acest produs.
Pe langa diabet si colesterol marit, consumul excesiv de zahar poate provoca si probleme renale. Rinichii slabesc in urma unei alimentatii bogate in zahar si grasimi saturate.
In ce consta o dieta detoxifianta pentru rinichi?
O dieta detoxifianta pentru rinichi trebuie sa dureze doar cateva zile. Alimentele diuretice joaca un rol foarte important intr-un astfel de regim, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Cateva recomandari ar fi: broccoli, anghinare, ananas, ceapa si nasturel.
Pe langa alimentele mentionate, este indicat sa consumi si bauturi diuretice. Opteaza pentru infuzii de patrunjel, anason, papadie si coada-calului. Nu trebuie decat sa dai apa in clocot si sa adaugi ingredientele dorite. Prepara si bea infuzia aleasa timp de maxim o saptamana.
Daca prepari ceai de coada-calului intr-un litru de apa, poti sa il pui in frigider si sa il bei in decurs de maxim 15 zile. Aceste infuzii, in combinatie cu o dieta diuretica, reprezinta alegerea ideala pentru detoxifierea rinichilor.
Bea multa apa
Bea doi – trei litri de apa pe zi. Apa ajuta rinichii sa functioneze bine fara mari eforturi. Daca obisnuiesti sa consumi multe proteine, adauga si unul sau doua pahare de apa la cantitatea zilnica ingerata.
Singura exceptie o reprezinta persoanele care au probleme la urinare sau care sufera de umflaturi sau retentie de apa. Daca te afli in randul acestora sau daca vrei pur si simplu sa urmezi o dieta detoxifianta pentru rinichi, este bine sa discuti cu medicul tau despre regimul alimentar si schimbarile pe care vrei sa le faci.