International

Incendiile de vegetaţie continuă în California. Avertizare, fără precedent, de tornadă de foc – VIDEO

Publicat: 17 aug. 2020
Incendiile de vegetaţie continuă în California. Avertizare, fără precedent, de tornadă de foc - VIDEO
Incendiile de vegetaţie continuă în California

Incendiile de vegetație continuă în California. Un incendiu puternic de vegetaţie ce a izbucnit în California de Nord de patru zile a condus la formarea unor coloane circulare de flăcări. Astfel, meteorologii au emis sâmbătă o avertizare, fără precedent, de tornade de foc, informează luni agenţia DPA.

”Pentru noi a fost o premieră”, a declarat Shane Snyder de la Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) din oraşul Reno, care a emis avertizarea sâmbătă după-amiază, 15 august 2020.

Tornadă de foc în California. Incendiile de vegetație nu se opresc

Zeci de videoclipuri au fost publicate de martori pe reţelele de socializare. În acestea sunt ilustrate formaţiuni asemănătoare unor tornade în apropierea incendiului Loyalton, care a izbucnit vineri seară, 14 august 2020, în Pădurea Naţională Tahoe, situată lângă graniţa dintre statele California şi Nevada.

Până duminică dimineaţă, 16 august 2020, incendiul s-a extins extrem de rapid pe mai bine de 8.000 de hectare.

”Resursele noastre de la sol se confruntă cu un incendiu de natură extremă, teren accidentat şi temperaturi ridicate”, a declarat Joe Flannery din cadrul biroului de relaţii publice al pădurii naţionale.

Conform datelor radar, „sâmbătă au existat cel puţin patru evenimente de circulaţie anticiclonică distinctă asociate cu incendiul. Una dintre aceste formaţiuni a fost activă timp de peste o oră şi s-a deplasat pe o distanţă de aproximativ 6,5 kilometri, după cum a precizat meteorologul.”, a precizat pe Twitter Evan Bentley, meteorolog specializat în vreme severă la centrul de predicţie a furtunilor al NWS.

Vreme extremă în California. Ce a provocat tornada de foc

Tornada de foc a provocat extinderea rapidă a focului pe mii de hectare şi o intensitate ridicată a arderii. Tornadele de foc sunt extrem de rare, însă au mai fost consemnate în perioada anterioară în California.

„Un vortex care a afectat oraşul Redding în timpul incendiului Carr din iulie 2018 a avut un diametru de aproximativ 300 de metri şi a atins viteze de 200-260 kilometri la oră, echivalent cu o tornadă de nivelul EF-3 pe scara Fujita prevăzută cu cinci trepte”, conform Departamentului Forestier şi de Protecţie împotriva Incendiilor din California (Cal Fire). Tornadă de foc a răpus un pompier care se îndrepta spre un cartier cuprins de flăcări, se arată în concluzia investigaţiei.

În urmă cu o săptămână a fost observată o tornadă de foc în zona Lake Hughes la câteva ore după izbucnirea incendiului în Pădurea Naţională Angeles.

”Incendiul s-a extins de la 160 de hectare la 4.000 de hectare foarte rapid, în doar câteva ore”, a declarat duminică Jake Miller, responsabil local de comunicare. ”Atunci încep să se vadă acele tornade de foc şi vârtejuri de flăcări”, a precizat el.

Pe ce suprafață s-au extins flăcările

Flăcările s-au extins pe o suprafaţă de peste 7.200 de hectare. Autoritățile au precizat faptul că incendiul era controlat în proporţie de 12% duminică dimineaţă. Nu mai puțin de douăsprezece case şi clădiri comerciale au fost distruse complet şi circa  250 de locuitori au fost evacuați de urgență din calea tornadelor de foc.

Chiar dacă extinderea incendiului a încetinit vizibil, temperaturile extrem de ridicate şi umiditatea redusă contribuie la riscul de răspândire, a precizat Miller.

”Este o zonă care pur şi simplu nu a ars în aproximativ o sută de ani, aşa că există mult combustibil activ”, a explicat Miller.

Forțele de ordine au emis mai multe ordine de evacuare pentru zone din comitatele Plumas, Lassen şi Sierra. Eforturile de stingere a flăcărilor au fost zădărnicite de furtunile care au afectat zona sâmbătă, fulgerele contribuind semnificativ la rândul lor la propagarea incendiului, a adăugat responsabilul.

Meteorologii au emis avertizări de furtuni în regiunea nordică Azusa, unde este activ incendiul Ranch 2, în Pădurea Naţională Angeles.

Regiunea se confruntă de o perioadă îndelungată de valori ridicate ale temperaturii, care au depăşit unele recorduri locale, iar valul de căldură este prognozat să dureze cel puţin până joi.

Adauga un comentariu