Local

Incendiul de la groapa de gunoi Țuțora putea fi prevenit. Ce nu ar trebuie să existe niciodată în tomberon

Publicat: 02 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incendiul de la groapa de gunoi Țuțora putea fi prevenit. Ce nu ar trebuie să existe niciodată în tomberon
La groapa de gunoi a avut loc o autoaprindere a deșeurilor din zona activă

Incendiul de la groapa de gunoi din Iași putea fi evitat. Totul depinde de ceea ce aruncă ieșenii la punctele de colectare ale deșeurilor. Este important ca toți ieșenii să respecte depozitarea selectivă a gunoiului pentru a evita astfel de situații. În plus, dacă se vor depozita selectiv deșeurile, se va evita riscul de poluare cauzat de incendiile declanșate în gropile de gunoi

Incendiul de la groapa de gunoi din Iași, care a izbucnit în seara de 28 februarie, putea fi evitat. Flăcările au izbucnit în zona activă a depozitului de deșeuri din Țuțora. În această zonă există doar deșeuri care nu au fost încă acoperite cu pământ.

„Incendiul a izbucnit în zona activă. Cei de la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) au specificat că ar fi vorba despre o auto-aprindere. Nu a fost nicidecum vorba despre un incendiu provocat de către cineva. Cel mai probabil focul a plecat de la o baterie care s-a autoaprins“, a declarat Cătălin Neculau, directorul general al companiei Salubris SA.

Totul putea fi evitat dacă nu ar fi ajuns obiecte inflamabile în pubelele destinate colectării și depozitării deșeului menajer.

„În pubelele destinate deșeului menajer nu ar trebuie să existe obiecte inflamabile sau obiecte care pot provoca incendii. De exemplu, obiectele din sticlă pot crea efectul de lupă, iar sub razele soarele deșeurile se pot aprinde foarte ușor. În aceeași situație sunt si bateriile sau acumulatori care pot intra în contact cu alte obiecte metalice, astfel se pot auto-aprinde foarte ușor. Mai ales că acum vorbim despre o perioadă de secetă, iar deșeurile sunt foarte uscate și ușor inflamabile“, a adăugat directorul companiei Salubris SA.

Acumulatorii uzați se pot depozita în siguranță la mai multe centre comerciale din Iași. De asemenea, compania de salubritate ieșeană demarează campanii de colectarea ale bateriilor consumate și a acumulatorilor uzați.

Incendiul de la groapa de gunoi a fost lichidat imediat

Datorită procedurilor care se aplică la depozitul din Țuțora, echipajele din cadrul ISU au reușit să lichideze incendiul în aproximativ 2-3 ore.

„La depozitul din Țuțora avem o procedură foarte bine definită și implementată. Așadar, când angajații observă o neregulă, sunt obligați să anunțe imediat instituțiile responsabile de rezolvarea problemei. În cazul de față vorbim despre ISU, care a ajuns la fața locului și au reușit să lichideze flăcările în doar 2 sau 3 ore. Un timp scurt pentru suprafața de 200 de metrii pătrați“, a mai spus Cătălin Neculau. Datorită faptului că incendiul a fost stins într-un timp scurt, flăcările nu au ajuns la halele de sortare selectivă din curtea depozitului. „Halele de sortare sunt la o distanță de peste 100 de metri față de locul unde se depozitează deșeurile. Flăcările nu au ajuns nicidecum la hale, tocmai pentru faptul că echipele ISU au fost anunțate rapid și au intervenit prompt la fața locului. Mai mult de atât, și poluarea provocată de fum a fost redusă, datorită faptului că incendiu a fost stins atât de repede“, a mai specificat directorul Cătălin Neculau.

Cu toate acestea, inspectorii Gărzii Naționale de Mediu au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate nivelul de poluare provocat de incendiul de la groapa de gunoi, din seara de 28 februarie.

Este al doilea incendiu la groapa de gunoi

În decursul a 13 ani, de când depozitul de deșeuri funcționează în comuna Țuțora, a fost al doilea eveniment de genul acesta.

„Depozitul este la Țuțora de 13 ani, dacă nu greșesc. Acum, a fost al doilea incendiu care a izbucnit acolo“, a mai precizat directorul Cătălin Neculau.

În urmă cu 2 ani, un incendiu, care a cuprins aproximativ 2.000 de metri pătrați, a izbucnit la aceeași groapă de gunoi din Țuțora. Atunci a fost nevoie de o mobilizare mai mare de forțe pentru a lichida flăcările. La fața locului s-au deplasat patru autospeciale dotate cu apă și spumă cu 14 subofițeri de la Detașamentul 2 Iași și o autospecială de transport apă cu doi subofițeri de la Detașamentul 1. Însă, reprezentanții Salubris se confruntă mult mai des cu incendierile punctelor gospodărești din cartierele orașului. Incendiile intenționate sunt declanșate, de cele mai multe ori, de oamenii străzilor. Din fericire, până acum, incendiul de la groapa de gunoi, dar și cele de la punctele gospodărești, s-au finalizat fără victime.

Adauga un comentariu