Local

Salubris pierde în fiecare an aproximativ 40.000 de euro din cauza punctelor gospodărești vandalizate

Publicat: 13 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Salubris pierde în fiecare an aproximativ 40.000 de euro din cauza punctelor gospodărești vandalizate
Punctele gospodărești din Municipiul Iași unde ieșenii pot colecta selectiv deșeurile

În municipiul Iași există 520 de puncte gospodărești destinate populației. La aceste puncte gospodărești, ieșenii pot depozita selectiv gunoiul. În cazul în care nu se respectă depozitarea selectivă, ieșenii pot fi trași la răspundere de către Salubris și chiar de Poliția Locală. Cea mai mare problemă apare atunci când oamenii străzii vandalizează aceste puncte, pentru a avea acces la deșeuri. Un punct gospodăresc cu patru module valorează aproape 3.000 de euro fără TVA.

În prezent, există 520 de puncte gospodărești, amenajate de către Salubris în Iași. Punctele gospodărești sunt amenajate pentru a facilita colectarea selectivă a deșeurilor și pentru a încuraja ieșenii să recicleze. Aproape 85 la sută dintre ele sunt dotate cu module pentru colectare selectivă. Aceste puncte gospodărești sunt securizate pentru a evita situațiile neplăcute în care deșeurile sunt scoase din recipientele pentru colectarea selectivă și aruncate pe străzi. Cu toate acestea, cei de la Salubris se confruntă cu vandali care distrug aceste puncte gospodărești din diferite motive.

„Anual pierdem cam 15 puncte gospodărești din cauza oamenilor care le vandalizează. În general, avem de a face cu oamenii străzii care încearcă să le deschidă pentru a căuta în recipientele de colectare selectivă. Aceștia le distrug în momentul în care observă că nu le pot deschide. Cel mai des le incendiază prin aruncarea țigărilor aprinse înăutrul lor. În sezonul rece problema este mai des întâlnită pentru că oamenii străzii dau foc la deșeuri pentru a se încălzi, ulterior scapă focul de sub control și astfel se arde tot punctul de colectare selectivă”, a declarat Ana-Maria Șchiopu, șefa biroului de management al mediului, Salubris SA.

Cât costă un astfel de punct gospodăresc

În urma pagubelor cauzate de către vandali, Salubris SA trebuie să suporte costurile amenajării unui nou punct gospodăresc în acea zonă. Chiar dacă unele puncte gospodărești sunt supravegheate video, compania Salubris nu își poate recupera pierderea deoarece oamenii străzii nu pot suporta costurile unui astfel de punct gospodăresc.

„Un punct gospodăresc cu 4 module costă 13.266 de lei, fără TVA. Modulul pentru deșeuri menajere costă 2.733 de lei, modulul pentru pet-uri – 3.900 de lei, modulul pentru hârtie – 3.900 de lei și modulul pentru sticlă – 2.733 de lei”, a declarat Ana-Maria Șchiopu, șefa biroului de management al mediului.

Prețul de amenajare a unui punct gospodăresc poate să difere în funcție de numărul de module din care este alcătuit.

Ieșenii care nu respectă indicațiile de colectare selectivă pot fi amendați

Din totalul de puncte gospodărești amenajate în municipiul Iași, 70 la sută dintre acestea sunt monitorizate video, iar 10 la sută sunt securizate cu cod de acces sau cartelă.

„Măsura securizării punctelor gospodărești cu cartelă sau cod am luat-o în momentul în care am observat că ieșenii aruncă deșeurile în cartierele vecine, ceea ce nu este corect. În acest fel pot avea acces la punctul gospodăresc doar cei din cartierul respectiv, cei care dețin codul sau cartela. O altă măsură pe care am implementat-o este cea a supravegherii video a punctelor gospodărești. În acest fel putem avea o statistică mult mai exactă asupra oamenilor care nu respectă regulile de colectare selectivă și putem lua și măsuri în privința acestora. De cele mai multe ori alegem să îi avertizăm pe cei care aruncă greșit deșeurile. În cazul în care aceștia nu își corectează greșeala, îi reclamăm la Poliția locală și suportă consecințele. Până la finele trimestrului 2 din 2022 sperăm să putem securiza toate punctele gospodărești amenajate în Iași”, a adăugat șefa biroului de management al mediului din cadrul Salubris.

Este important să se respecte regulile de colectare selectivă pentru că centrele de reciclare nu primesc modulele contaminate cu alte deșeuri și astfel acestea sunt compromise și nu mai pot fi reciclate. Salubris desfășoară în mod constant diferite campanii pentru a responsabiliza ieșenii și a-i încuraja să colecteze selectiv deșeurile și să le aducă la centrele de colectare pentru a fi reciclate. Unele campanii se soldează cu premii pentru cei care reciclează.

Adauga un comentariu