Local

Încep din nou protestele la Penitenciarul Iași? Un deținut a intrat deja în refuz de hrană după ce le-a spus rudelor că este terorizat de conducere! (Exclusiv)

Publicat: 07 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Încep din nou protestele la Penitenciarul Iași Un deținut a intrat deja în refuz de hrană după ce le-a spus rudelor că este terorizat de conducere Exclusiv
Penitenciarul Iași este situat pe strada dr. Nicolae Vicol nr.10

Un deținut din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași a anunțat că a intrat în refuz de hrană. Rudele lui Iulian Petronel Costea susțin că acesta este maltratat în pușcăria din Copou. Individul a fost condamnat recent la peste 10 ani de temniță, pentru tentativă de omor calificat

Un ieșean care a fost condamnat pentru tentativă de omor protestează în spatele gratiilor. Rudele lui Iulian Petronel Costea, zis „Tomfă”, au anunțat că bărbatul de 35 de ani a intrat în refuz de hrană de pe 1 octombrie 2020. Motivul ar consta în faptul că acesta nu ar beneficia de condiții proprii în spatele gratiilor. Mai exact, familia ieșeanului susține că acesta nu beneficiază de îngrijirea medicală necesară.

„Mă numesc Elena C . și sunt soția deținutului Iulian Petronel C., aflat în detenție la Penitenciarul Iași. Soțul meu se află în refuz de hrană din data de 1 octombrie 2020 deoarece, în mod sistematic, conducerea Penitenciarului îi încalcă atât drepturile prevăzute în Constituție, cât și cele europene prevăzute în Drepturile Omului. Acesta nu primește asistență medicală conform normelor în vigoare, fiind lăsat să zacă fără ca nimeni să îi acorde asistența necesară. Deși s-au făcut sesizări către ANP, Ministerul Justiției, Avocatul Poporului, APADOR-CH și alte instituții care apără drepturile omului, momentan, nu am primit niciun răspuns, fapt pentru care am apelat la această metodă pentru a face cunoscută povestea”, a spus soția deținutului.

Ce au spus reprezentanții Penitenciarului Iași

Contactați telefonic de reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași”, reprezentanții Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași au afirmat că nu pot face publică informația conform căreia Iulian Petronel Costea s-ar afla în refuz de hrană.

„Nu vă pot confirma sau infirma această informație. Însă pot să vă spun că, în astfel de cazuri, după refuzul a 3 mese, persoana privată de libertate este ținută zilnic sub observație de către medicul unității. În eventualitatea în care deținutul nu renunță la această formă de protest și starea lui se agravează, el poate fi transportat la o unitate medicală”, a declarat ieri Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași.

Iulian Petronel Costea, condamnat pentru tentativă de omor

Procesul lui Iulian Petronel Costea a început în urmă cu mai bine de un an. La final, acesta a fost condamnat la 10 ani și 6 luni de închisoare, pentru tentativă de omor calificat.

„În seara zilei de 11 noiembrie 2018, în intervalul orar 23:40 – 23:50, în timp ce se afla la un magazin alimentar (chioșc) situat în Iași, pe fondul unui conflict spontan și al stării de tulburare provocată de atitudinea persoanei vătămate D.B., care l-ar fi lovit cu palma la nivelul feței, inculpatul i-ar fi aplicat acesteia mai multe lovituri cu un cuțit, cauzându-i plăgi înjunghiate abdominale, penetrantă intercostal parasternal stânga, cu interesarea segmentului II hepatic, perete anterior gastric și supraclavicular stânga, leziuni ce au necesitat 23-25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare”, au precizat procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Acuzat că a înjunghiat un bărbat care stătea la coadă la un chioșc

Anchetatorii au mai arătat că sudorul Iulian Petronel Costea, care lucra pentru o firmă din Irlanda și care se întorsese recent în țară, a fost iritat pe fondul unui conflict verbal spontan cu viitoarea victimă. Mai exact, conflictul a fost generat de faptul că victima ar fi trebuit să-și facă cumpărăturile mai repede, în contextul în care aceasta nu se hotăra ce să cumpere și avea deja câteva minute de când stătea în fața chioșcului. Oamenii legii au mai susținut că victima se afla în stare de ebrietate. În urma altercației, victima a fost înjunghiată de Iulian Petronel Costea.

Autoritățile au fost alertate printr-un telefon la numărul unic pentru situații de urgență 112. La fața locului a venit un echipaj medical, care a preluat victima și a dus-o la spital. Medicii care s-au ocupat de victimă au constatat că viața acesteia a fost pusă în pericol de leziunile suferite. În urma incidentului, oamenii legii au ajuns la Iulian Petronel Costea, pe care l-au reținut. Ulterior, acesta a fost arestat preventiv. Anchetatorii au mai afirmat că, în trecut, individul a mai fost condamnat de 7 ori, pentru diverse infracțiuni, de la furt la tentativă de omor. De asemenea, oamenii legii au susținut că ieșeanul are unele afecțiuni de care suferă.

„După ultima sa liberare condiționată, inculpatul a luat hotărârea să își schimbe viața, să își caute un loc de muncă, să se reintegreze social și să evite implicarea în comiterea de fapte antisociale, depunând eforturi semnificative în acest sens”, au subliniat anchetatorii.

Mai multe procese intentate Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași

Iulian Petronel Costea a dat în judecată, în ultimele luni, de mai multe ori, Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași. Astfel, acesta a contestat unele decizii luate în cazul său de către magistratul delegat la pușcăria ieșeană.
În plus, bărbatul de 35 de ani a dat recent în judecată și Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitându-le magistraților să oblige autoritățile la plata unor despăgubiri. Acest litigiu se află deocamdată pe rolul instanței de judecată.

Adauga un comentariu