Local

Încep lucrările de refacere a digurilor râului Bahlui în zona Dallas – Arcadia din orașul Iași

Publicat: 03 nov. 2020
Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași începe lucrările de refacere a râului Bahlui pe sector aval pod Arcadia – dig Nicolina în municipiul Iași
Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași realizează lucrări de refacere a digurilor râului Bahlui

Echipele din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași încep săptămâna aceasta lucrările de refacere continuitate linie de apărare dig râu Bahlui, mal drept, pe sector aval pod Arcadia – dig remuu Nicolina în municipiul Iași, județul Iași

Digurile râului Bahlui de pe raza municipiului Iași intră în lucrări. Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad începe în luna noiembrie 2020 o serie de lucrări pentru refacerea malurilor râului Bahlui în zona Cicoarei – Arcadia

La nivelul râului Bahlui se vor face lucrări de reamenajare a digurilor. Echipele din cadrul Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad încep lucrările de refacere a malurilor râului Bahlui din zona Cicoarei – Arcadia. Investițiile sunt realizate din bugetul național pentru situații de urgență.

„Personalul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad vor începe în această săptămână lucrările la obiectivul «Refacere continuitate linie de apărare dig râu Bahlui, mal drept, pe sector aval pod Arcadia – dig remuu Nicolina» în municipiul Iași, județul Iași”, au declarat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.

Aceste lucrări sunt realizate după ce s-a decis creșterea aportului de apă pe râul Bahlui, prin mărirea debitului evacuat din acumulările situate în amonte, cu scopul creșterii vitezei de curgere, a oxigenării apei și îmbunătățirii condițiilor de viață pentru fauna specifică.

Se evită riscul de inundații în zona Dallas-Cicoarei din Iași

De precizat faptul că pe cursul râului Bahlui au fost efectuate noi prelevări de apă în vederea efectuării analizelor fizico-chimice specifice pentru a se verifica calitatea corpurilor de apă. Aceste lucrări realizate în luna noiembrie pe râul Bahlui urmăresc mai ales apărarea împotriva inundațiilor, mai ales pentru zona locuințelor din zona Dallas-Cicoarei.

„Scopul lucrării este de exploatare în condiții de siguranță și de asigurare a continuității liniei de apărare împotriva inundațiilor a digului râului Bahlui, precum și a digului de remuu al cursului de apă Nicolina din municipiul Iași, în vederea protejării populației, a bunurilor acestora, a obiectivelor socio-economice și a rețelelor de utilități existente în zonă”, au mai precizat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Specialiștii ABA Prut-Bârlad au făcut peste 180 de controale în ultimele două luni

Inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul ABA Prut-Bârlad și a Sistemelor de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați au efectuat în ultimele două luni 187 de controale. Dintre acestea, 30 de controale au fost efectuate la unitățile administrativ-teritoriale privind starea de salubritate a cursurilor de apă, iar 6 la unitățile potențial poluatoare. De asemenea, 5 controale au fost efectuate la unitățile care administrează și/sau exploatează sisteme de alimentare cu apă și stații de epurare în sistem centralizat. În urma verificărilor efectuate, pentru neregulile constatate, au fost aplicate un număr de 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 75.000 de lei.

Adauga un comentariu