Specialiștii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au monitorizat fauna piscicolă în 15 secțiuni aflate pe cursurile de apă Prut, Chineja, Elan, Tutova, Zeletin, Bașeu, Bahlui și Bârlad. Printre speciile capturate și eliberate au fost identificate mai ales roșioara, țiparul și bibanul-soare
Personalul specializat al Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad a efectuat monitorizarea faunei piscicole în mai multe râuri și pârâuri aflate în zona Moldovei pentru a vedea ce specii se află în aceste ape. Astfel, au fost analizate 15 secțiuni aflate pe cursurile de apă Prut, Chineja, Elan, Tutova, Zeletin, Bașeu, Bahlui și Bârlad.
Specialiștii au descoperit în râuri specii de pești precum roșioara, țiparul, porcușorul, bibanul-soare sau mreana vânătă.
„Printre speciile capturate prin electrofishing și eliberate au fost identificate roșioara, zvărluga, țiparul, porcușorul, bibanul-soare sau mreana vânătă. Activitatea de monitorizare prin pescuit științific urmărește inventarierea, precum și distribuția geografică a speciilor de pești care trăiesc în apele aflate în administrarea Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad”, au declarat reprezentanții ABA Prut- Bârlad.
Mortalitate ridicată înregistrată în fauna piscicolă din râurile din zona Moldovei în vara 2020
Acțiunile sunt realizate după ce, la sfârșitul acestei veri, au fost identificate numeroase exemplare de pești morți, de mici dimensiuni, în apele administrate de ABA Prut-Bârlad. Un număr mare de pești morți au fost descoperiți la limita albiei minore a cursului de apă Bahlui, precum și în zonele cu vegetație pe tronsonul cursului de apă cuprins între pod Sfântul Ioan – la confluența cu râul Jijia.
Mortalitatea piscicolă a atras atenția autorităților, iar reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași și a Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au făcut verificări pe teren, au trecut la strângerea peștilor și au luat o serie de probe pentru a fi analizate. Se pare că principala cauză a mortalității piscicole a fost reprezentată de temperaturile crescute din acest an. Specialiștii ABA Prut-Bârlad au prelevat probe de apă din 3 secțiuni de monitorizare de pe râul Bahlui. Din rezultatele analizelor de laborator s-a constatat și un nivel scăzut de oxigen.