National

Începe campania de vaccinare împotriva COVID-19 cu a treia doză! Iată categoriile de persoane care se pot vaccina

Publicat: 27 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Începe campania de vaccinare împotriva COVID-19 cu a treia doză Iată categoriile de persoane care se pot vaccina
Începând cu marți, în România se va putea face a treia doză de vaccin împotriva COVID-19

Autorităţile române au anunţat săptămâna trecută faptul că țara va începe campania de vaccinare cu a treia doză. Vorbim despre vaccinul împotriva COVID-19 care vine într-un context tot mai dificil pe plan național. Persoanele care se pot vaccina sunt cele care au cel puţin 6 luni de când şi-au făcut rapelul.

În ultimele zile, cazurile de COVID-19 au explodat la nivel de țară, iar în Craiova nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă, zeci de persoane aşteptând să poată ocupa un astfel de pat.

Începe campania de vaccinare cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19

Începând de marţi, 28 martie 2021, la nivel naţional începe campania de vaccinare cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19. Specialiştii şi medicii de familie sunt în alertă şi susţin că România ar putea intra în scenariul în care a fost, la începutul pandemiei, Italia.

În schimb, autorităţile au hotărât, pe baza recomandărilor internaţionale că şi în România este nevoie de o doză 3 de vaccin. Totuşi, persoanele care pot beneficia de imunizare sunt cele care au cel puţin 6 luni de când şi-au făcut rapelul. Noutatea apare în contextul în care medicii susţin că nu contează ce vaccin ţi-ai făcut iniţial. Așadar, persoanele care s-au imunizat în primă fază cu Pfizer îşi pot administra a treia doză cu vaccinul Moderna și invers.

O altă recomandare este aceea că a treia doză ar trebui făcută persoanelor vulnerabile care au peste 65 de ani şi care au boli cronice, dar şi lucrătorilor care au un risc mare de expunere

”Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Ce se întâmpla cu pacienţii care s-au vaccinat cu AstraZeneca

Conform specialiştilor, cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor putea efectua a treia doză doar cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, Pfizer sau Moderna. Pe de altă parte, persoanele care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson nu vor trebui să facă o altă doză pentru că încă nu a trecut perioada de 6 luni de la prima:

”Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel”, a mai transmis CNCAV.

Spitalul Județean Craiova a ajuns la limita maximă de locuri la Terapie Intensivă

Pe de altă parte, valul 4 de COVID-19 este unul virulent, iar medicii susțin că situația este una extrem de dificilă. Vorbim despre faptul că, de exemplu, la Spitalul Județean Craiova nu mai sunt locuri libere la Terapie Intensivă iar zeci de pacienți așteaptă să se elibereze un pat. Managerul unității medicale a afirmat faptul că au mai deschis un sector proaspăt renovat și că recepția a fost făcută într-o noapte, pe întuneric:

Ne-am confruntat cu o situaţie fără precedent, atât de mulţi pacienţi ajunşi în stare gravă. A trebuit să luăm decizia de a redeschide un sector. Am făcut recepţia lucrărilor aseară, pe întuneric şi am reuşit să mutăm o parte din pacienţi. Am reuşit în cursul dimineţii să tranferăm trei pacienţi, dar doi pacienţi au decedat. Au beneficiat de îngrijirea personalului medical.

Incă 30 de pacienţi sunt în UPU. Am cerut prin Prefectul judeţului ajutor. Vom solicita creșterea numărului de posturi de Terapie Intensive. (…) susținea managerul unității medicale.

Pe de altă parte, sunt mai multe localități care au intrat în scenariul roșu iar autoritățile au anunțat că persoanele care s-au vaccinat vor beneficia de mai puține restricții dacă prezintă certificatul verde de vaccinare.

Adauga un comentariu