Prima pagină » Eveniment-Social » Începe cel mai mare festival dedicat copiilor și tinerilor din zona Moldovei. Evenimentul va avea loc în grădina Muzeului Literaturii Române
Începe cel mai mare festival dedicat copiilor și tinerilor din zona Moldovei. Evenimentul va avea loc în grădina Muzeului Literaturii Române

Începe cel mai mare festival dedicat copiilor și tinerilor din zona Moldovei. Evenimentul va avea loc în grădina Muzeului Literaturii Române

24 mai 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

În perioada 7-9 iunie 2024, în grădina Muzeului „Vasile Pogor” și pe strada Vasile Pogor, are loc cea de-a XI-a ediție a celui mai mare festival dedicat copiilor și tinerilor din zona Moldovei, „Șotron. Festivalul copilăriei”.

O nouă ediție a celui mai mare festival dedicat copiilor și tinerilor din zona Moldovei

Anul acesta, evenimentul „Șotron. Festivalul copilăriei” va avea loc în perioada 7-9 iunie 2024, în Grădina Muzeului „Vasile Pogor” și pe strada Vasile Pogor. Atmosfera va fi, ca întotdeauna, relaxată și plină de surprize, cu activități distractive și educative.

Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași și reprezentă un adevărat tur de forță al activităților cultural-educative dedicate publicului tânăr, desfășurate într-o atmosferă relaxată și plină de surprize.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația ACVO lansează apelul de înscriere la Rezidențele Șotron, program ce sprijină autorii de cărți pentru copii.

Aflat la cea de-a treia ediție, programul din anul 2024 constă în trei rezidențe de creație pentru doi autori din România și un altul din Ucraina, care au publicat cel puțin o carte pentru copii. Cei trei autori vor beneficia de transport, cazare în orașul Iași, timp de 30 de zile, în perioada mai-iunie 2024, precum și de o sumă în valoare de 4.000 de lei.

Pe perioada rezidenței (mai-iunie 2024), bursierii au obligația de a participa la un atelier de scriere creativă sau storytelling pentru copii. La finalul rezidenței, aceștia vor preda o scurtă poveste cu temă ecologică, de minimum două pagini A4.

Rezidențele Șotron fac parte din seria de activități incluse în programul UNESCO „Iași. City of Literature”

Programul „Rezidențele Șotron” a fost creat de MNLR Iași și Asociația ACVO în anul 2022, pentru a susține creația literară contemporană, în solidaritate cu scriitorii ucraineni afectați de război. Până acum, 6 scriitori din România și Ucraina au beneficiat de rezidențe, iar zeci de copii din medii defavorizate, susținuți de ACVO, s-au bucurat de întâlnirile creative. Anul acesta, rezidențele Șotron fac parte din seria de activități incluse în programul UNESCO „Iași. City of Literature”.

Asociația ACVO a fost înființată de compania ApaVital la începutul anului 2018, pentru a da viață proiectelor sale de responsabilitate socială și de implicare în comunitate. Câteva dintre temele importante din agenda asociației sunt dezvoltarea urbană, protecția mediului, spiritul civic și spiritul de colaborare între oameni, evoluția personală și autocunoașterea.

„Rezidențele Șotron reprezintă un pas firesc pe care l-am făcut în continuarea unui proiect de suflet al nostru, prin care donăm, anual, mii de cărți bibliotecilor de la sate. Înțelegem importanța lecturii contemporane pentru copii, știm că aceștia sunt atrași, mai degrabă, de creațiile scriitorilor din zilele noastre decât de cele ale clasicilor, trăim alături de ei emoția întâlnirii cu autori de carte. Rezidențele Șotron deschid minți, nasc curiozități, cresc interesul copiilor pentru citit. Le dorim succes tuturor participanților și așteptăm cu nerăbdare întâlnirile dintre câștigători și copiii de la sate, care se vor bucura de primul lor autograf și de discuții interesante”, spune dr. ing. Mihail Doruș, președintele Asociației ACVO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *