Eveniment-Social

Începe licitația pentru reconstruirea Cinematografului Tineretului: „În clădire va fi o sală de spectacole, dar și o alta de tip multiplex, cu 150 de locuri, unde vor fi proiectate filme” – FOTO

Publicat: 02 feb. 2024
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Începe licitația pentru reconstruirea Cinematografului Tineretului În clădire va fi o sală de spectacole dar și o alta de tip multiplex cu 150 de locuri unde vor fi proiectate filme - FOTO
Urmează să fie lansată licitația pentru reconstruirea Cinematografului Tineretului

Săptămâna viitoare urmează să fie lansată licitația pentru refacerea Cinematografului Tineretului, păstrând imaginea din perioada interbelică, cea a Clădirii Bragadiru. Destinația imobilului va fi de cinematograf, urmând să aibă o sală de cinema, dar va găzdui și alte manifestări.

Finanțarea va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, Primăria Municipiului Iași, dar și de Ateneul Național Iași, prin venituri proprii.

Cinematograful Tineretului va fi reconstruit

Andrei Apreotesei
Andrei Apreotesei a declarat faptul că investiția va fi de aproximativ 3,5 milioane de euro

Cinematograful Tineretului, un imobil îndrăgit de ieșeni, se află într-o stare de degradare avansată. Clădirea situată pe strada Lăpușneanu, din centrul Iașului, urmează să intre în reabilitare. Proiectul include consolidarea și restaurarea imobilului.
Luni, 29 ianuarie, licitația pentru reconstruirea cinematografului a fost urcată în sistemul național, iar săptămâna viitoare va fi lansată oficial.

„Pentru fostul Cinematograf Tineretului, încă de luni (n.r. – 29 ianuarie), licitația a fost urcată în sistemul național. Suntem în perioada de validare și sperăm ca săptămâna viitoare, joi sau vineri, să fie lansată oficial. Acolo, toată finanțarea este asigurată, în primul rând, de către Ministerul Dezvoltării, prin acei bani care au fost redirecționați către Ateneu, după care Primăria Municipiului Iași și Ateneul Național Iași, prin veniturile proprii pe care le-a făcut”, declară Andrei Apreotesei, managerul interimar al Palatului Culturii.

Investiție de aproximativ 3,5 milioane de euro

cinematograful tineretului
Intenția Ateneului Național din Iași este să refacă imobilul după planul arhitectural al clădirii din perioada interbelică – „Coloseul Bragadiru”

Andrei Apreotesei, managerul interimar al Palatului Culturii, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că investiția va fi de aproximativ 3,5 milioane de euro.

Intenția Ateneului Național din Iași este să refacă imobilul după planul arhitectural al clădirii din perioada interbelică – „Coloseul Bragadiru”. În cadrul cinematografului va exista o sală de spectacole, dar va fi și una de tip multiplex, cu 150 de locuri, unde vor fi proiectate filme.

Amintim faptul că Ateneul Național din Iași a anunțat încă din anul 2021, în cadrul unei conferințe de presă, că demersurile au fost începute pentru refacerea Cinematografului Tineretului, păstrând imaginea din perioada interbelică, cea a clădirii Bragadiru.

„Acolo se va face o sală de spectacole și concerte, după forma clădirii Bragadiru, clădirea celebră, din perioada interbelică, ce era acolo. La Cinematograful Tineretului, investiția va fi undeva la 3,5 milioane de euro, vom avea, practic, o sală mare de spectacole și evenimente, dar vom avea și o sală de tip multiplex, o sală cu locuri limitate, undeva la 150 de locuri, care va deservi și această latură la care noi ținem foarte mult”, mai spune Andrei Apreotesei, managerul interimar al Palatului Culturii.

Clădirea a fost construită pe locul unei bodegi numite Eldorado, la începutul secolului al XX-lea și și-a schimbat numele și destinația în timp. Reconstruită, a devenit berăria „Astoria” în 1922, după ce a fost distrusă de un incendiu, și a fost redenumită „7 Noiembrie” după 1944. Ulterior, aici a fost instalat Cinematograful Tineretului, care a funcționat până în anii ’90.

Comentarii
Adauga un comentariu