Eveniment-Social

INFIORATOR! Trei tineri ieseni au ajuns la spital dupa ce au copiat la un examen! Castile magnetice s-au blocat in ureche! Medicii spun ca se poate ajunge la operatie

Publicat: 19 iun. 2019

@ Trei tineri au ajuns in urma unui examen direct la spital @ Au vrut sa triseze copiind, totul cu ajutorul unor casti magnetice @ Din pacate, dupa examen, au sesizat ca dispozitivul ramasese blocat in ureche

Producatorii castilor minuscule si-au atins scopul si anul acesta in randul elevilor si studentilor ieseni. In perioada examenelor, castile metalice se vand mai ceva ca painea calda. Castile minuscule utilizate pentru copiat in timpul examenelor si-au castigat celebritatea in Romania in urma cu aproximativ zece ani.

Treptat, din cauza incidentelor inregistrate, numarul de elevi si studenti utilizatori a scazut considerabil. In Iasi, de la finele lunii mai si pana in prezent, la Spitalul Clinic Judetean de Urgente "Sf. Spiridon"(UPU) Iasi s-au prezentat trei tineri ieseni care au avut nevoie de ingrijiri speciale, dupa ce au constatat ca nu mai puteau scoate castile minuscule din urechi. Medicii ieseni avertizeaza faptul ca utilizarea acestor tipuri de casti poate provoca complicatii serioase.

Se poate ajunge la operatie!

Perioada examenelor a inceput si, odata cu ea, elevii si studentii si-au luat toate masurile de precautie ca le vor trece. In cautarea unei tehnici noi pentru copiat, dispozitivele metalice de aplicat in ureche si-au castigat celebritatea. Daca cu ani in urma informatiile necesare pentru examen erau scrise pe fituici, pe banca, sub banca, pe maini sau pe picioare, iata ca evolutia tehnologiei a venit la pachet si cu crearea acestor dispozitive de copiat. Ceea ce neglijeaza insa studentii si elevii in perioada de zbucium a examenelor este ca aceste dispozitive pot provoca afectiuni grave la nivelul urechii.

Medicii ORL-isti sustin ca, in general, tinerii se prezinta la spital imediat dupa examen, dupa ce constata ca nu mai pot scoate casca din ureche. Comparativ cu anii precedenti insa, cazurile de acest tip s-au diminuat.

"Putem constata o scadere a numarului de persoane care se prezinta la noi cu aceasta problema. In urma cu zece ani, cazurile de acest fel erau extrem de frecvente. Aceste casti se introduc in ureche, iar mai apoi se scot cu ajutorul unui magnet. De multe ori insa, scoaterea lor cu ajutorul magnetului nu functioneaza. Ceea ce este cel mai grav in aceasta situatie, este faptul ca, in unele cazuri, pot aparea complicatii ca inflamarea timpanului", spune Dragos Palade – medic primar ORL.

Vezi si: Bacalaureat 2018. Examenul s-a terminat. Ce subiecte au avut elevii de rezolvat

Tinerii isi introduc in ureche un receptor minuscul de marimea unei baterii de ceas, cu ajutorul unui magnet. Introduc atat de tare in unele cazuri, incat ajunge pe timpan, asa cum sustin medicii. Daca in interiorul urechii exista ceara sau o otita, receptorul se lipeste si, astfel, scoaterea lui este imposibila fara interventia unui medic specialist. Pentru a scoate aceste casti din urechile pacientilor, medicii folosesc un magnet puternic, iar daca acest procedeu nu are succes, se ajunge la operatie.

Preturile castilor hands-free variaza in functie de calitatea si brand-ul lor. Astfel, preturile sunt de la 20-25 de lei pentru inchiriat si se poate ajunge si la 150 de lei pentru a le achizitiona noi.loading...

Comentarii
 • Mda. Atunci facultăților unde copiază acești măgari le rămân două soluții. Prima soluție ar fi bruierea telefoanelor mobile, în incinta sălii de examen; problema e că e ilegală, prin urmare nu se poate. Atunci mai rămâne a doua soluție, ceva mai costisitoare, însă perfect legală. În vacanțe, o armată de muncitori vor ecrana pereții, tavanul, pardoseala și geamurile cu o drăgălașă folie de cupru, legată la pământ. Iar pe masa lui domn profisor va trona un cufăr fermecat, adică o mândrețe de analizor de spectru Rhode & Schwartz, conectat la o drăgălașă antenuță GSM, omnidirecțională, cu preamplificator.

 • Iar studenților să li se zică așa – dragilor, veniți la examen doar cu creierul din dotare, pix și buletin, restul vă dăm noi. Nu vă percheziționăm, însă ne uităm la voi pe camere. Iar dacă pe ecranul cufărului fermecat vedem vreo fâlfâire GSM, plecați cu toții acasă. Iar la re-re-reexaminare, vă controlăm până la chelea goală, ca pe pușcariași, inclusiv cu detectorul de metale. Că și-așa o să fiți șomeri după ce terminați, majoritatea dintre voi. Iar noi de șomeri tâmpiți n-avem trebuință !

 • Iar ca să n-avem discuții și miorlăieli pe urmă, pe lângă antenuța omnidirecțională GSM, să se prevadă și o antenuță direcțională, tip Yagi-Uda, tot GSM. Aia e cam de mărimea unui antebraț de om. Adică, dacă fâlfăie ceva pe ecran, să se schimbe mufa la analizor, să vedem din care direcție vine emisia respectivă, să dibuim pe radio-scamatorul cu pricina. Cu sculele respective s-ar descurca până și un poet sau muzicant, dacă i s-ar explica cum funcționează.

 • Cunoscătorii se vor întreba la ce servește analizorul Rhode & Schwartz într-o cușcă Faraday. Simplu, dacă nu vor putea utiliza telefonul mobil și căștile wireless, fiindcă n-au semnal spre exterior, radio-scamatorii cu pricina ar putea încerca cu stații portabile tip walkie-talikie, între ei. În acest caz, domnul analizor de spectru va avea o părere foarte proastă despre ei.

 • cum au avut bani de parate de bagat in urechi,tot asa sa isi plateasca si interventia,eu nu sant de acord sa cotizez la stat pt niste trantori,cotizarea e doar pt oameni bolnavi,operatii,….nu pt cei care si-o fac intentionat

 • Observați c-am propus o soluție umanitară. Soluția sadică ar fi să studiez cum pot provoca auto-oscilația sistemului audio de la căscuță. Pe la mijlocul examenului, apăs butonul magic, iar obiectul din ureche ar începe să fluiere, peste pragul de suportabilitate. Unii o vor lua la fugă din sală răcnind de durere, fiind clar din ce cauză.

 • Unchesule, nu mai debita mai nebunule! Si nu, nu mai sunt studenta si nici nu am copiat, dar tu debitezi numai prostii. Te crezi si tu vre-un „Dexter”.

  • Draga moșului, dar cine a îndrăznit să te suspecteze pe tine, tocmai pe tine, juvaer neprețuit, c-ai copiat cu căscuța ? Honi soit qui mal y pense ! Io vorbeam să nu mă plictisesc, cu un domn numit Rhode & Schwartz, pe care l-am împrumutat de undeva, să văz și io cum funcționează și la ce ar putea el să-mi fie de folos.

 • Am atins un punct sensibil, de natură electromagnetică ? Tare mă tem io că, din vara asta, niște amfiteatre vor intra în renovare. Nu trebuie să ecranezi toate clădirile, ci doar niște săli mai măricele, unde să aibă loc examenele cu adevărat importante. Analizoarele de spectru nu trebuie să fie musai noi, însă să fie funcționale. Iar ca să nu fie întuneric, puteți pune la ferestre jaluzele tip sită de cupru, niște fire subțiri, împământate. Vorba aia, dai un ban, dar face. Invenția lui Marconi și Popov e bună numai la copiat ? Eihaaaa !

 • Urmarea de natură tehnică a propunerii mele va fi faptul că studenții vor trebui să muncească la fițuici. Ca o fițuică să fie funcțională, ea trebuie bine sistematizată. Dacă muncești zdravăn la sistematizarea materiei pe fițuici, înseamnă că s-ar putea să înveți ceva, prin urmare nu vei mai avea nevoie de ele. Și, uite-așa, punem capăt acestei comedii care durează de peste un deceniu. Iar, din punct de vedere economic, investiția se va amortiza. Nu trebuie să li se spună studenților ce s-a instalat în sălile de examen, vor avea ocazia să constate singuri.

 • Când scrieți documentația pentru finanțare, să spuneți că nu copiatul e problema, ci grija pentru sănătatea studenților care comunică prin unde herțiene în examen. Că s-a constatat că micro-undele au efecte devastatoare asupra sănătății, și că vă temeți pentru domnișoarele puțin gravide și pentru sănătatea lui ăla micu’, care musai că și el, mititelul, va deveni ștudent, în viitor.

Adauga un comentariu