Pentru a face un guacamole delicios, ai nevoie de ingrediente de calitate. Acest preparat are o compoziție cremoasă, fiind un sos al cărui ingredient de bază este avocado. Pe lângă acesta se mai folosește zeamă de la lime, roșii, coriandru verde, ardei chilli, ceapă și, opțional, usturoi.
Guacamole este pasta pe bază de avocado care poate fi consumată ca atare, dar și drept garnitură pentru aperitive, dressing pentru salată ori sos pentru friptură. Se pregătește ușor din doar câteva ingrediente proaspete.
Ce ingrediente trebuie să folosești pentru un guacamole
Guacamole se traduce prin sos de avocado. Este pasta pe bază de avocado lângă care se mai pot adăuga și alte câteva legume proaspete pentru un plus de gust și aromă. Important pentru reușita rețetei de guacamole, este ca fructele avocado să fie bine coapte.
Recunoști un avocado bine copt, dacă, atunci când apeși cu degetul pe coajă simți în interior pulpa fructului moale. Preparatul este foarte gustos, dar mai ales sănătos deoarece nu conține nici urmă de colesterol, ci doar grăsimi sănătoase. Are un conținut bogat în vitaminele A, C, D, E, K, B6 și B12, dar conțin și calciu, fier și altele. Tot din avocado mai poți prepara și o delicioasă și sănătoasă maioneză de post.
Rețeta de guacamole este un sos clasic mexican care a ajuns cunoscut în toate bucătăriile lumii, este una foarte simplă și rapidă. Trebuie să lucrezi repede, pentru că avocado va oxida foarte repede dacă îl vei tăia și pasa cu mult timp înainte se prepari rețeta.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2 fructe de avocado bine coapte; 2-3 roșii cherry; sucul de la o lămâie verde; 1 ceapă alba sau roșie; 1 cățel de usturoi zdrobit; 1 ardei chili; sare și piper; 2-3 fire de coriandru sau pătrunjel verde. Rețeta acestui preparat este foarte simplă și, mai ales rapidă. Sunt necesari doar câțiva pași importanți, pentru o reușită sigură și un gust optim.
Indicații de preparare
Se taie avocado transversal, pe lungime, cu un cuțit ascuțit, de jur împrejurul sâmburelui. Se ține fructul cu ambele mâini și cu o mână se rotește jumătatea de deasupra până se desface de pe sâmbure. Sâmburele rămas în cealaltă se lovește ușor cu cuțitul, apoi se va desprinde ușor.
Cu ajutorul unei linguri se scoate toată pulpa fructului din coajă. Pune pulpa de avocado într-un bol încăpător și stropește-o imediat cu zeamă de lime, pentru a nu oxida. Cu o furculiță zdrobește pulpa de avocado din bol. Toacă ceapa cât de fin poți și adaug-o peste pulpa de avocado. Taie roșiile și îndepărtează partea cu semințe, apoi toacă-le la fel de fin ca ceapa.
Toacă mărunt coriandrul verde, sau pătrunjelul, la fel și ardeiul iute. Adaugă toate aceste ingrediente tocate peste amestecul de avocado cu ceapă. Asezonează cu sare și piper după gust și amestecă bine totul, până obții o compoziție cremoasă. Mai poți adăuga zeamă de lime, suplimentar, pentru a echilibra gustul gras de avocado cu gustul sărat și cel picant.
Servește guacamole cu ceva crocant pe care să îl înmoi în sos. Poți folosi tortillas, nachos, sau chiar crutoane de pâine. Dar poți servi sosul de avocado pe felii de pâine, alături de ouă fierte feliate și rondele de ridichi roșii.
Dacă te hotărăști să prepari guacamole în cantitate mai mare, află că îl poți păstra la rece până la 6-7 zile, în anumite condiții. Pune sosul de avocado într-un bol de sticlă, nivelează-l bine la suprafață și acoperă-l cu apă rece. Acoperă bolul cu folie de prospețime și pune-l în frigider, așa ingredientele din guacamole nu se vor oxida.