Titlurile zilei

Îngropați în datorii în cel mai mare cartier rezidențial din Iași. Locuitorii din Green Park au ajuns la disperare din cauza afaceriștilor imobiliari

Publicat: 17 feb. 2020

Cei aproape 2.000 de ieșeni care locuiesc în cel mai mare cartier rezidențial din Iași au ajuns la limita răbdării din cauza datoriilor lăsate în urmă de dezvoltatorii imobiliari. Oamenii au cerut chiar intervenția primăriei pentru a face lumină la asociația de proprietari unde lipsește o sumă considerabilă de bani. Pe lângă acuzele aduse foștilor proprietari ai cartierului rezidențial, Future Investiții Imobiliare SRL și Inter Doga SRL, locatarii din Green Park acuză acum conducerea asociației de proprietari că nu a făcut intenționat procedurile de recuperare a banilor și chiar a fraudat fondurile. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Iași este derulată o anchetă în vreme ce locuitorii de aici își plătesc facturile la întreținere direct prin virament bancar, conturile asociației fiind blocate

Ieșenii care locuiesc în cartierul rezidențial Green Park se adâncesc tot mai mult într-o serie de probleme care par să nu se mai sfârșească vreodată. În cadrul dezbaterilor publice pentru bugetul local al Municipiului Iași care s-au ținut în Tătărași zilele trecute au participat inclusiv mai mulți locuitori din ansamblul Green Park. Aceștia au cerut primarului Mihai Chirica rezolvarea cât mai rapidă a problemelor cu care se confruntă din cauza foștilor dezvoltatori și a conducerii asociației de proprietari.

Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că, deși au fost finalizate procedurile de vânzare a imobilelor din Green Park, foștii proprietari care au dezvoltat ansamblul au lăsat datorii neachitate în conturile asociației. Banii trebuiau plătiți către asociația de proprietari în schimbul unor lucrări realizate la rețelele de utilități, precum și la amenajări realizate în interiorul scărilor de bloc pe care dezvoltatorul nu le-a executat pe propria cheltuială, deși se obliga prin proiect.

În conturile Asociației de Proprietari Green Park există un deficit de aproape 600.000 de lei, iar din acest motiv, conturile au fost blocate, iar locatarii plătesc facturile la întreținere direct prin virament bancar. Din această sumă, fostul proprietar al blocurilor, Future Investiții Imobiliare SRL, trebuie să achite aproape jumătate de sumă, după ce în urmă cu aproape un an a vândut și ultimele bunuri deținute în zona cartierului din Tătărași.

Nu a făcut la timp demersurile pentru recuperarea banilor

Conducerea asociației de proprietari a fost acuzată de faptul că nu a urmat procedurile pentru recuperarea banilor respectivi. Concret, Inter Doga SRL a plătit o sumă de aproape 8 milioane de euro către Future Investiții Imobiliare SRL, pentru a prelua 181 de apartamente și aproape 190 de boxe. În cadrul acestor acțiuni de insolvență a Future Investiții Imobiliare SRL, conducerea Asociației de Proprietari Green Park nu a depus la termen procedurile de recuperare a banilor.

„Fostul administrator, doamna Penișoară, avea un salariu de 100 milioane, alții aveau salarii de 40 de milioane la asociație, iar nimic din asta nu era transparent. Membrii din comitet aveau telefoanele plătite de asociație, din banii locatarilor care își plătesc facturi. Lipsește o sumă de aproape 6 miliarde, iar asta în condițiile în care o mare parte dintre oameni au plătit direct în cont bancar întreținerea”, a explicat un proprietar din cadrul Asociației de Proprietari Green Park.

Intră în activitate noile asociații de proprietari

În cartierul din zona Aviației s-au format mai multe tabere în jurul celor care se află la conducerea asociației de proprietari unde sunt arondate 700 de apartamente. Au fost organizate mai multe adunări generale pentru alegerea unui nou administrator, însă cele mai multe au fost eșuate. Conducerea Serviciului Asociații de Proprietari din cadrul Primăriei Iași a făcut mai multe demersuri în cazul asociației de la Green Park, și drept urmare lucrurile au început să se miște în sensul cel bun.

„Fostul administrator se află într-o situație oarecum delicată, iar o parte din vechea gardă se găsește acum și în noua conducere. Vechea administrație ținea contabilitate în partidă dublă și am solicitat ca aceasta să fie făcută în partidă simplă”, au precizat oficialii Serviciului Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Iași.

Pentru a scăpa de aceste cozi, o parte dintre proprietari s-au hotărât să se organizeze într-o altă asociație, iar în acest sens au făcut în instanță demersurile pentru obținerea personalității juridice a Asociației de Proprietari Bl B1- Green Park. Pe parcursul anului 2020, acestea ar trebui să intre în vigoare.
Firma cu capital german Inter Doga, controlată de un cetățean turc pe nume Gunay Doga, a plătit în 2018 suma de 8 milioane de euro israelienilor de la Future Investiții Imobiliare SRL, companie aflată în insolvență.

Comentarii
 • Buna ziua, acest articol nu reflecta realiatea si este doar o tentativa de manipulare dorita de o mana de oameni pentru interesele proprii. In acest moment actuala administratie lupta sa aduca la 0 toate datoriile fiind sustinuti de marea majoritate a locatarilor iar acest lucru se reflecta si din faptul ca in acest an s-au facut mai multe reparatii in cartier (gen bariere, lifturi, dale…)

 • Stire plina de informatii false! Pacat ca presa a ajuns in aceasta situatie. E trist pentru viitorul nostru!
  Oricand as cumpara din nou aici. Nu la fel as spune de apartamentele construite de patronul BZI.

 • Datoria nu a fost de 600 mii ci de 325 mii. Proprietarii s-au pus de acord, au pus mana de la mana cate 39 lei/luna timp de un an si astfel totul e ok acum urmand sa recupereze suma de la firma. Roman Nastasa Liliana care a platit acest articol in Bzi a vrut sa preia administrarea probabil sa faca o combinatie cum a facut in trecut. Nu a reusit ca s-au prins oamenii, apoi cu un tabel de semnaturi false a incercat sa-si faca asociatie pe „persoana” la blocul B1 unde locuieste. Oamenii din B1 au aflat ca cineva a semnat in locul lor si au contestat drept urmare demersul ei a fost respins. Sunt niste personaje dubioase in spatele ei care o baga pe ea la inaintare in speranta ca vor pune mana si ei pe ceva banuti apoi.

 • Asociatia a fost condusa discretionar de fostii membri ai asociatiei de proprietari si au considerat asociatia mosia lor.
  Ce scrie in articol este perfect adevarat, ca telefoanele celor din comitet erau platite de asociatie (locatari) facturile erau si sunt foarte mari si locatarii se trezeau cu sumele pe listele de plata fara sa fie intrebati cand se faceau investitii, s-au deturnat banii din incasari la plata facturilor pentru parcul facut de asociatie care se constata ca a costat mai mult decat ar fi trebuit, putem sa tragem aceste concluzii daca ne uitam pe internet sa vedem pretul aparatelor de joaca pentru copii unde vom constata ca pretul parcului de joaca pentru copii putea fii mult mai mic (chiar si la jumatate) daca se cumparau de pe internet.
  Ce nu s-a scris si poate vorbeste ultima administratora care si-a dat demisia a fost faptul ca a fost amenintata si se pare ca sa sarit la bataie la ea cand la solicitarea unui membru din comitetul de a pune in lista de plata inca 5000 de lei pe langa cele 10000 de lei din factura de la EON iar ea nu a vrut sa faca aceasta ilegalitate.
  Poate cineva se sesizeaza si-si pune intrebarea cum de asociatia are peste 3 miliarde vechi datorii la EON in contextul cand peste 60% din locatari isi plateau intretinerea prin banca.
  Deocamdata atat.

Adauga un comentariu