Eveniment-Social

Inspectoratul Școlar Judeţean Iași demareaza o acţiune de evaluare a calităţii predării în mediul online la toate disciplinele școlare

Publicat: 21 oct. 2020
ISJ Iași
ISJ Iași

În perioada 19 octombrie – 6 noiembrie 2020, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a planificat, prin graficul unic de inspecţie şcolară, o inspecţie de consiliere, monitorizare și evaluare a activităţilor de predare online ce vizează 36 de unităţi de învăţământ din mediul urban şi rural, plasate preponderent în scenariile galben și roșu.

La nivelul județului Iași, 338 de unități de învățământ sunt în scenariul galben, acesta presupunând participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Totodată, 90 de clase individuale și 38 de unități de învățământ din județ sunt în scenariul roșu, toți preșcolarii și elevii acestor școli participând la activități/lecții online. Dintre cele 38 de școli aflate în această situație, 4 sunt în scenariul 3 ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, în timp ce 33 de unități de învățământ funcționează în acest scenariu din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitate, iar 1 din cauza infrastructurii/ condițiilor specifice de organizare.

Pe parcursul monitorizării, inspectorii şcolari vor asista la lecţii în regim online pentru a evalua atât funcționalitatea infrastructurii online, eficienţa măsurilor tehnice adoptate de unităţile de învăţământ, cât şi calitatea abordărilor pedagogice în mediul virtual.
”Astfel, accentele activităţii de inspecţie vor fi plasate pe evaluarea nivelului abilităţilor digitale probate de cadrele didactice şi de elevii care participă la lecţii în mediul online, a calităţii conexiunii audio-video, precum și a modului de transmitere a informaţiilor către elevi sau a strategiilor de selectare, adaptare și administrare a competențelor și a conținuturilor din programele școlare în noua formulă de predare-învățare. De asemenea, vor fi avute în vedere gradul de implicare a elevilor din mediul online şi evaluarea progresului şcolar înregistrat de aceştia”, a subliniat prof. dr. Genoveva Farcaș, inspector școlar general al ISJ Iași.

Menționăm că, dincolo de rigorile metodologice, instrucțiunile Ministerului Educației și Cercetării sau exigențele I.S.J. Iași privind inspecția școlară, această activitate se dorește a fi un dialog metodic și un schimb real de experiență și de bune practici între echipa de inspectori și profesorii din școlile ieșene, iar constatările formulate vor sta la baza unui plan de acţiune local pentru dezvoltarea competenţelor de predare în abordarea de tip blended learning, cu rol de reglare calitativă a demersurilor educaţionale în unităţile de învăţământ ieşene, în contextul impus de măsurile de combatere a riscului epidemiologic.

Comentarii
 • Inspectorii scolari sa isi vada de treaba lo si sa faciliteze implementarea de echipamente in scoli. Sunt numeroase scoli din Iasi la care copii mai scriu la tabla inca cu creta, iar cei din on-line nu inteleg nimic de la tabla deoarece nu se vede bine. Sa nu stea iin mediul on-line sa vina si ei la scoala si sa se expuna la riscurile pe care ne expun pe noi dascalii zi de zi. Din on-line sigur ca este usor sa-ti dai cu parerea, cum ar fi trebuit sa se faca, etc. Dar si entru on-line trebuie sa aiba acordul cadrului didactic de a participa la ora.

 • In loc sa se plimbe pentru aprovizionarea de toamna,cu eco produse,prin scolile judetului,babele ISJ ului mai bine ar verifica directorii ce echipamente au achizitionat pt predarea on line.
  De obicei,niste mizerii,laptopuri din seriile 2010 toamna si camere video de 2 lei.
  De aceea elevii nu vad ce srscrie pe tabla

 • Pai aprovizionarea se face pt dna generala Farcas. Asta e „tematica” de toamna. Inspectorii isi fac treaba exemplar.
  La mine nu indraznesc sa vina. :))))
  Apropo de echipamente am luat cele mai bune de la Quatrz ca asa s-a transmis.

Adauga un comentariu