Stiri medicale

Covid-19: insula italiană Giglio, lipsită de cazuri, intrigă oamenii de știință

Publicat: 29 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Covid-19 insula italiană Giglio lipsită de cazuri intrigă oamenii de știință
Insula italiană lipsita de Covid-19

Insula italiană lipsita de Covid-19. În Italia, insula Giglio intrigă oamenii de știință, deoarece epidemia Covid-19 face ravagii în întreaga lume. În timp ce Italia a fost și este încă afectată, insula Giglio încă nu înregistrează cazuri indigene, în ciuda circulatiei locuitorilor.

În Italia, despre insula Giglio, infamă pentru scufundarea Costa Concordia in 2012, se vorbește de această dată din cauza unui motiv surprinzător. În timp ce Italia are peste 246.200 de cazuri și peste 35.100 de decese, insula Giglio, situată la mai puțin de 200 km nord-vest de Roma, nu are cazuri indigene de Covid-19 sau decese. Cu toate acestea, așa cum indică un raport al Associated Press, aproape toate condițiile erau indeplinite pentru ca epidemia să se răspândească pe insulă imediat ce virusul s-a instalat.

Insula italiană lipsita de Covid-19

Având în vedere străzile înguste, casele dens populate, promiscuitatea celor 800 de insulari și datoriile insulei care s-a confruntat cu boli extrem de contagioase, cum ar fi rujeola, scarlatina sau chiar varicela, oamenii de știință italieni așteptau o explozie în numărul de cazuri în Giglio. Dar nu s-a întâmplat nimic asemănător.

Cu toate acestea, insula nu a fost complet izolată, deoarece unii locuitori au călătorit în metropola italiană. Intrigat de acest fenomen, cercetătorul Paola Muti, fost epidemiolog acum specializat în cancerul de sân la Universitatea din Milano, a dorit să știe mai multe, noteaza Sante Magazine.

Primul caz cunoscut de Covid-19 din insula Giglio a fost un bărbat de 60 de ani, care a aterizat pe insulă pe 18 februarie. Bărbatul a venit la Giglio pentru înmormântarea unei rude și a „tăcut tot timpul”, a spus Paula Muti. Bărbatul a luat bacul înapoi spre continent și a murit la spital trei săptămâni mai târziu.

Pe 5 martie, cu patru zile înainte de declarația care anunța inchiderea Italiei, alți trei vizitatori din partea continentului au dat rezultate pozitive pe insulă. Unul dintre ei, un german din Italia de nord, epicentrul epidemiei din Europa, a venit să petreacă câteva zile alături de prieteni lui din Giglio și a frecventat restaurante. După o săptămână, din cauza unei tuse severe, el a fost testat pe insulă, iar rezultatul a fost pozitiv. Bărbatul a fost plasat în izolare pe insulă. Alte cazuri importate de acest tip s-au înmulțit, dar virusul nu se răspândește printre insulari.

Se presupunea că numai o persoană de pe insulă a fost expusă la Sars-CoV-2

La sfârșitul lunii aprilie, înainte de relaxarea condițiilor de călătorie, au fost efectuate teste asupra locuitorilor din Giglio. Dintre cei 800 de rezidenți, 723 s-au oferit voluntari pentru a fi testați. Verdict: un singur locuitor a avut anticorpi împotriva virusului, contact recent cu o persoană bolnavă, în acest caz, germanul citat mai sus.

Potrivit Paulei Muti, care își continuă cercetările, este posibil ca insularii să nu fi fost expuși la o încărcătură virală suficientă pentru a fi infectați. Nici o variantă genetică care protejează populația insulară nu poate fi exclusă, deoarece alte insule europene cu puțină expunere la virus au prezentat mai multe cazuri.

Adauga un comentariu