Prima pagină » National » Inteligența artificială îi va lăsa pe mulți fără loc de muncă! Iată care sunt domeniile
Inteligența artificială îi va lăsa pe mulți fără loc de muncă! Iată care sunt domeniile

Inteligența artificială îi va lăsa pe mulți fără loc de muncă! Iată care sunt domeniile

24 mai 2024, 15:00, 1 ,
BZI.ro, în National

Elon Musk preconizează că inteligența artificială îi va lăsa pe mulți fără loc de muncă! Câteva profesii vor dispărea de pe piața muncii, iar oamenii vor fi puși în situația de a face reconversii profesionale. Iată care sunt domeniile în care inteligența artificială va înlocui oamenii.

Inteligența artificială îi va lăsa pe mulți fără loc de muncă!

Inteligenţa generală artificială, sau AGI, este un termen care se referă la inteligenţa artificială care este la fel de inteligentă sau mai inteligentă decât oamenii. Recent, Elon Musk a declarat că inteligența artificială va lua aproape toate locurile de muncă și că nu este neapărat un lucru rău.

„Probabil că niciunul dintre noi nu va mai avea un loc de muncă.”, a declarat Musk despre inteligența artificială la o conferință tehnologică de joi, 23 mai 2024.

Capacitățile de inteligență artificială au crescut vertiginos în ultimii ani, suficient de repede încât autoritățile de reglementare, companiile și consumatorii încă își dau seama cum să folosească tehnologia în mod responsabil. De asemenea, continuă să crească îngrijorările cu privire la modul în care se vor schimba diverse industrii și locuri de muncă pe măsură ce IA va prolifera pe piață.

Experții consideră în mare măsură că multe locuri de muncă care necesită o inteligență emoțională ridicată și interacțiune umană nu vor trebui înlocuite, cum ar fi profesioniștii din domeniul sănătății mintale, creativii și profesorii. Într-un viitor fără locuri de muncă, Musk s-a întrebat dacă oamenii se vor simți împliniți din punct de vedere emoțional.

Locurile de muncă la mare căutare în viitor

Românii vor să afle ce meserii vor fi la mare căutare în următorii ani. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei. Inteligența artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate.

Specialiștii au realizat recent o analiză a celor mai bine plătite joburi în viitor. În top se află inginerii de date, analiștii și experții de date, dezvoltatorii de aplicații, inginerii FinTech, dezvoltatorii de software și aplicații, specialiști în transformare digitală și arhitecți de baze de date. Pe lista joburilor plătite foarte bine se află arhitectul de baze de date. Toate aceste date trebuie să fie introduse într-un sistem sigur, care poate gestiona o cantitate semnificativă de informații. Datele stau la baza multor afaceri, motiv pentru care acest job e căutat în diferite industrii.

Și specialiștii în transformare digitală vor fi la mare căutare. Transformarea digitală e un aspect la care mulți nu se gândesc atunci când vine vorba de schimbări organizaționale. Dar reprezintă un pas important în digitalizarea documentelor și proceselor. Dezvoltatorii de aplicații vor fi și ei bine plătiți în următorii ani. Acești angajați creează aplicații software pentru calculatoare și dispozitive mobile.

Joburile de viitor vor fi cele din sfera digitalului și nu numai. În România, indiferent de județ, cei care lucrează în IT au câștigat cel mai bine anul trecut, în medie 6.500 de lei pe lună. Topul celor mai bine plătite domenii este continuat de angajații din project management și cercetare/dezvoltare, care au avut, în medie, salarii de 6.000 de lei pe lună, și de cei din management – cu 5.500 de lei. Pe locul patru sunt angajații din construcții/instalații, cu un salariu mediu de 5.000 de lei pe lună. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *