Sanatate

Interpretare analize. Trucuri pentru o citire ca la carte

Publicat: 16 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii

După cum foarte bine știm, majoritatea dintre noi avem nevoie de o persoană calificată în domeniul medical care să ne citească și să ne interpreteze analizele, pentru a putea ști cu certitudine de ce afecțiuni suferim sau nu. Articolul de astăzi vă va învăța noțiunile de bază pentru a ști cum se interpretează analizele.

Interpretare analize. Când este indicat să facem o hemoleucogramă completă

Pentru unii poate părea o joacă, pentru alții o adevărată corvoadă, din diferite motive. Medicii recomandă ca analizele obișnuite să fie făcute măcar o dată pe an și la nevoie dacă simțim că ceva nu este în regulă cu corpul nostru. De asemenea, pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni, medicii pot recomanda să fie efectuate lunar sau o dată la jumătate de an.

Ce se examinează la analizele standard

Analizele uzuale includ o hemoleucogramă completă, adică toate analizele la sânge: numărul de hematii, hemoglobina, hematocritul, volumul mediu eritrocitar, hemoglobina eritrocitară medie, numărul trombocitelor, numărul leucocitelor.

Hematiile se mai numesc și globule roșii sau corpusculi roșii și sunt celule produse la nivelul măduvei osoase în cadrul procesului de eritropoieză. Au în sângele periferic o durată de viaţa de 120 de zile. Ele sunt celule anucleate care conţin hemoglobină, cu rol de transport al oxigenului de la plămâni la ţesuturi, respectiv a dioxidului de carbon de la ţesuturi la plămâni. Hemoglobina este un pigment care intră în constituţia eritrocitelor, cu rol în transportul oxigenului şi a dioxidului de carbon. O serie de afecţiuni sunt determinate de anomalii în structura globinei (hemoglobinopatii) sau de anomalii în sinteza lanţurilor de globină (de exemplu, talasemia). Hematocritul reprezintă exprimarea procentuală a volumului reprezentat de eritrocite din volumul total sanguin.

Trombocitele se formează în măduva osoasă din megacariocite și sunt celule mici, rotunde, anucleate, cu rol principal în menţinerea integrităţii vasculare. Se găsesc în sângele periferic, un procent mic fiind localizat la nivelul splinei şi ficatului. Trombocitele au rol important în coagularea sângelui. Dacă are loc o leziune vasculară se va forma imediat un cheag care va „acoperi” leziunea până la vindecarea acesteia. Prima etapă a hemostazei constă în agregarea trombocitară. Ulterior trombocitele ajută la iniţierea cascadei coagulării.

Leucocitele sunt celule produse la nivelul măduvei osoase. Ele sunt împărţite în granulocite (neutrofile, bazofile, eozinofile) şi non-granulocite (limfocite-B şi T, monocite). Spre deosebire de limfocite şi monocite, granulocitele au nuclei multilobaţi şi granulaţii citoplasmatice distincte. Rolul lor este de a acţiona împotriva infecţiilor prin fagocitoză, protejează organismal de invazia microorganismelor patogene, produc,transportă și distribuie anticorpii în cursul răspunsului imun. Neutrofilele au rol în fagocitoză, bazofilele şi mai ales eozinofilele au rol în reacţii alergice, limfocitele se ocupă cu imunitatea umorală (producţia de anticorpi). Limfocitele B intervin în reacţiile imunităţii celulare iar limfocitele T se ocupă cu lupta împotriva infecţiilor cronice bacteriene şi a infecţiilor acute virale. Monocitele au rol în fagocitoză, prin îndepărtarea rezidurilor necrotice şi a microorganismelor din sânge și produc interferon (rol imunostimulant).

Cum putem interpreta analizele foarte ușor

Pentru a interpreta orice set de analize va trebui să ținem cont de câteva reguli. Trebuie să știm intervalul de referință și valorile pacientului din analize. Intervalul de referință este un termen care se referă la valorile anumitor factori – cum ar fi greutatea, ritmul cardiac și tensiunea arterială – care sunt concludente la persoanele de o anumită vârstă și sex. Dacă valorile testate sunt diferite de valorile așteptate, atunci medicul dumneavoastră va încerca să afle cauza și să dezvolte un plan de tratament.

Cu toate acestea, este important să rețineți că valorile rezultatelor în afara intervalului de referință nu sunt întotdeauna un semn că există ceva în neregulă cu dvs. În funcție de test, intervalul de referință poate fi un răspuns „da” sau „nu” sau un set de valori numerice. O serie de factori pot afecta rezultatul testului, inclusiv vârsta, sexul, starea de post sau hrănire, consumul de medicamente și ora din zi. De aceea, este important să urmați indicațiile date de medicul dvs. De obicei, analizele obițnuite se fac pe nemâncate.

Dacă sunteți de gen feminin, intervalul de referință a parametrului hematii este de 4-5 mil/mm cub. O scădere sub 3,5 milioane/mm cub înseamnă o anemie și trebuie investigată amănunțit de către medic iar o creștere peste 5,5 milioane/mm cub înseamnă că sângele dvs este îngroșat iar în timp asta poate duce la tulburări ale hemodinamicii normale. Dacă sunteți de gen masculin, atunci intervalul de referință pentru hematii este de 4,5-5,5 milioane/mm cub. Scăderile sub 4 milioane de hematii pe milimetru cub și creșterile peste 6 milioane de hematii pe milimetru cub indică probleme de sănătate care trebuie investigate atent de către medic. Intervalul de referință pentru hemoglobină la femei este între 120-155 grame/L. O scădere sub 100 g/L și o creștere peste 200 g/L indică probleme de sănătate și trebuie investigate de către specialist.

Intervalul de referință pentru trombocite este 150.000 – 450.000/mcl. O scădere a numărului acestora se numește trombocitopenie iar o creștere se numește trombocitoză. Ambele au implicații clinice și trebuie investigate amănunțit de către specialist.

Acum că știți noțiunile de bază pentru interpretarea analizelor, trebuie să țineți cont de câteva noțiuni generale de interpretare. O săgeată în sus indică o creștere a numărului sau concentrației respective și se numește ”citoză” (leucocitoză, trombocitoză). O săgeată în jos indică o scădere a numărului sau concentrației respective și se numește ”penie” (leucopenie, trombocitopenie). Creșterea numărului de hematii se numește hemoglobinopatie iar o scădere se numește anemie. Medicii recomandă să apelați la ajutor specializat atunci când identificați sau suspectați că aveți o problemă de sănătate.

Adauga un comentariu