International

Intervenţie chirurgicală unică în medicina engleză! Un bărbat din Marea Britanie, operat după ce rinichii săi cântăresc 40 kg

Publicat: 21 iun. 2021
Medici care sunt operează în sala de intervenție
Un bărbat din Windsor este programat să fie operat, după ce rinichii săi au ajuns la greutatea record de nu mai puţin de 40 de kilograme. Greutatea excesivă este cauzată de boala renală polichistică

Operație unică în medicina engleză! Un bărbat din Windsor este programat să fie operat, după ce rinichii săi au ajuns la greutatea record de nu mai puţin de 40 de kilograme. Greutatea excesivă este cauzată de boala renală polichistică. Tot din afecţiunii, Warren Higgs a suferit o serie de anevrisme și accidente vasculare cerebrale.

Conform paginii sale de GoFundMe, în urmă cu 15 ani, pacientul a suferit un accident vascular cerebral grav, urmat de alte 6, care i-au pus viața în pericol, scrie CNN.

„Este oribil, este o boală grea”, a spus Higgs, adăugând că în momentul de față rinichii au ajuns la o dimensiune care îl „împiedică să respire”. Bărbatul de 54 de ani a adăugat faptul că boala determină creșterea unor chisturi enorme, putând chiar să afecteze funcția renală. În cazul lui Higgs, funcția renală a fost păstrată, dar dimensiunea organelor afectează cavitatea abdominală.

Rinichii bărbatului din Marea Britanie depăşesc 30 de kilograme fiecare

De precizat faptul că medicii nu cunosc cu exactitate greutatea fiecărui rinichi, dar se estimează că fiecare are între 30 și 40 de kilograme. Mai mult decât atât, ultimul record în ceea ce priveşte dimensiunile unor rinichi, de 4,25 kilograme, a fost subclasat de Higgs.

Deținătorul recordului precedent este un bărbat din Dubai căruia i-a fost eliminat rinichiul gigant. Un alt caz din India a ajuns pe primele pagini ale presei internaționale, după ce cadrele medicale i-au extirpat un rinichi de 7,4 kilograme.

Operația este una riscantă

Cadrele medicale susţin că operaţia este una destul de riscantă şi importantă. Însă, medicii spera ca Higgs să îşi reia obiceiurile de înainte de problemele de sănătate.

„Îți fură încet, încet din viață. Este o operație important. Poate fi riscant”, a spus Higgs despre afecțiunea sa. Higgs povestește cum obișnuia să meargă distanțe lungi pe bicicletă, să participe la triatlon, obiceiuri sănătoase la care a renunțat după ce rinichii săi au început să crească peste măsură.

Higgs va începe dializa după operație și cel mai probabil va mai avea nevoie de alte 3-4 intervenții chirurgicale. Bărbatul își dorește să doneze unul dintre rinichi pentru cercetare, iar pe celălalt vrea să îl ia acasă într-un borcan de sticlă.

„Vreau să revin cât se poate la viața de înainte”, a mai spus Higgs.

Bărbatul cu rinichi imenși este o persoană apreciată în comunitatea sa din Windsor, mai mulți localnici contribuind la strângerea de fonduri pentru acesta.

O tânără din Iași a ajuns la spital în comă și cu o tumoră extrem de rară pe creier

Un alt caz rar s-a înregistrat la Iași. Operație minune realizată de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași! Pe data de 25 aprilie 2021 a fost transportată la Iași, cu elicopterul, o tânără din Suceava, în comă profundă. Medicii au reușit să o salveze după ce i-au extirpat o tumoră extrem de rară.

„Maria a ajuns la noi în spital în urmă cu aproximativ o lună prin transfer de la spitalul din Rădăuți, unde ajunsese în stare de comă. Acolo i s-a făcut un computer tomograf și s-a găsit o tumoră care se afla la baza creierului, chiar în trunchiul cerebral. Am fost anunțați, a ajuns la noi și am intervenit în urgență. Nu am putut să îi facem un RMN pentru că avea un aparat dentar și acest lucru ne-a împiedicat și am fost nevoiți să intrăm în urgență în ziua respectivă.

A fost o operație de durată, de aproximativ 4 ore. Surpriza a fost să-i găsim o tumoră extrem de rară, numită «chist neuroenteric» și este o tumoră congenitală. A fost o tumoră benignă, nu un cancer, dar având în vedere localizarea acestei tumori, care de obicei se află la nivelul creierului, nu la nivelul trunchiului cerebral, a rezultat a fi o tumoră extrem de rară.

Nu i-am dat prea multe șanse, pentru că atunci când a venit la noi, momentul intervenției a durat câteva ore, dar, din fericire, și-a revenit. Maria și-a revenit destul de bine. A doua zi după operație era conștientă, cu deficit motor, era paralizată de la gât în jos, mâini și picioare și avea o stare de mutism, nu comunica cu noi. Încet, încet și-a revenit. Tot ce s-a făcut anterior, explorări, i-am scos aparatul dentar, s-a făcut RMN, s-a constatat că tumora a fost eliminată în integralitatea ei și și-a revenit. În momentul de față, este bine, este pe picioare. A fost și este o minune”, a declarat doctor în neurochirurgie, șef Lucrări, dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Adauga un comentariu