Titlurile zilei

O studentă de la UMF a fost salvată în ultima clipă! A ajuns la spital în comă și cu o tumoră extrem de rară pe creier. Dr. Lucian Eva: „Era paralizată de la gât în jos, mâini și picioare și avea o stare de mutism” – FOTO

Publicat: 02 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O studentă de la UMF a fost salvată în ultima clipă A ajuns la spital în comă și cu o tumoră extrem de rară pe creier. Dr. Lucian Eva Era paralizată de la gât în jos mâini și picioare și avea o stare de mutism - FOTO
O studentă de 19 ani a fost salvată de medicii neurochirurgi după ce a ajuns la spital în comă și avea o tumoră extrem de rară

Viața unei studente în Iași a fost salvată în ultima clipă de medicii neurochirurgi din Iași. Maria are 19 ani, iar în luna aprilie 2021 a ajuns în comă la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași. Medicii ieșeni s-au confruntat cu un caz dificil și o tumoră extrem de rară, dar intervenția promptă a echipei medicale a fost un succes

Operație minune realizată de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași! Pe data de 25 aprilie 2021 a fost transportată la Iași, cu elicopterul, o tânără din Suceava, în comă profundă. Medicii au reușit să o salveze după ce i-au extirpat o tumoră extrem de rară.

„Maria a ajuns la noi în spital în urmă cu aproximativ o lună prin transfer de la spitalul din Rădăuți, unde ajunsese în stare de comă. Acolo i s-a făcut un computer tomograf și s-a găsit o tumoră care se afla la baza creierului, chiar în trunchiul cerebral. Am fost anunțați, a ajuns la noi și am intervenit în urgență. Nu am putut să îi facem un RMN pentru că avea un aparat dentar și acest lucru ne-a împiedicat și am fost nevoiți să intrăm în urgență în ziua respectivă.

A fost o operație de durată, de aproximativ 4 ore. Surpriza a fost să-i găsim o tumoră extrem de rară, numită «chist neuroenteric» și este o tumoră congenitală. A fost o tumoră benignă, nu un cancer, dar având în vedere localizarea acestei tumori, care de obicei se află la nivelul creierului, nu la nivelul trunchiului cerebral, a rezultat a fi o tumoră extrem de rară.

Nu i-am dat prea multe șanse, pentru că atunci când a venit la noi, momentul intervenției a durat câteva ore, dar, din fericire, și-a revenit. Maria și-a revenit destul de bine. A doua zi după operație era conștientă, cu deficit motor, era paralizată de la gât în jos, mâini și picioare și avea o stare de mutism, nu comunica cu noi. Încet, încet și-a revenit. Tot ce s-a făcut anterior, explorări, i-am scos aparatul dentar, s-a făcut RMN, s-a constatat că tumora a fost eliminată în integralitatea ei și și-a revenit. În momentul de față, este bine, este pe picioare. A fost și este o minune”, a declarat doctor în neurochirurgie, șef Lucrări, dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

Tânăra are 19 ani și este studentă la UMF Iași

Maria este din municipiul Rădăuți, județul Suceava, are 19 ani și este studentă la specializarea tehnică dentară, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore „T. Popa” (UMF). După intervenția efectuată cu succes la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, fata este acasă și urmează un tratament de specialitate pentru recuperare. Familia a trecut prin clipe grele până și-au văzut fata bine, sănătoasă, acasă. Părinții luptă în continuare pentru ca Maria să își revină complet și să revină la activitatea normală de dinaintea tragicului eveniment. Marian Marici, tatăl fetei, este recunoscător medicilor care au reușită să îi salveze copilul.

„Chiar a fost o reușită! Am vrea să mulțumim domnului doctor și întregii echipe care a făcut acest lucru posibil, ca ea să fie bine acum. A trecut prin clipe grele, era după un stop cardio-respirator, a fost resuscitată, după care a urmat coma. A fost operată de urgență și, din fericire, este un copil normal și sănătos acum. De o lună este acasă, merge singură, noi facem în continuare demersuri pentru însănătoșire. Vin medici acasă pentru ea și face kinetoterapie, pentru recuperare. Este studentă în anul I la tehnică dentară, are doar 19 ani și toată viața înainte”, a precizat Marian Marici, tatăl fetei operate.

Medicii ieșeni au mai salvat o fată de 12 ani, cu o tumoră extrem de gravă

Echipa medicală care a luptat pentru a salva viața tinerei studente a fost formată din: Șef Lucrări, Doctor în Neurochirurgie Lucian Eva, medic primar neurochirug, Specialist neurochirurgie: dr. Daniel Rotariu, Medic rezident neurochirurg: dr. Răzvan Buga, Medic rezident neurochirurg: dr. Ioana Striban, As. Instrumentist: Mariana Răileanu, bioinginer Vlad Dafinescu, Anestezist: dr. Nina Starticiuc, asistentă: Petronela Galeș. Pe data de 5 mai 2021, echipa de medici specialiști neurochirurgi din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași au mai efectuat o operație cu succes. O elevă eminentă cu o tumoră extrem de rară a fost operată cu succes pe creier.

Specialiștii neurochirurgi ai Spitalului de Neurochirurgie Iași au reușit să salveze viața unei fete de doar 12 ani din județul Botoșani. Copilul a ajuns în unitatea de primiri urgențe în stare gravă, neurochirurgii descoperind o tumoră cerebrală extrem de rară. Eleva a ajuns în stare gravă, cu dureri de cap agresive, dar și vărsături. Pacientei i s-au efectuat toate investigațiile necesare, iar în urma analizelor făcute s-a descoperit tumora cerebrală, care în termeni medicali se numește ependimom. Medicii au fost nevoiți ca după trei zile de la stabilizarea fetei să intervină chirurgical pentru a-i extirpa tumora cerebrală. Tumora cerebrală de tip ependimom este extrem de rară, prezentă în rândul copiilor și care se manifestă cu dureri agresive de cap, vărsături, tulburări de echilibru. Operația a durat câteva ore și fost un real succes.

Adauga un comentariu