National

Intervenții la CCR din partea comunităților LGBTI: ”Îndemnăm să declare neconstituționalitatea legii”

Publicat: 29 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Intervenții la CCR din partea comunităților LGBTI Îndemnăm să declare neconstituționalitatea legii
Judecătorii Curții Constituționale au emis un comunicat de presă și este unul dintre rarele momente când aceștia simt nevoia să clarifice acuzațiile aduse din spațiul politic

Pentru a susține sesizarea de neconstituționalitate referitoare la interzicerea educației despre gen, egalitate de gen și identitate de gen în România, numeroase organizații pentru drepturile femeilor și pentru drepturi LGBTI au intervenit în fața Curții Constituționale.

„Studenții la Drept, Medicină, Farmacie, Psihologie și Științele educației, reprezentanții elevilor, alături de lumea academică, organizații pentru drepturile femeilor și pentru drepturile persoanelor LGBTI, împreună cu organizații internaționale de drepturile omului și experții în egalitate de gen la nivel European, au redactat 5 intervenții amicus curiae pentru Curtea Constituțională a României (CCR). Aceștia arată că modificarea Legii Educației Naționale încalcă dreptul tinerilor la învățătură, libertatea de gândire, exprimare și libertatea academică, dar și drepturile omului și angajamentele internaționale asumate de România prin Convenția de la Istanbul, și CEDO”, transmite Organizația Accept într-un comunicat de presă.

Intervenții la CCR din partea comunităților LGBTI: ”Îndemnăm CCR să declare neconstituționalitatea legii”

Semnatarii sunt de părere că educația despre gen este extrem de importantă în formarea noilor magistrați, avocați, medici, psihologi sau profesori. Totodată, declară că interzicerea acesteia ar conduce la probleme legate de discriminare.

„Elevii și studenții din România au nevoie de educație de calitate, bazată pe nevoile tinerilor în societatea actuală. Inițiatorii modificării legislative nu au consultat niciodată organizațiile de elevi și studenți, și nici nu au încercat să afle care sunt nevoile noastre reale. Modificările aduse legii educației sunt de natură să îngrădească, din punct de vedere ideologic, învățământul, care, în opinia noastră, trebuie să reflecte valori precum diversitatea culturală, cunoașterea drepturilor omului și exprimarea liberă a opiniilor. Cu atât mai grav este că legiuitorul ignoră faptul că educația despre gen este esențială în formarea viitorilor magistrați, avocați, medici, psihologi sau profesori. Fără educație despre gen și identitate de gen probleme izvorâte din discriminare, precum violența domestică sau accesul persoanelor trans la medic nu vor fi niciodată rezolvate”, a declarat Teodora Marin, Secretar General al The European Law Students’ Association București.

Ionela Băluță, profesor universitar: ”Respingerea acestei legi este o decizie obligatorie pentru apărarea libertății de gândire și de exprimare”

Profesorul universitar Ionela Băluță, de la Facultatea de Științe politice din Universitatea București, susține că această intervenție încalcă grav principiile democratice, iar decizia privind neconstituționalitatea legii este necesară pentru apărarea principiilor amintite.

„Acest tip de intervenție politică în spațiul universitar este specific regimurilor politice autoritare/totalitare, încălcând grav principiile democratice. În România, acest tip de intervenție amintește de practicile regimului comunist, care a interzis facultăți întregi și a controlat politic și ideologic conținutul curriculei universitare în toate domeniile socio-umane. Atacul actual asupra studiilor de gen trebuie așadar de-particularizat și înțeles ca o imixtiune și un control al politicului în producerea și transmiterea cunoașterii, care ar trebui reglementată exclusiv de instanțele academice, conform principiului constituțional al autonomiei universitare. Respingerea acestei legi este o decizie obligatorie pentru respectarea acestui principiu, pentru apărarea libertății de gândire și de exprimare și, în consecință, pentru menținerea unui regim democratic în România”, mai spune Băluță.

Nici Federația Internațională pentru Drepturile Omului și Centrul pentru Drepturi Reproductive nu s-au lăsat deoparte și au reacționat.

„Identitatea de gen nu este o teorie, ci un aspect fundamental al demnității și autonomiei umane. Îndemnăm CCR să declare neconstituționalitatea legii și să evite astfel efectele ei vătămătoare asupra drepturilor grupurilor vulnerabile din România”, explică Arpi Aveitsyan, coordonatoare de litigare strategică a ILGA-Europe.

Adauga un comentariu