Actualitate

Intervențiile chirurgicale, suspendate pentru 30 de zile. Raed Arafat, şeful DSU: „Excepție fac urgențele și nașterile”

Publicat: 05 oct. 2021
medicul Raed Arafat la o conferință de presă
Secretarul de stat în MAI a menţionat faptul că „prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a transmis luni seară, 4 octombrie 2021, la finalul ședinței de Guvern, că spitalele publice din România vor suspenda, pentru o perioadă de 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid-19.

„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifră dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu pături dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

Nu se vor mai face operaţii timp de 30 de zile. Prioritar: urgentele şi naşterile

Secretarul de stat în MAI a menţionat faptul că „prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.

Măsurile se aplica exclusiv pe baza analizei medicului curant de specialitate. Medicul Raed Arafat a spus că medicul respectiv va argumentă în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor.

„Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat el.

Mai mult decât atât, managerii unităţilor medicale publice cu pături vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

Raed Arafat, despre carantinarea Capitalei

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, spune, interpelat dacă va intra Bucureștiul în carantină, în condițiile în care rata de infectare a ajuns luni, 4 octombrie 2021, la 9,64 cazuri la mia de locuitori și nu mai sunt paturi la ATI, că nu se pune problema în acest moment.

„Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină și vedeți că se iau măsuri de 3 la mie, 6 la mie, 7,5 la mie, dar se evită totuși carantinarea unei capitale care ar avea un impact major la acest moment”, a răspuns șeful DSU.

Întrebat care ar fi pragul la care Bucureștiul ar intra în carantină, Arafat a spus că nu dă praguri pentru că e mai complex.

„Rămâne să vedem care vor fi datele și monitorizarea, dar se evită carantinarea Capitalei. Nu am carantinat-o nici altădată, doar că noi sperăm ca oamenii să respecte totuși măsurile care se recomandă ca să reușim să controlăm situația”, afirmă Arafat.

Raed Arafat, despre activarea Mecanismul de Protecţie Civilă pentru Tocilizumab

Şedul DSU, Raed Arafat, a anunţat că România va cere, în cursul zilei de marţi, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii.

”Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a anunţat, luni seară, Raed Arafat.

Acesta a precizat că avem cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni.

”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Arafat.

Adauga un comentariu