Interzis pentru proprietarii de apartamente din România! Legea prevede că orice modificare care schimbă elemente structurale, precum închiderea balcoanelor sau desființarea unor elemente de construcție, trebuie realizată doar după obținerea unei autorizații emise de autoritățile competente. Iată ce nu au voie să facă la balcon!
Interzis pentru proprietarii de apartamente din România!
Românii care locuiesc la bloc au de respectat mai multe reguli de conviețuire și au responsabilități când vine vorba de modificările făcute în apartamentele proprii. Orice amenajare trebuie făcută doar după obținerea autorizației legale. Apartamentele fac parte dintr-un ansamblu comun, iar intervențiile în structura sau aspectul acestora afectează nu doar proprietarul, ci și vecinii și siguranța clădirii.
Concret, proprietarii de apartamente cu balcon nu au voie să facă modificări majore la balcon, să îl închidă sau să intervină la structura acestora. Pe lângă amenzi, neautorizarea poate duce la blocarea proiectelor și chiar la obligația de a demola tot ceea ce a fost realizat ilegal.
Pentru a evita astfel de situații, proprietarii de apartamente trebuie:
- Să se informeze înainte despre tipul de lucrări care necesită autorizație;
- Să depună cererile necesare la Primărie și să solicite aprobarea Asociației de Proprietari;
- Să respecte normele tehnice și urbanistice impuse pentru clădiri colective.
Sancțiuni și pentru românii care au flori în balcon
Românii care locuiesc la bloc și își decorează balconul cu tot felul de flori la ghiveci trebuie să respecte mai multe reguli. În caz contrar, riscă să fie sancționați cu amenzi mari, iar în unele cazuri se poate ajunge și la închisoare. Asociația de Proprietari are dreptul să interzică sau să limiteze numărul de plante dintr-un balcon, mai ales dacă florile la ghiveci pot cauza accidente și reprezintă un pericol pentru ceilalți. Concret, amplasarea florilor în balcon trebuie făcută cu respectarea anumitor reguli:
- Protecția corespunzătoare a balconului: Ghivecele sau alte ornamente nu trebuie să reprezinte un pericol pentru persoanele care trec pe sub balcon.
- Fixarea sigură a ghivecelor: Ghivecele așezate pe marginea balconului trebuie să fie bine fixate pentru a preveni accidentele.
- Respectarea esteticii fațadei blocului: În ansamblurile rezidențiale moderne sau blocurile istorice, unele asociații de proprietari pot interzice sau limita anumite amenajări, printre care și punerea de ghivece cu flori în balcon.
- Prevenirea scurgerii apei: Apa folosită pentru a uda florile nu trebuie să curgă pe fațada clădirii sau pe balcoanele vecinilor.
Românii care nu respectă aceste reguli când își pun ghivece cu flori în balcon trebuie să știe că vor primi amendă contravențională de până la 1.500 de lei. În cazuri grave, cum ar fi rănirea unei persoane, se va aplica legea din Codul Penal: vătămarea corporală din culpă este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, în funcție de gravitatea faptei. Un alt gest care poate fi sancționat este amenajarea spațiului verde din fața blocului. Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume. Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice. De asemenea, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni.
Sancțiuni vor primi și locatarii care fac modificări la balcon sau la apartament fără a avea autorizație, iar lucrările pun în pericol siguranța celorlalți locatari.