Interzis pentru românii care au copaci în fața blocului! Cei care taie copacii de la bloc fără motive întemeiate și fără a avea autorizație de la autoritățile locale și de la asociația de proprietari riscă să aibă probleme cu legea. Se aplică sancțiuni drastice pentru locatarii care nu respectă regula.
Interzis pentru românii care au copaci în fața blocului!
În 2025, legislația românească a devenit mult mai strictă în privința intervențiilor asupra vegetației urbane. Astfel, tăierea arborilor aflați pe terenuri private, dar situate în zone rezidențiale, necesită nu doar acordul asociației de proprietari, ci și o autorizație emisă de autoritățile locale sau de instituțiile responsabile pentru protecția mediului.
În cazul în care un locatar decide să taie copacii din jurul blocului sau un singur copac fără acordul asociației sau fără autorizațiile prevăzute de lege, riscă să primească sancțiuni considerabile. Amenzile pentru această faptă ajunge la câteva mii de lei, în funcție de gravitatea încălcării legii. Asociația de proprietari are dreptul să sesizeze autoritățile și să solicite intervenția instanțelor pentru remedierea situației.
Pentru a evita astfel de situații neplăcute, orice proprietar care intenționează să taie un copac trebuie să țină cont de câțiva pași legislativi obligatorii:
- obținerea unui acord scris din partea asociației de proprietari,
- o cerere pentru eliberarea unui aviz de mediu sau a unei autorizații specifice de la primărie,
- în cazul arborilor seculari sau din zone protejate – consultarea Direcției de Mediu sau a altor organisme abilitate.
Sancțiuni și pentru locatarii care vor să înfrumusețeze blocul
Persoanele care fac lucrări de îmbunătățire a blocului pot fi amendați, potrivit legii. Chiar dacă fac lucruri foarte bune, autorizaţia este obligatorie pentru locatarii care decid să repare sau să înfrumusețeze blocul în care stau. În caz contrar, cei care nu respectă regula riscă să fie amendați.Amendat prin lege este și gestul unor locatari de a pune flori pe scara blocului din dorința de a crea un spațiul plăcut. Mulți dintre românii care au ghivece cu flori sau plante ornamentale pe scara blocului nu știu că fapta este interzisă prin lege și este valabil şi pentru cei care plantează flori sau pomi în grădina de lângă bloc. Amenzi uriașe pot primi și cei care vor să amenajeze terasa blocului fără a avea autorizație sau cei care doresc să repare fațada blocului. Pentru toate aceste lucrări de amenajare este nevoie de autorizație.
Totodată, locatarii care aduc modificări spațiilor verzi respective riscă să primească sancțiuni. Acestea pot varia în funcție de gravitatea intervenției, dar și de legislația locală. Spațiile verzi din jurul blocurilor pot fi proprietate publică sau privată. În majoritatea cazurilor, acestea sunt proprietate publică și sunt administrate de autoritățile locale. Mulți locatari ai blocurilor sunt de părere că spațiul verde le-ar aparține. Mai mult, aceștia plantează în perimetrul respectiv copaci, flori, gard viu sau chiar legume. Aceste spații nu sunt deținute de către proprietarii imobilelor, ci de către autoritățile publice.
Prin urmare, toate modificările aduse de locatari în perimetrul aflat în proprietatea statului pot atrage sancțiuni. Cu toate că mulți locatari aleg să planteze arbori sau flori în jurul blocului, sarcina administrării acestui perimetru revine primăriei. Sancțiuni uriașe riscă și cei care decid să taie copacii din jurul blocului fără autorizațiile necesare.
O sa ajungem sa ne trebuiască autorizatie și sa tragem o basina…..
Și dacă facem tot felul de cereri copacul se înclină tare și vă cădea dar nu ea nimeni nici o măsură,până cade copacul și distruge cinci mașini.Atunci autoritățile de ce nu-și fac treaba.Cu câteva cereri înainte făcute degeaba.