Intoleranță la lactoză: cine poate fi afectat? Aportul de lactoză provine în principal din dietă. Acest carbohidrat este foarte prezent în diferite tipuri de lapte și în produsele lactate derivate.
Lactoza este principalul zahăr conținut în laptele de vacă, oaie sau capră. Prin urmare, multe produse lactate conțin lactoză. Este prezent și în laptele matern. Pentru a fi digerată corect, lactoza este transformată de lactază, o enzimă care se găsește în organism. Aceasta din urmă este produsa de intestin. Rolul ei? Împarte lactoza din alimente în două zaharuri: glucoză și galactoză.
Lactoza: în ce alimente se găsește?
Aportul de lactoză provine în principal din alimente. Prin urmare, produsele lactate sunt surse importante de lactoză. Se găsește în special în:
lapte integral sau degresat
smântâna proaspătă
iaurturi simple
brânză de vacă
frisca
branza topita
unt
mozzarella
parmezan
brânză de oaie
Intoleranță la lactoză: cine poate fi afectat?
Deficitul de lactază poate duce la intoleranță la lactoză. Lactoza neprocesată este depusă lângă intestin unde este fermentată de bacterii. Prin urmare, o persoană care este intolerantă la lactoză nu digera în mod corespunzător alimente precum lapte, iaurt sau anumite brânzeturi. Există mai multe grade de intoleranță, depind de cantitatea de lactază produsă de un individ.
Intoleranța la lactoză se manifestă prin diferite simptome digestive. Poate fi declarata prin exces de gaze, zgomote intestinale, senzații de balonare abdominală, diaree, vărsături, crampe și dureri abdominale.
Intoleranță la lactoză: cine poate fi afectat?
În cele mai multe cazuri, nivelul lactazei din organism scade odată cu vârsta. Prin urmare, adulții sunt mai susceptibili de a fi intoleranți la lactoză decât sugarii și copiii mici. Cu toate acestea, pentru majoritatea indivizilor, pragul de toleranță este suficient de mare încât un consum rezonabil de produse lactate nu generează simptome digestiv.
Bolile intestinului subțire pot provoca, de asemenea, intoleranță la lactoză. Dificultatea de a digera produsele lactate poate fi observată la persoanele cu gastroenterită, giardioză care este cauzată de paraziți intestinali sau boala Crohn, o boală inflamatorie cronică a sistemului digestiv.
Intoleranța la lactoză poate fi confundată cu o alergie la proteina din lapte de vacă, deoarece simptomele digestive sunt similare (diaree, dureri abdominale, vărsături). Dar pot apărea și manifestări respiratorii, cum ar fi congestia nazală, tusea, strănutul și afecțiuni ale pielii, cum ar fi urticarii sau eczema atopică. De asemenea, alergia la lactoză nu există. Intoleranța la lactoză nu prezintă un risc de complicații, spre deosebire de alergia la proteine din lapte.
Intoleranța la lactoză poate fi tratată prin reducerea alimentelor care conțin lactoză. Dietele sunt adaptate în funcție de gradele de intoleranță. În cazurile severe de deficiență, lactoza este eliminată complet din dietă.