Lifestyle

Intoxicația alimentară: simptome, tratament, prevenire

Publicat: 10 sept. 2020
Conform OMS, numarul de intoxicatii alimentare este in crestere

Intoxicația alimentară este o afecțiune neplăcută și uneori periculoasă, care nu exclude nici copiii, nici adulții. Pentru informații despre cum să recunoașteți simptomele timpurii și să evitați infecția.

Ce este intoxicatia alimentară?

Intoxicația alimentară este o boală care apare după consumul de alimente care conțin microorganisme dăunătoare sau substanțe otrăvitoare. De obicei boala este ușoară, dar uneori poate duce la moarte. Există două tipuri de otrăvire: non-microbiene, care provin din substanțe toxice (plante, substanțe chimice, ciuperci) și microbiene, rezultate din activitatea bacteriilor și paraziților care trăiesc în alimente.

Numarul de intoxicatii alimentare este in crestere

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul intoxicațiilor alimentare crește în fiecare an. Conform informațiilor de acum cinci ani, peste 2 milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a acestei boli. Peste 75% dintre aceștia sunt copii cu vârsta sub 14 ani. Dinamica creșterii morbidității este anual de 10 – 12%. Un fapt interesant, la 90% dintre oameni, infecția toxică apare din vina lor.

Simptomele intoxicatiei

De regulă, primele simptome de otrăvire apar în decurs de 2-6 ore după ce alimentele de calitate slabă intră în stomac. Progresia bolii depinde de cantitatea de alimente luate și de starea de sănătate. Cu toate acestea, manifestările tipice ale otrăvirii alimentare includ:

  • dureri abdominale ascuțite
  • diaree
  • greață și vărsături
  • deshidratare
  • lipsa poftei de mâncare și slăbiciune
  • creșterea temperaturii

Alimente care cauzează cel mai frecvent intoxicatia alimentara

Intoxicația alimentară apare de obicei după consumul de alimente stricate sau de proastă calitate. Alimentele cel mai frecvent cauzate de digestia supărată sunt:

  • lapte și carne
  • ciuperci
  • ouă
  • mancare la conserva
  • Peste si fructe de mare
  • cofetărie
  • fructe și legume nespălate

Tratament

Auto-medicația nu este recomandată, dar primul ajutor va îmbunătăți starea unei persoane și va facilita evoluția bolii. Pentru aceasta aveți nevoie de:

  • fierbeți câteva pahare cu apă și provocați vărsături. Vă va ajuta să vă goliți stomacul.
  • urmați o dietă: mâncați supe de legume, cereale, bulioane
  • excludeți din dietă grăsimile, prăjiturile, alcoolul și cofeina
  • restabilirea echilibrului apei
  • folosiți sorbanți pentru a elimina rapid toxinele din corp
  • asigurați-vă repaus la pat și odihnă

Cu toate acestea, dacă diareea durează mai mult de 3 zile, temperatura corpului depășește 39 de grade, apar deficiențe de vedere și halucinații, necesitate urgentă de a cere ajutor unui medic.

Prevenirea intoxicatiei alimentare

Pentru a reduce riscurile de infecție, trebuie să vă ghidați după următoarele sfaturi:

  • respectați regulile igienei sanitare în bucătărie
  • spălați bine fructele și legumele înainte de a mânca
  • verificați aspectul, temperatura de păstrare și durata de valabilitate a alimentelor
  • spălați-vă pe mâini înainte de a mânca, după ce vizitați locurile publice și toaleta
  • tratamentul termic al produselor
  • păstrați alimentele crude separate de preparatele pregătite
  • evitând ciupercile și fructele de pădure suspecte

Amintiți-vă, prevenirea vă poate proteja pe dvs. și familia dvs. de intoxicații alimentare.

 





Adauga un comentariu