Local

Investiție de 6 milioane de lei în microbuze nepoluante în județul Iași. Mai multe comune vor primi mijloace de transport nepoluante

Publicat: 15 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Investiție de 6 milioane de lei în microbuze nepoluante în județul Iași. Mai multe comune vor primi mijloace de transport nepoluante
Mai multe comune din Iași vor achiziționa microbuze electrice

Mai multe comune din județul Iași vor face o investiție de 6 milioane de lei pentru a achiziționa microbuze electrice. Comunele Ciohorăni, Voinești, Focuri și Mironeasa au primit aviz favorabil din partea lui Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucărilor Publice şi Administraţie. Valoarea proiectului este de 1.464.503,25 lei, iar finanțarea se realizează prin PNRR Componenta C10 – Fondul Local

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucărilor Publice şi Administraţiei, a semnat în data de 14 noiembrie 2022, 25 de contracte privind mobilitatea verde. Acestea se alătură celorlalte 15 contracte semnate până în prezen de către Cseke Attila. Finanțarea acestora se realizează prin Componenta 10 – Fondul local din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Valoarea totală a proiectelor privind achiziționarea de mijloace de transport nepoluante este de 125.162.305,76 lei lei.

 cladire primarie Mironeasa
Mai multe comune din Iași vor achiziționa microbuze electrice

Investiție de 6 milioane de lei în microbuze nepoluante în mai multe comune din Iași

drum cu indicator localitate
25 de contracte privind mobilitatea verde au semnate de către Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucărilor Publice şi Administraţiei

Patru comune din județul Iași au primit aviz favorabil pentru derularea unor programe privind achiziționarea de mijloace de transport nepoluante. Proiectul prevede achiziționarea unui microbuz și a unui punct de reîncărcare pentru vehicule electrice. Voloarea fiecărui proiect este de 1.464.503,25 lei. Comunele ce au accesat acest proiect sunt: comuna Ciohorăni, Voinești, Focuri, Mironeasa și Miroslava din județul Iași.

„Am reușit să obținem finanțare pentru achiziționarea unui microbuz electric. Avem în derulare și alte proiecte pentru dezvoltarea comunei. Este vorba de iluminat stradal, sistem de supraveghere și monitorizare video, stații de reîncărcare. Procedura de evaluare pentru aceste proiecte este în curs de desfășurare și sperăm într-un răspuns favorabil privind implementarea tuturor proiectelor”, menționează Elena Curcudel, primar comuna Mironeasa.

Finanțarea proiectelor se realizează prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta C10 – Fondul Local. Valoarea maxim admisă este de 1.464.503,25 de lei. Toate comunele vor primi aceeași sumă în vederea achiziționării de mijloace de transport nepoluante.

„Am primit finanțare pentru achiziționarea unui mirobuz electric. După ce vor fi efectuate toate procedurile putem vorbi efectiv de achiziționarea mijlocului de transport. Mai exact vorbim de anul 2023”, declară Viorel Murariu, primarul comunei Focuri.

cladire primarie Voinesti
Comuna Voinești va investi aproximativ 1.5 milioane de lei într-un microbuz electric

Mobilitatea rurală o prioritate pentru primarii din județul Iași

cladire primarie Ciohorani
În comuna Ciohorăni va fi achiziționat un microbuz electric

Comuna Miroslava, cea mai dezvoltată comună din județul Iași și parte a Zonei Metropolitane, obținut finanțare de aproximativ 1.5 milioane de lei pentru achiziționarea unui mijloc de transport electric. În data de 8 noiembrie 2022, un alt proiect privind digitalizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și urbanism a fost aprobat. Valoarea totală a acestuia fiind de 556.511,24 de lei. Proiectul privind monitorizarea video a comunei Miroslava este în discuții și se așteaptă tot un aviz favorabil din partea autorităților.

Unul din cele mai importante proiecte ce îi vizează pe tinerii din comuna Miroslava constă în construirea a două spli de sport Cornești și Uricani. Investiția totală pentru cele două centre sportive, este de aproximativ 7.5 milioane de lei. Proiectul este unul complex, cele două săli vor fi dotate cu echipamente sportive pentru desfășurarea oricărei activități fizice.

De la 1 ianuarie 2023 în Zona Metropolitană Iași va fi itrodus transportul CTP Iași. Locuitorii din comunele respective vor putea beneficia de mijloace de transport în comun și de trasee bine stabilite de către autorități și reprezentanții UAT-urilor de care aparțin. Prețul unei călătorii va fi de 7 lei, pe o durată de 180 de minute.

Investiția de 6 milioane d elei în microbuze electrice are la bază obiectivul principal al planului privind reducerea gradului de poluare în județul Iași.

Adauga un comentariu