Economic Local

Investitorii străini investesc în Iași milioane de euro, în parcuri eoliene! În comuna Sirețel funcționează deja două turbine. Primar: „Vin bani la bugetul comunei”

Publicat: 14 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Investitorii străini investesc în Iași milioane de euro în parcuri eoliene În comuna Sirețel funcționează deja două turbine. Primar Vin bani la bugetul comunei
Investitorii străini construiesc parcuri eoliene în județul Iași, în comunele Ruginoasa și Erbiceni și orașul Hârlău. Potrivit primarului comunei Erbiceni, Ionel Lungu, investiția demarează cel târziu anul viitor

Companiile străine din domeniul energetic investesc milioane de euro în Iași, în parcuri eoliene. În comunele Ruginoasa și Erbiceni, dar și în orașul Hârlău vor fi construite aceste parcuri după ce primesc avizele de la Agenția pentru Protecția Mediului. Un parc funcțional, pe 5 hectare, se află în comunele Vânători și Sirețel

Investitorii străini construiesc parcuri eoliene în județul Iași, în comunele Ruginoasa și Erbiceni și orașul Hârlău. Firmele care investesc milioane de euro în construcțiile întinse pe zeci de hectare sunt în procedura de obținere a avizului de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. În comuna Erbiceni, investiția ar putea fi demarată anul viitor.

„Parcul eolian va fi construit pe câteva zeci de hectare, pe teritoriul comunei Erbiceni, la limita cu comuna Belcești. Investitorii au cumpărat terenurile de la oameni. Acum sunt la capitolul avize, trebuie să-și ia certificatul de urbanism. Cred că la anul, cel târziu, se apucă de construcția parcului. Vor asfalta și 2 kilometri de drum, pentru că altfel nu pot să ajungă la investiție. Pe mine mă bucură că se investește în comună pentru că vin bani la bugetul comunei. E vorba de 1 la sută din valoarea investiției și cum aici vor fi câteva milioane de euro, o să fie ceva bănuți la buget. Reprezentanții companiei au făcut în 2012 primele demersuri, dar nu au mai fost sponsorizați de stat și au pus pe pauză proiectul. Anul trecut au reînceput tot procesul de autorizare, verificare, și vor să se apuce de construit”, spune Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni, Iași.

Un parc fotovoltaic a fost construit de aproximativ 3 ani în comunele Vânători și Sirețel

Valoarea investiției din cele două comune din Iași este de 46,3 milioane de lei, iar firma care a investit este Catalan Electric, controlată integral de spaniolii de la Eolnumancia. Parcul eolian are o capacitate de 9 MW, fiind amplasate 5 turbine eoliene cu o putere nominală de 1,8 MW. Proiectul „Construire parc eolian, extidendere rețea electrică și racordare” a fost aprobat de APM la scurt timp după depunerea documentației.

„Noi avem pe 2 hectare 2 turbine eoliene. Restul sunt pe teritoriul comunei Vânători. Au venit investitorii înainte de a face proiectul și au măsurat intensitatea vântului. Au decis că este o zonă bună pentru înființarea unui parc eolian. Noi suntem aproape de Ceahlău, de aceea au venit aici să facă parcul eolian. Am înțeles că toată energia se duce în străinătate, la spanioli. Terenul unde este amplasat parcul, pe teritoriul comunei noastre, a fost cumpărat de la cetățeni, nu este pe domeniul public”, susține Gelu Șpaiuc, primarul comunei Sirețel.

Pe de altă parte, primăriile din Iași din comunele unde s-au construit parcuri fotovoltaice au economisit milioane de lei la facturile de electricitate.

Cele mai multe parcuri eoliene din România sunt în zona Dobrogei

Turbinele eoliene moderne transformă energia vântului în energie electrică producând între 50-60 KW (diametre de elice începând cu 1m)-2-3MW putere (diametre de 60-100m), cele mai multe generând între 500-1500 KW. Țările cu cea mai mare capacitate instalată în ferme eoliene sunt China, Statele Unite ale Americii, Germania și Spania. La începutul anului 2011, ponderea energiei eoliene, în totalul consumului intern, era de 24 la sută în Danemarca, 14 la sută în Spania și Portugalia, circa 10 la sută în Irlanda și Germania, 5,3 la sută la nivelul UE. Procentul este de 3 la sută în România la începutul anului 2021. În România există peste o mie de turbine eoliene, jumătate dintre ele fiind în Dobrogea. Tot pentru reducerea consumului de energie electrică s-au depus proiecte din Iași în Programul „Casa Verde Fotovoltaice”.

Adauga un comentariu