Local

Invitație la Ateneul Național din Iași! O nouă expoziție în cadrul proiectului „Luna Sculptorilor Români”

Publicat: 19 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Invitație la Ateneul Național din Iași O nouă expoziție în cadrul proiectului Luna Sculptorilor Români
Ateneul Național din Iași organizează vernisajul expoziției „Nu suntem noi singurii”: Moștenirile globale ale eugeniei, prezentată de prof. dr. Marius Turda, curatorul expoziției

La Ateneul Național din Iași poate fi vizitată o expoziție inedită în perioada 19 februarie – 19 martie 2022. Expoziția este lansată în cadrul celei de-a doua ediție a proiectului ,,Luna Sculptorilor Români”.

La Iași, începe cea de a doua ediție a proiectului ,,Luna Sculptorilor Români”. Ateneul Național este instituția culturală care găzduiește și ediția din acest an. Ca element de noutate în cadrul ediției cu numărul doi a proiectului, este adusă o expoziție ce adună peste 50 de sculpturi. Acestea aparțin unor artiști consacrați, sau tinere speranțe, provenind, cu preponderență, din școala ieșeană de sculptură, dar și din țară și, de asemenea, din Republica Moldova.

Constantin Brancusi, sculptor roman
Ideea proiectului s-a născut anul trecut, odată cu aniversarea a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși

,,Luna Sculptorilor Români” invită publicul larg la o expoziție inedită

un atelier de lucru al unui artist sculptor
Ediția de anul acesta aduce în prim-plan peste 50 de sculpturi, opere de artă

În perioada 19 februarie – 19 martie 2022, Ateneul Național din Iași organizează cea de-a doua ediție a proiectului ,,Luna Sculptorilor Români”, cu o expoziție de artă inedită. Ediția de debut a fost organizată anul trecut.

În cadrul expoziției, va fi prezentat în premieră pentru public un cilindru din bronz, realizat de Constantin Brâncuși pentru fixarea sculpturii „Pasărea în spațiu”.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 19 februarie 2022, de la ora 11:00, în parcul din fața instituției. Curatori sunt criticii de artă dr. Maria Bilașevschi și Ioan Răducea. La vernisaj vor participa Consulul General al Republicii Moldova la Iași, Alexei Țurcanu, reprezentanți ai instituțiilor partenere în proiect și artiștii expozanți.

Proiectul ,,Luna Sculptorilor Români”, inițiat în data de 19 februarie 2021 la împlinirea a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, are ca scop popularizarea acestei forme de manifestare artistică în rândul publicului larg.

Constantin Brâncuși a fost un artist român de referință în spațiul culturii internaționale. El a contribuit în mod semnificativ la înnoirea limbajului și a viziunii plastice din sculptura contemporană. La începutul carierei sale, sculpturile lui Brâncuși se axau pe reprezentări clasice ale formei umane. Sculptorul român a expus pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d’Automne din Paris, în anul 1906. Până în 1914, a participat cu regularitate la expoziții colective din Paris și București, lansând ciclurile ,,Păsări Măiestre”, ,,Muza adormită” și ,,Domnișoara Pogany”.

În atelierul său de lucru din Impasse Ronsin, în inima Parisului, se spune că Brâncuși și-ar fi creat o atmosferă românească. Muzeul Național de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou) deține un număr important de lucrări ale lui Constantin Brâncuși.

foaierul din cladirea Ateneului National din Iasi
Ateneul Național din Iași încurajează actele de creaţie ale tinerilor debutanţi

Ce aduce nou ediția de anul acesta a proiectului

 Andrei Apreotesei, managerul Ateneului National din Iasi, in biroul din cadrul institutiei
Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean, consideră expoziția proiectului a fi un pas important de colaborare dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului

Ediția de anul acesta aduce în prim-plan peste 50 de sculpturi, opere de artă plăsmuite de artiști consacrați, sau tinere speranțe, provenind, cu preponderență, din școala ieșeană de sculptură, dar și din țară și, în premieră, din Republica Moldova.

„Ideea proiectului s-a născut anul trecut, odată cu aniversarea a 145 de ani de la nașterea lui Brâncuși. Este o bucurie și o onoare pentru noi să putem găzdui două obiecte ce au aparținut marelui sculptor român, fie că vorbim de scrisoarea olografă, sau de cilindrul meșterit de acesta. Prezența în expoziție a artiștilor din București, Iași și Chișinău reprezintă un pas important în întărirea relațiilor de colaborare dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului ieșean.

Ateneul Național din Iași se clasează în spațiul social ca o instituţie de spectacole şi concerte ce organizează evenimente de teatru şi activităţi cultural-artistice. Aceasta își propune misiunea de a produce și de a promova evenimentele și activitățile cultural-artistice, precum și de a promova şi susţine valorile cultural-artistice şi educative ale țării. De asemenea, Ateneul încurajează actele de creaţie ale tinerilor debutanţi.

Partenerii proiectului ,,Luna Sculptorilor Români” sunt Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu”, Uniunea Artiștilor Plastici din România Filiala Iași, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” și Școala Populară de Arte „Titel Popovici”.

Expoziția va putea fi vizitată gratuit până la data de 19 martie a.c., în intervalul orar 8:00 – 21:00, de luni până duminică.

Adauga un comentariu