National

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”

Publicat: 12 mai 2021
Ioana Mihăilă cu masca pe față și îmbrăcată într-un sacou alb
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății consideră că România se va confrunta cu valul patru al pandemiei de COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat, miercuri seară, referitor la decesele de coronavirus, că s-ar feri să spună că ”se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi”.

Mihăilă a precizat că în baze de date diferite s-au obţinut date diferite, dar prin metode diferite de raportare.

”S-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie”, afirmă Mihăilă, precizând că fie nu au fost raportate corect decesele, fie nu au fost înregistrate corect, fie nu au fost diagnosticate ca atare, anunță news.ro.

Mihăilă a fost întrebată, miercuri seară, la Europa FM, despre raportul referitor la decesele de coronavirus şi s-a referit doar la cel preliminar, prezentat deja:

”Raportul prelimiar arată că raportarea în diverse baze de date nu a dat rezultate similare. Cam asta a fost concluzia. Nu aş ajunge la cifre încă”.

Întrebată dacă este aşa cum relatează presa că ar fi cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, ministrul Sănătăţii a afirmat:

”M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”.

Raportul final referitor la decesele de coronavirus va fi prezentat joi, într-o conferinţă de presă.

Adauga un comentariu