Actualitate

Ioana Mihăilă (USR), ministrul Sănătății, lovitură pentru medicii care nu vor să se vaccineze! Vor suporta testarea COVID-19 din propriile buzunare

Publicat: 04 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ioana Mihăilă USR ministrul Sănătății lovitură pentru medicii care nu vor să se vaccineze Vor suporta testarea COVID-19 din propriile buzunare
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății dorește introducerea testării contracost pentru cadrele medicale care nu doresc să se vaccineze împotriva COVID-19

Ioana Mihăilă (USR) a vorbit, într-un interviu acordat unei publicaţii online despre medicii care nu vor să se vaccineze. Mihăilă a explicat faptul că medicii, cadrele medicale care refuză imunizarea vor trebui să se testeze contracost. De altfel, ministrul Sănătății este de părere că cetăţenii nu trebuie să suporte costul testării COVID-19 pentru medicii care nu doresc vaccinarea, mai ales în condiţiile în care imunitatea este una gratuită.

În România, în spaţiul public s-a pus problema obligativității cadrelor medicale să se vaccineze. Atât oficiali din Ministerul Sănătății cât şi premierul Florin Cîțu au menţionat faptul că nu va exista o asemenea obligativitate.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, îi obligă pe medici să se testeze din propriile buzunare

Așadar, ministrul Sănătății a menţionat faptul că statul român pune la dispoziţie în mod gratuit imunizarea împotriva COVID-19 iar medicii care refuză să se vaccineze vor trebui să suporte din propriul buzunar costul testării împotriva COVID-19.

” Trebuie să înţelegem că medicii, dar nu doar medicii, tot personalul medical trebuie să fie conştient şi responsabil, cu scopul de a proteja pacienţii. Personalul medical nevaccinat, dacă se infectează, reprezintă un risc nu doar pentru propria persoană, de a dezvolta forme severe de boală, dar şi pentru pacienţi. Din aceste considerente, cred că personalul medical nevaccinat ar trebui testat periodic, iar în condiţiile în care vaccinarea este gratuită, este disponibilă, este sigură, practic nu există contraindicaţii pentru prima doză de vaccin serioase, aşa încât să explice aceste procente relativ mici ale personalului medico-sanitar nevaccinat.

Cred că este important ca atunci când statul pune la dispoziţie mijloacele de prevenţie, şi mă refer aici la vaccinare, personalul care nu doreşte – şi este liber să aleagă – totuşi să nu expună pacienţii la risc şi să fie testaţi periodic, dar aici nu cred că mai este responsabilitatea contribuabilului care plăteşte până la urmă dările la stat şi din banii căruia s-ar realiza aceste teste.

Cred că aici este responsabilitatea personalului care, în ciuda tuturor acestor date ştiinţifice legate de siguranţa vaccinării, în ciuda faptului că vaccinul este pus la dispoziţie gratuit, încă nu doreşte să se vaccineze. Este liber să aleagă asta, dar nu este responsabilitatea contribuabilului român să plătească testele”, a explicat Ministrul Sănătăţii.

Ce se întâmplă cu sporul COVID-19 pentru cadrele medicale

În continuarea interviului, Ioana Mihăilă a vorbit despre sporurile COVID-19 acordate cadrelor medicale. Ministrul Sănătății a menţionat faptul că nu există probleme în acordare banilor dar că se va analiza o nouă modalitate echitabilă de distribuire a sumelor de bani

„În anul 2020, s-au elaborat mai multe acte normative care reglementează plata suplimentară a personalului care este implicat în gestionarea pandemiei, dacă vorbim de sporurile personalului medico-sanitar. Ele au fost plătite, ce dorim să reglementăm este să ne asigurăm că sunt plătite către cei care chiar vin în contact cu persoane suspecte sau pozitive, aşa încât să existe o distribuţie echitabilă a acestor sporuri şi pentru persoanele care depun cel mai mult efort şi care sunt supuse cel mai mult riscului, aceste sporuri să fie direcţionate către ele. În momentul acesta, din cunoştinţele mele, aceste sporuri destinate personalului medico-sanitar nu au întârzieri”, a mai declarat Ministrul Sănătăţii.

Medicii nu vor fi obligaţi să se vaccineze împotriva COVID-19

De altfel, după ce autoritățile din Franţa au introdus obligativitatea medicilor să se vaccineze, în spaţiul public a existat întrebarea legitimă dacă vom prelua modelul din exterior. Totuşi, autorităţile din Guvern în frunte cu premierul Florin Cîțu a explicat că nu se ia în considerare o astfel de propunere legislativă.

Totuși, în spațiul public mai multe persoane au avut reacții dure pentru medicii care nu doresc să se vaccineze. Prof. dr. Vlad Ciurea consideră că medicii care sunt împotriva vaccinării ar trebui să rămână fără drept de practică

Adauga un comentariu