Actualitate

Ion Cristoiu, despre legătura dintre revenirea pandemiei și congresul PSD: „Există un interes major, atât din afară, cât şi din interior”

Publicat: 05 iul. 2020
Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu afirmă că există o legătură între revenirea pandemiei şi organizarea congresului PSD. Potrivit jurnalistului, atmosfera de panică pe care o creează Guvernul PNL ar putea să-i convingă pe liderii partidului să ţină congresul online, aşa cum vrea Ciolacu.

Modul de organizare a congresului PSD

Ion Cristoiu afirmă că există o dispută între gruparea Eugen Teodorovici şi gruparea Marcel Ciolacu din PSD în legătură cu modul de organizare a congresului partidului: cu prezenţă fizică sau online.

„Gruparea Teodorovici este împotriva unui congres online pentru că votul se poate măslui. Dl Ciolacu vorbeşte despre un congres restrâns, şi ăla online. Dl. Teodorovici vorbeşte despre un congres real, organizat pe judeţe. Ţinerea online a congresului cu un număr foarte mic de participanţi nu poate fi justificată decât prin stare de alertă şi panică. Panica şi atmosfera de panică pe care o creează Guvernul poate să-i convingă pe liderii PSD să ţină congresul online. Este clar o legătură între revenirea neaşteptată a pandemiei, a atmosferei de apocalipsă şi ţinerea congresului PSD. Starea de panică face ca nimeni să nu mai fie atent la bâlbâielile Guvernului. (…) Există un mare interes al regimului Iohannis de a ne reîntoarce la panica de la începutul pandemiei şi astfel va rezolva şi problema dlui Ciolacu”, a declarat jurnalistul.

„Interes major, atât în afară, cât și în interior”

În opinia sa, există un interes major de fărâmiţare a PSD: din interior, pentru a opri revenirea PSD la putere, din exterior, pentru a preveni instalarea unui regim suveranist în România, după modelul din Ungaria sau Polonia.

„Există un interes major, atât din afară, cât şi din interior, dacă nu disoluţia, pentru transformarea PSD într-un partid de buzunar şi înlocuirea lui cu tot felul de formaţiuni. De ce? Cine cunoaşte cât de cât politica europeană va vedea că marile puteri se confruntă cu problema lui Viktor Orban şi problema regimului din Polonia, conduceri suveraniste, cu mare sprijin din partea populaţiei. Ungaria, dar mai ales Polonia a aprins un beculeţ roşu la Bruxelles, şi poate şi la Berlin, ca nu cumva să se repete şi în România scenariul din cele două ţări. Greşelile lui Liviu Dragnea prin care a lăsat impresia că România va ieşi din UE au dus la condamnarea lui. Condamnarea brutală a lui Dragnea a fost un semnal şi pentru celelalte ţări: cine îl va imita pe Viktor Orban va păţi ca Liviu Dragnea”, a susţinut publicistul.

Ion Cristoiu reaminteşte că de prin anii 90, PSD, care domină stânga, a reprezentat o mare problemă pentru marile puteri. Între timp, două mari partide, PNL şi PD au fuzionat, dar noul partid, PNL, nu este un partid majoritar, care să domine dreapta, ba mai mult, a apărut şi USR care îi ia din voturi.

„Atunci, pentru partenerii externi, dar şi pentru Klaus Iohannis, rămâne marele pericol ca PSD să revină. Greşelile uriaşe, incredibile, dezastrul acestei guvernări o fac mult mai rea decât guvernarea CDR pentru că la bâlbâielile, amatorismul politicii de guvernare se adaugă jaful. (…) Şi atunci există acest interes uriaş de fărâmiţare PSD”, a explicat jurnalistul.

Tags:
Adauga un comentariu